24 / 04 / 2024

Türk müteahhitler, Libya'da BM kararı istiyor!

Türk müteahhitler, Libya'da BM kararı istiyor!

Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Erdal Eren, Türk müteahhitlerinin Libya'da 17.3 milyar dolarlık kontratı, 1.4 milyar dolar yapılan iş karşılığı alacağı, 894 milyon dolarlık makine parkı ve 1.5 milyar dolar banka teminat mektubu bulunduğunu hatırlattı



Eren, hükümetten beklentilerinin teminat mektuplarının nakde çevrilmemesi olduğunu kaydetti. Teminat mektuplarının dondurulup belirsizlik sürecinde komisyon ödenmemesi gerektiğini talep ettiklerini ifade ederek, "Ancak teminat mektuplarının hepsinin kontr garantisi Avrupalı bankalar. Dolayısıyla, BM'ye müracaat edilip bu olayın mücbir sebep kapsamına alınması önerildi. Böyle bir kararın tüm bankaları bağlayacağı ifade edildi" diye konuştu. Eren, BM'nin 1970 ve 73 sayılı kararları sonrası Türkiye'nin aktif olarak devreye girmesini, daha sonra müzakere masasında bulunmasını özellikle istediklerini dile getirerek, "Bombalayanlar parasını almadan daha önce yaptığımız işler için mutlaka masaya oturmamız lazım" diye konuştu.

HEDEF ÇİN

Libya'ya yapılan ilk müdahalenin Türkiye'nin ekonomik haklarına müdahale niteliği de taşıdığını anlatan Eren, "Türkiye'den çok Çin'i de hedef alıyor. Çünkü Fransızca konuşulan Orta ve Batı Afrika ülkelerinde karşımıza hep Çinli firmalar çıktı. Libya'da da Fransız şirketi yok. Ama petrol var. Fransa, İngiltere, ABD, Libya'yı Iraklaştırma operasyonu içinde görünüyor" dedi.

Libyalılar devre dışı kalacak

"Bundan sonra Libya petrolünün Libyalılar tarafından çıkarılıp satılacağını sanmıyorum" diyen Eren, "Muhtemelen yeni yönetim, petrol pazarlanmasını uluslararası şirketlere verecek" değerlendirmesinde bulundu.
Sabah


Geri Dön