26 / 04 / 2024

Türk müteahhitler, Cezayir'de 17 proje ile ilk sırada!

Türk müteahhitler, Cezayir'de 17 proje ile ilk sırada!

Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Cezayir, müteahhitlerimizin proje üstlendikleri ülkeler arasında ön sıralarda yerini aldı ve inşaat sektörü açısından önemli pazarlardan biri olarak gündemdeki yerini korudu.



Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Cezayir, müteahhitlerimizin proje üstlendikleri ülkeler arasında ön sıralarda yerini aldı ve inşaat sektörü açısından önemli pazarlardan biri olarak gündemdeki yerini korudu.


Türkiye'deki müteahhitlik firmaları Cezayir pazarına ilk kez 1985 yılında girdi. 1985 yılından 2015 Nisan ayı sonuna dek Cezayir'de üstlenilen 266 projenin toplam bedeli ise 12.2 milyar doları buldu. Bu tutarla Cezayir, 1972 yılından günümüze kadar Türkiye'deki müteahhitlik firmalarınca yurtdışında üstlenilen projelerin ülkelere göre dağılımında sekizinci sıraya yerleşti. Son iki yılda üstlenilen yeni proj elere bakıldığında ise Cezayir; 2014 yılında 3.3 milyar dolar tutarında 36 proje ile üçüncü, 2015 ilk dört aylık dönemde de 2.1 milyar dolarlık 17 proje ile birinci sırada yer aldı. 


Firmalarımız Cezayir'de bugüne kadar çeşitli alt ve üst yapı projeleri üstlendi. Söz konusu projeler kapsamında; arıtma ve kentsel altyapı projeleri, idari bina, iş merkezi, konut, sosyal kültürel tesis ve turizm tesisi gibi çeşitli bina projeleri, kuvvet santralı, sanayi tesisi projeleri; arıtma vebaraj gibi çeşitli su projeleri; demiryolu, liman, yol, köprü ve tünel gibi çeşitli ulaşım proj eleri mevcut bulunuyor. 

Kentsel alanda konut ihtiyacı karşılanamıyor Cezayir'in en büyük sorunlarından biri konut ihtiyacının özellikle kentsel alanlarda karşılanamaması. Mevcut konut açığını karşılamak üzere önümüzdeki 10 yü içinde her yü ortalama 175 bin yeni konuta ihtiyaç duyulacağı öngörülüyor. 


Öte yandan, kuraklığın kentsel nüfus ve sanayi üzerindeki olumsuz etkileri, hükümetin dikkatini su sektörünün ihtiyaçları üzerinde yoğunlaştırdı. Cezayir kentinin su temin şebekesinin 250 kilometrelik bölümünün yenilenmesi ge^ rektiği ifade ediliyor. Cezayir, bir yandan konut sektöründe yaşanan krizi aşmak, diğer taraftan kuraklığın kentsel nüfus ve sanayi üzerindeki etküerini azaltmak için su kaynakları ve barajlar başta olCezayir'de 2.1 milyar dolarlık 17 proje ile birinci sıradayız mak üzere yol, otoyol, demiryolu, liman ve konut inşasında önemli iş ve işbirliği imkanları sunuyor. 


Ayrıca, TMB olarak her zaman ifade ettiğimiz ve desteklediğimiz üzere, mühendislik, müteahhitlik ve malzeme tedariki süreçlerinin tümünü kapsayan entegre proje yönetimi anlayışının örnekleri, Cezayir'de karşımıza çıkıyor. Cezayir'deki projelerde Türk müşavirlik firmalarının öncelikli olarak yer alması, Türk müteahhitlik firmalarının ve Türk İnşaat malzemeleri ihracatının da önünü açıyor. Türkiye ve Cezayir arası siyasi ilişkiler ise olumlu yönde ilerliyor. Bu ilerleme karşüıklı ziyaretlerle de pekiştiriliyor. 

Hükümetler arası ilişkilerin geliştirilmesi bu pazarda hepimizin önünü daha da açacak. 


Kesintisiz bilgi alışverişi elçilikler nezdinde sürüyor TMB olarak, gerek Cezayir'deki Türk Büyükelçiliği, gerekse Aııkara'daki Cezayir Büyükelçiliği ile yakın ilişkimiz ve bilgi alışverişimiz kesintisiz sürüyor. Nitekim 11 Haziran 2015 tarihinde Cezayir'e yeni atanan Cezayir Büyükelçisi Mehmet Poroy'un katılımıyla birliğimiz binasında Cezayir'de faaliyet gösteren ve göstermek isteyen üye firma temsücilerimizin de iştirakiyle bir tanışma ve bilgilendirme toplantısı düzenlendi. 


Anılan toplantıda, Afrika'nın en geniş yüz ölçümüne, 37 milyonu aş lan nüfusa ve önemli doğalgaz ve petrol rezervlerine sahip olan ve kıtanın Güney Afrika, Nijerya ve Mısır'ın ardından en büyük dördüncü ekonomisi konumunda bulunan Cezayir'in, siyasi ve ekonomik durumu, Türkiye ile ilişkileri, ülkedeki iş yapma prosedürleri ve firmalarımızca karşılaşüan sorunlar hakkında bilgi aktarüdı ve karşılıklı değerlendirmelerde bulunuldu. 


Son dönemde, uluslararası konjonktür sadece ekonomik anlamda değil siyasi anlamda da istikrarsız ve belirsizlik içeren bir duruma sürüklendi. Yurtdışı müteahhitlik hizmetlerimiz için önemli pazarlar olan Libya ile Irak'ta yaşanan sorunlar, üyelerimizi Sahraaltı Afrika, Güney Amerika gibi yeni pazar arayışlarına itti. Ayrıca Cezayir gibi, uzun süredir iş yaptığımız kıymetli pazarlara da daha çok ağırlık vermemizi sağladı. Cezayir'in geçtiğimiz üç yıl içinde iş yapüan ülkeler arasında gittikçe artan ağırlığı, bu eğilimi yansıtıyor. Türk inşaatçılar Cezayir'de yeni fırsatların takipçisi olmaya devam edecekler. 


Dünya


Geri Dön