18 / 04 / 2024

Türk müteahhitlik sektörü, 2013'te 30 milyar doları hedefliyor!

Türk müteahhitlik sektörü, 2013'te 30 milyar doları hedefliyor!

Geçen yıl Irak'tan Rusya'ya, Umman'dan Moldova'ya dünyanın dört bir yanında 26,1 milyar dolarlık proje üstlenen Türk müteahhitlik sektörü, 2013'te 30 milyar dolara ulaşmayı hedefliyor...




Dünyanın en büyük 225 müteahhitlik firması sıralamasında 33 firma ile Çin'in ardından gelen Türk müteahhitlik sektörü, 4 ayrı kıtada üstlendiği önemli projelerle ülkeye döviz kazandırmaya devam ediyor.


Geçtiğimiz yıllarda Bağımsız Devletler Topluluğu, Libya ve Irak'a yoğunlaşan sektör, bu ülkelerde enerji santrali ve nakil hatları, yollar, hastaneler, kamu idare binaları ile olimpiyat köylerinin de aralarında bulunduğu birçok projeye imza attı.


Kaliteli işçilik, zamanında iş teslimi ve proje üstünlüğüyle yeni ülkelere yönelen Türk müteahhitleri, geçtiğimiz yıl proje yürüttükleri ülkeler arasına Kolombiya, Papua Yeni Gine, Peru ve Somali de dahil etmeyi başardı.


Politik riskler teminat altına alınmalı


Umman'da otoyol yapım işini üstlenen Özkar İnşaat AŞ'nin Yönetim Kurulu Üyesi Mansur Özdoğan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, devletin sağladığı imkan ve desteğin yanında Türkiye Müteahhitler Birliği ve İNTES gibi sektöre yön veren kuruluşlarının belirlediği stratejilerin de müteahhitlerin yeni ülkelerde proje üstlenmesinde etkili olduğunu ifade ederek, şunları kaydetti:


''Her ne kadar 2011'de Avro bölgesinde yaşan mali kriz ile Orta Doğu ve Kuzey Afrika'daki siyasi krizler sektörü etkilediyse de, bunlar hedefe ulaşılmasında engel oluşturmadı. Geçtiğimiz yıl üstenilen projelerin toplamının 26,1 milyar dolara ulaşması sektör için önemli bir motivasyon kaynağı. Afrika ülkeleri başta olmak üzere yeni ülkelerde üstlenilecek projelerle 2013'te 30 milyar dolar uzak bir hedef değil. Özellikle Libya ve Irak'ta üstlenilecek yeni projeler bu hedefe rahatlıkla ulaşılabilir.''


AA


Geri Dön