19 / 04 / 2024

Türk müteahhitler ASEAN bölgesini yakından takip ediyor!

Türk müteahhitler ASEAN bölgesini yakından takip ediyor!

IMF’ye göre 2050’de dünyanın ilk beş ekonomisinden biri olacak Endonezya hızla büyüyor. Türkiye’ye vize uygulamayan ülkeyle Serbest Ticaret Anlaşması görüşmeleri sürüyor. Başta müteahhitler olmak üzere Türk firmaları için büyük fırsatlar var...



ENDONEZYA, Güneydoğu Asya’da, Hint Okyanusu ve Pasifik Okyanusu arasında yer alan bir adalar devleti. Doğuda Doğu Timor ve Papua Yeni Gine, güneyde Avustralya, kuzeyde ise Malezya ile komşu. Ülke topraklarının batıda Hint Okyanusu’na doğuda ise Filipin Denizi’ne sınırı buluyor. En büyükleri Sumatra, Java, Kalimantan, Sulawesi ve Yeni Gine’nin Endonezya bölümü olan irili ufaklı 17 bin 508 adadan oluşan ülke, nüfus bakımından Çin, Hindistan ve ABD’nin ardından dünyada dördüncü sırada bulunuyor. Dünyanın en büyük 16’ncı ekonomisi olan ve G20 üyeleri arasında bulunan Endonezya, ekonomik olarak son yıllarda büyük bir çıkış içinde. 14 çeyrektir ortalama olarak yüzde 5 büyüme gösteren ülkede orta sınıf hızlı bir şekilde zenginleşiyor. IMF tahminlerine göre 2050 yılma kadar dünyanın beşinci büyük ekonomisi olması bekleniyor. Endonezya’da gerçekleştirilmesi planlanan altyapı yatırımları da dudak uçuklatacak seviyelerde. Önümüzdeki dönemde başta ulaşım olmak üzere 340 milyar dolarlık altyapı yatırımının planlandığı ülkede, buna bağlı olarak ithalatın da hızla artması bekleniyor. Ekonomisi önemli ölçüde petrol, doğal gaz ve hammadde ihracatına dayanan Endonezya, dünyanın en büyük Hindistan cevizi ve ikinci en büyük palmiye yağı üreticisi. Kakao üretiminde ise dünya üçüncüsü olan Endonezya, kahvede dördüncü, tütün ve çay üretiminde ise beşinci sırada yer alıyor.

HEDEF ÜLKELER ARASINDA

Filipinler, Malezya, Tayland ve Singapur’la birlikte kurucu üyesi olduğu ASEAN (Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği) üyesi olan Endonezya bu bakımdan da önemli bir pazar özelliği taşıyor. Nitekim Ticaret Bakanlığı Endonezya'yı Türkiye’nin yeni hedef pazarları arasına almış durumda. Türkiye ile ekonomik ilişkileri henüz yok denecek kadar az. Bu ülkeye en fazla tütün, organik kimyasal ürünleri, tekstil ve elyaf ile hububat satıyoruz. Endonezya’dan ise en fazla hayvansal ve bitkisel yağlar, el yapımı tekstil elyafı, kauçuk ve ürünleri alıyoruz. Türkiye geçen yıl bu ülkeye 270 milyon dolarlık ihracat yaptı. Aynı yıl Endonezya’dan yapılan ithalat ise 1.3 milyar dolar seviyesinde. Endonezya Türkiye’nin en fazla ihracat yaptığı ülkeler sıralamasında 24’üncü sırada yer alıyor. Fakat Türk firmaları gözlerini bu pazara dikmiş durumalar. Otomotivden çeliğe, müteahhitlik hizmetlerinden gıdaya kadar hemen her sektör Endonezya ile iş yapmanın arayışı içindeler.

İŞ FORUMU DÜZENLENECEK

Türkiye-Endonezya İş Konseyi Başkanı İlhan Erdal, Endonezya’nın, Hint ve Pasifik Okyanusları arasındaki stratejik konumu ve Doğu-Batı ticaret yollarına olan yakınlığının, ülkeyi bölgede önemli bir ekonomi haline getirdiğini vurguluyor. Endonezya’nın istikrarlı bir ekonomiye sahip olduğunu söyleyen Erdal, yasal sistem ve iş yapma konusunda Endonezya devletinin ilgili düzenleme ve iyileştirme çalışmalarının devam ettiğini belirtiyor. Önümüzdeki sene Türkiye ile Endonezya arasındaki diplomatik ilişkilerin başlangıcının 70. yıl dönümünün kutlanacağını söyleyen Erdal, bu vesilesiyle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın önümüzdeki sene başında Endonezya’ya bir ziyarette bulunmasının öngörüldüğü bilgisini paylaşıyor.

Mithat YENİGÜN / Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı
"İş olanaklarını yakından izliyoruz"

Müteahhitlerimiz, son dönemde potansiyel pazarlar olarak Sahra-Altı Afrika, Hindistan ve Güney Amerika ülkelerinin yanı sıra Güneydoğu Asya (ASEAN] Bölgesi'ni de yakından takip ediyorlar. Bugüne kadar Tayland, Malezya,Vietnam gibi ülkelerde faaliyet göstermiş olan müteahhitlerimiz bölgenin yükselen ekonomilerden Endonezya'da ise henüz herhangi bir proje üstlenmediler. Bu pazarda yer almak firmalarımız için yeni bir açılım olacaktır.Bu nedenle Endonezya'daki iş olanakları yakından izleniyor. Ülkede müteahhitlik ve teknik müşavirlik hizmetleri alanında birçok proje ortaya çıkıyor. Bu projeler ulaştırma, enerji, haberleşme gibi alanlarda altyapı projeleri olabildiği gibi düşük gelirlilerin konut ihtiyacının karşılanması, kentsel dönüşüm projelerinin ortaya çıkardığı nitelikli konut inşası da olabiliyor. Geçtiğimiz günlerde Birliğimizi ziyaret eden Endonezya’nın  Ankara  Büyükelçisi Sayın Dr. Lalu Muhammad lqbal, başkentin Cakarta'dan Doğu Kalimantan eyaletine taşınması sürecinde iki ülke arasında sektörel işbirliğinin artırılması konusunda mevcut potansiyeli aktardı. Bu çerçevede, müteahhitlerimiz için de ülkede çeşitli projelerin üstlenilmesi imkânı ortaya çıkacak. Özellikle büyük ölçekli altyapı projelerinde kamu-özel işbirliği (PPP) projelerinin önemi artıyor. Firmalarımızın bu konu tecrübeleri var. Bu çerçevede ülkede kurulabilecek işbirlikleri ile ikili ilişkilere ivme kazandırma fırsatı bulunuyor.


Geri Dön