24 / 04 / 2024

Türk müteahhitlik sektörü artık dünya markası!

Türk müteahhitlik sektörü artık dünya markası!

4 milyar dolarlık Kuveyt Uluslararası Havalimanı’nın Yeni Terminali için kolları sıvayan Limak Grubu’nun Yönetim Kurulu Başkanvekili Sezai Bacaksız, “Türk müteahhitlik sektörü artık dünya markası haline dönüştü” yorumu yapıyor.



İstanbul Yeni Havalimanı (Üçüncü havalimanı) inşaatını yapan konsorsiyumun içindeki Limak Grubu, geçtiğimiz hafta Kuveyt’te önemli bir proje üstlendi. 4.4 milyar dolarlık Kuveyt Uluslararası Havalimanı’nın Yeni Terminali için kolları sıvayan Limak Grubu’nun Yönetim Kurulu Başkanvekili Sezai Bacaksız, “Türk müteahhitlik sektörü artık dünya markası haline dönüştü” yorumu yapıyor. 


Kuveyt’teki imza töreninin ardından Sezai Bacaksız’la uzun bir sohbetimiz oldu. Devlet içindeki paralel yapıyla mücadeleden  üçüncü havalimanına, Binali Yıldırım’ın başbakanlığındaki yeni hükümetten makro ekonomiye kadar her şey konuşuldu.   


Sezai Bey, ekonomi anlamında özelleştirmelere ayrı bir başlık açarak “Başarılı özelleştirmeler oldu. Özellikle Yap-İşlet-Devret (YİD) modeli bir devrim” dedi. 


Ekonomik istikrar konusuna da vurgu yapan Sezai Bacaksız, “Kimse kusura bakmasın, 14 yılda ekonomide çok iyi şeyler yapıldı. Türkiye’nin yurtdışına muhtaç olmamasının nedeni 2003’te başlayan iyileştirmelerdir. İstanbul Borsası sayılı borsalar arasına girdi. Bu ekonomik istikrar, atılım süreçlerinin sonucu” diye konuştu. 


HEM YAPIYORUZ HEM ÜZERİNE PARA VERİYORUZ 

Ekonomik istikrarın bir sonucu olarak, iş yapış şekillerinin de değiştiğini söyleyen Bacaksız şöyle bir örnek verdi: “Eskiden aldığımız baraj inşaatını 10 yılda bitirirdik. Her yıl Meclis’te ne kadar bütçe verilecek diye adeta savaş yaşanırdı. Ama şimdi üçüncü havalimanı için toplamda 10 milyar euroluk bir yatırım yapılıyor. Özel sektör kendi kefaletleriyle yapıyor. Devletin bir riski yok, üzerine bir de para kazanıyor.” 

Sezai Bacaksız, Üçüncü Havalimanı gibi dev yatırımların sadece hizmet değil, ekonomik katkı açısından da Türkiye için hayati önem taşıdığını söyledi. Bu açıdan, yeni havalimanının ekonomiye yıllık katkısı konusunda bir analiz yaptırılıyor. 


'GARANTİ' BİZE DEĞİL DEV PROJELERE

Söz konusu raporu yakın zamanda kamuoyu ile paylaşacaklarını anlatan Sezai Bacaksız, “Buradaki devlet garantisi müteahhitlere değil projeye katkıdır. Unutmayalım 100 binden fazla istihdam yaratılacak” ifadelerini kullandı. 


RUSYA’YLA NORMALLEŞME SÜRECİ YAKINDA BAŞLAR 

Limak’ın faaliyet gösterdiği sektörlerden biri de turizm… Bu sektörde ciddi bir daralma yaşandığını hatırlatan Sezai Bacaksız yine de enseyi karartmıyor ve şu öngörüde bulunuyor: 'Rusya’nın 3.5 milyonluk turist sayısı sıfıra indi. Başka ülkelerden gelen turistlerle bu açık dolar mı? Zor görünüyor. Biz hiçbir otelimizi kapatmadık. Turizmde Rusya ile ilişkilerin düzeltileceğine inanıyorum. Birkaç ay içinde Rusya ile normalleşme sürecinin başlayacağını düşünüyorum.' 


Bizim ismimizi de kullanarak darbe yapmak istediler 

25 Aralık darbe girişiminde Türkiye’nin en önemli işadamlarıyla ilgili fezlekeler hazırlanmış, 41 ismin arasında Sezai Bacaksız da bu fezlekede yer almıştı. 25 Aralık süreciyle ilgili ana hedefin ‘Türk ekonomisi’ olduğunu anlatan Bacaksız ilk kez konuştu: “Haksızlığa uğradık. Hiçbir günahımız olmadığı halde suç işlemiş gibi fezleke hazırlanması bizi üzdü, rencide etti. O dönemde bir yabancı firma 250 milyon dolarlık yatırım yapacaktı. Fiyatta da anlaştık. Bize dediler ki ‘Politik risk alamayız, 25 Aralık soruşturmasında adınız geçiyor.’ Bizim ismimizi de kullanarak Cumhurbaşkanımız Erdoğan’a siyasi darbe yapılmak istendi.”


40 bin kaplumbağayı tek tek taşıdık 

Sezai Bacaksız’la sohbetimizin bir diğer başlığı da üçüncü havalimanına yönelik ‘çevreci’ tepkileriydi. Bu konuda da ilginç bir bilgi paylaşan Sezai Bey şunları anlattı: 'Basit bir şey için çevre katliamı derseniz soba bile yakamazsınız. Havaalanında kestiğimiz her ağacın yerine ağaç diliyoruz. Kadrosunda ornitolog (kuş bilimci) çalıştıran tek şirketiz. Kuş gözlem ekiplerimiz dünyaca ünlü kuş bilimcilerden de destek alıyor.  Havalimanı alanından 40 bin kaplumbağayı toplayarak tek tek ormanın başka alanlarına taşıdık. Çok sayıda soğanlı bitkiyi Atatürk Arboretumu'na teslim ettik. Projede işe aldığımız ilk kişi çevre mühendisiydi.'


Cumhurbaşkanı Erdoğan faiz konusunda yüzde 100 haklı

İş dünyasının uzun süredir üzerinde durduğu bir başka konu da yüksek faiz oranlarıyla ilgili. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın faiz konusundaki hassasiyetinin kesinlikle doğru olduğunu söyleyen Bacaksız, “Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı yüzde 100 destekliyorum. Faizler düşmeli, çünkü herkesin canını acıtıyor. Almanya’da negatif faiz varken Türkiye’de neden yüksek olduğunu biri bana anlatsın” diye konuştu. 


İşadamı her şeyi ister!

Sezai Bacaksız’a “Hükümet destekleri kapsamında yeni yatırım paketinde neler olmalı’ diye de sorduk. “İşadamına bıraksanız her şeyi ister” diye söze başlayan Sezai Bacaksız şöyle devam etti: “Peşin verginin taksitlendirilmesini isteriz. Nakit yükü yaratıyor. Yatırımcı bürokratik engellerin azalmasını ister. Bugün Çin hükümeti müteahhitlerin işlerini yüzde 100 kredilendiriyor. Bizde Eximbank doğrudan giden mal ve hizmetleri fonluyor. Eximbank konusunda da yeni bir yapılanmaya gidilmeli.” 


Akşam 


Geri Dön