26 / 04 / 2024

Türk müteahhitlerden yurt dışında 22.5 milyarlık projeler!

Türk müteahhitlerden yurt dışında 22.5 milyarlık projeler!

Türk müteahtitlerinin geçen yıl yurt dışında 22.5 milyar dolarlık proje üstlendiklerini belirten Bakan Zeybekci “Müteahhitlik sektörümüz en önemli hizmet ihraç kalemlerimizden biridir. Cari açığın azaltılmasına önemli katkı sağlamaktadır” dedi.



Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Türk müteahhitlik sektörünün geçen yıl yurt dışında 22.5 milyar dolarlık proje üstlendiğini belirterek “Müteahhitlik sektörümüz Türkiye’nin dünyadaki en önemli sektörlerinden biri olma özeliğini sürdürmektedir. Müteahhitlik sektörümüz en önemli hizmet ihraç kalemlerimizden biridir. Cari açığın azaltılmasına önemli  katkı sağlamaktadır” dedi.


Bakan Zeybekci yaptığı açıklamada, müteahhitlerin 42 yıl içinde 104 ülkede toplam değeri 300 milyar doları aşan 7 bin 684 proje üstlendiğini belirtti. Zeybekci, Türk müteahhitlerinin, bugüne kadar üstlenilen projelerin yüzde 90’ından fazlasını Bağımsız Devletler Topluluğu’nda (BDT), Ortadoğu ve Afrika çoğrafyalarında yer aldığını ve ilk 10 ülkenin ise Rusya Federasyonu, Türkmenistan, Libya, Irak, Kazakistan, Katar, Suudi Arabistan, Cezayir, Azerbaycan ve Birleşik Arap Emirliği olarak sıralandığını kaydederken, müteahhitlik firmalarının yurt dışındaki etkin konumlarını sürdürülebilir kılmalarını teminen, yeni pazarlara yönelmelerini gerekli kıldığını da söyledi.


Dev projelere imza atıldı


Türk müteahhitlik firmalarının dünyanın farklı coğrafyalarında yüksek teknoloji gerektiren projeleri başarıyla yerine getirmeye devam ettiğini vurgulayan Zeybekci, söz konusu prestijli projelerden bazılarının ise Polonya’daki Varşova Metro Projesi, Katar’daki Doha Metro Projesi, Türkmenistan’daki Aşkabat Uluslararası Havaalanı, Etiyopya’daki Awash-Weldia Demiryolu Projesi, Ekvator Ginesi’ndeki ENR tarafından 2013 yılında ‘Kültür Alanında Küresel En İyi Proje’ seçilen Sipopo Kongre Sarayı, Azerbaycan’daki Bakü Ulusal Stadyumu ve Rusya Federasyonu’ndaki St. Petersburg Tünel ve Köprü Projesi olduğunu söyledi.  


Star


Geri Dön