18 / 04 / 2024

Türk müteahhitler krizi aşmak için yurt dışına yöneldi!

Türk müteahhitler krizi aşmak için yurt dışına yöneldi!

Türk müteahhitleri ve inşaat malzemesi sanayicilerinin krizi aşmak için yurt dışına yöneldiğini bildirdi



İnşaat sektörünün yılın ilk 6 ayında yüzde 21 küçüldüğü belirtilirken, Türk müteahhitleri ve inşaat malzemesi
sanayicilerinin krizi aşmak için yurt dışına yöneldiğini bildirdi.

TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası  Adana  Şube Başkanı Sadi Sürenkök, AA muhabirine yaptığı açıklamada, inşaat sektörünün krizden en fazla etkilenen sektörlerin başında geldiğini söyledi.

Ekonomik krizin, inşaat sektöründeki yansımasının diğerlerine göre çok daha "trajik" olduğunu savunan Sürenkök, "İnşaat sektöründe yılın ilk 6 ayında yüzde 21 seviyesinde gerçekleşen daralma dikkati çekici bir rakamdır" dedi.

Yaşanan bu olumsuz tabloda nefes almaya çalışan inşaat sektörünün, "kriz dönemlerinde yapılması gereken en önemli eylemin dışa açılma olduğu" gerçeğinden yola çıkarak yurt dışına yöneldiğini anlatan Sürenkök, bunda da önemli başarı sağladıklarını anlattı.

Türk müteahhitleri ve inşaat malzemesi sanayicilerinin dünyanın her yerinde atılımlarda bulunduklarını ve dünya markalarıyla rekabet ettiklerini belirten Sürenkök, şöyle konuştu:

"2009'da yurt dışı müteahhitlik hizmetlerindeki iş hacmi 23,6 milyar dolara ulaştı. 'Dünyanın en büyük 225 uluslararası müteahhidi' listesinde, geçen yıl 23 olan Türk müteahhitlik firması sayısı, bu yıl 31'e yükseldi. Uluslararası inşaat sektörü dergisi 'Engineering News Record' (ENR) tarafından hazırlanan listede ise Türkiye, 50 firmayla lider Çin'den sonra ikinci sıraya yerleşti. Türk inşaat sektörünü etkisi altına alan küresel krizin en az
hasarla atlatılması ve yurt dışında diğer ülkelerin kaynaklarıyla finanse edilen projelerde Türk vatandaşlarına daha fazla iş yaratılması için yurt dışı müteahhitlik hizmetleri çok önemli bir fırsat penceresi olmaya devam ediyor."

-MÜTEAHHİTLERİN ÖNÜNDEKİ ENGELLER KALDIRILMALI-
Sürenkök, yurt dışında Türkiye'yi başarıyla temsil eden ve ekonomiye önemli katkı sağlayan sektör temsilcilerinin bazı sorunlarının da bulunduğunu bildirdi.

Müteahhitlerin karşılaştığı en önemli sorunların başında "Teminat Mektubu" uygulamasının geldiğini belirten Sürenkök, "Müteahhitlerimizin teminat mektubu konusunda karşılaştıkları güçlüklerin kaldırılması ve istihdam üzerindeki aşırı yüklerin azaltılması başta olmak üzere, rekabet güçlerini sınırlayan sorunlara çözüm üretilmesi, içinde bulunduğumuz dönemde ekonomi yönetiminin gündeminde öncelikle yer alması gereken konuları olmalıdır" dedi.

İnşaat malzemeleri sanayisinin de gerçekleştirdiği ihracatla cari açığa önemli katkı sağladığını ifade eden Sürenkök, şöyle konuştu:

"Bu sektöre de iç piyasa ve ihracatı destekleyici önlemlerle gelişme açılması için destek verilmelidir. İnşaat sektörünün yaşamış olduğu sorunlardan bir diğeri ise iç piyasada yaşanan arz talep dengesizliğidir. Talep üretimine yönelik çalışmalar yapılmalıdır. Yapılacak basit, uygulanabilir ve efektif önlemlerle özellikle kriz dönemlerinde sektör canlandırılabilir. Örneğin, konutlarda enerji tasarruflu alet ve ışıklandırmaları kullanarak, akıllı evler projesini destekleyerek, enerjisini güneş panelleriyle üreten yapılarda vergi teşvikleri yapılmalı. Yerel yönetimlerin özellikle konut üretimindeki haksız faaliyetleri sınırlandırılmalı, bunlar ticari inşaat firmaları gibi çalıştırılmamalıdır.  TOKİ  ve belediyeler, kentsel dönüşüm projeleri kapsamında dar gelirlinin ihtiyacının
karşılanması dışında konut üretimi yapmamalıdırlar. Her türlü vergi, harç, denetim, alt yapı, proje masrafı olmayan bu kuruluşların yaptıkları konutlarla müteahhitlerin rekabet şansı yoktur."
AA


Geri Dön