25 / 04 / 2024

Türk teknik müşavirliği, müteahhitleri yurtdışında güçlendirecek!

Türk teknik müşavirliği, müteahhitleri yurtdışında güçlendirecek!

DEİK Uluslararası Teknik Müşavirlik İş Konseyi Başkan Yardımcısı Gelgin, Türkiye'de teknik müşavirliğin öneminin her geçen gün daha iyi anlaşıldığını söyledi. Gelgin:" Müteahhitlerimizin yurt dışı başarısı teknik müşavirlik sayesinde artacak" dedi.



Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu Uluslararası Teknik Müşavirlik İş Konseyi Başkan Yardımcısı Levent Gelgin, 2023 hedeflerine ulaşmada Türk müteahhitlerin yurt dışına açılması ve inşaat malzemecilerinin ürün ihraç etmesinin önemli olduğunu belirterek, "Burada Türk teknik müşavirlik sektörünün katkısının önemi ortaya çıkıyor. Müteahhitlerimizin yurt dışı başarısı teknik müşavirlik sayesinde artacak" dedi.


İslam Ülkeleri Müşavirler Federasyonu (FCIC) Başkanı olan Gelgin, Türk müşavirlik sektörünün son dönemde hızla büyüdüğünü belirterek, Türkiye'de teknik müşavirliğin öneminin her geçen gün daha iyi anlaşıldığını söyledi.


Teknik müşavirliğin genelde devlet ihalelerinde öne çıktığını ancak bütün ihalelerde önemli olduğunu dile getiren Gelgin, "Teknik müşavirler bir devletin açmış olduğu altyapı ihalelerine projeleriyle katılır, bu projelerin yapımından sonra çıkan inşaat maliyetleri, inşaat ihaleleri ve yapımın projeye uygun olup olmadığını inceler" diye konuştu.


Gelgin, teknik müşavirlerin farklı alanlarda faaliyet gösterdiğini belirterek, DEİK çatısı altında kurulan Uluslararası Teknik Müşavirlik (UTM) Konseyi sayesinde yurt dışında birçok yerde Türk teknik müşavirlik sektörünün girişimlerde bulunduğunu  anlattı.


DEİK'in sağladığı altyapının Türk teknik müşavirliğinin daha hızlı gelişmesini ve ilerlemesini sağladığını dile getiren Gelgin, müteahhitlerin altyapı ihalelerinde ve malzeme üreticilerinin ürünlerini özellikle yurt dışına satmadaki en önemli etkenlerden birinin Türk teknik müşavirliği olduğunu vurguladı.


Gelgin, Türk teknik müşavirliğinin, müteahhitlerin yurt dışında aldığı ihalelerde kendilerinin hazırladığı projeleri hayata geçirdiğini kaydederek, projenin hayata geçirilmesi sırasında da kontrolleri kendilerinin yaptığını vurguladı.


2023 hedeflerine teknik müşavirliğin katkısı


Levent Gelgin, "Türk teknik müşavirlik sektörü projelerini yaparken Türkiye'deki müteahhitlerin sahip olduğu teknik imkanlara göre yaparsa yurt dışında müteahhitlerimizin başarılı olma imkanı artıyor. Aynı şekilde malzemelerle ilgili yaptığımız kontrollerde Türk standartlarına uygun benzer ürünleri baz aldığımızda Türk malzeme üreticilerinin malzeme satması söz konusu oluyor. Müteahhitlerimizin yurt dışı başarısı teknik müşavirlik sayesinde artacak" ifadelerini kullandı.


Türkiye'nin 2023 programındaki 500 milyar dolarlık ihracat hedefinin büyük kısmının inşaatla alakalı olduğunu anımsatan Gelgin, inşaat şirketlerinin yurt dışında etkin olması ve malzemecilerin ürün satmasının bu anlamda önemli olduğunu, burada Türk teknik müşavirlik sektörünün öneminin de ortaya çıktığını vurguladı.


Gelgin, Ekonomi Bakanlığı'nın bu konuyu çok iyi anladığını ve son 3-4 yıldır Türk teknik müşavirlik sektörüne büyük destek verdiğini belirterek, "Bu sayede yurt dışına açıldık" dedi.


"Türk teknik müşavirliğinin son 2-3 yıl içerisinde yurt dışında aldığı ihaleler  öncesine göre 2 kat arttı" diyen Gelgin, bu desteklerin Türk müteahhitliğinin yurt dışına daha kolay gitmesi ve orada başarılı olması için çok doğru olduğunu söyledi.


Gelgin, DEİK'in desteğiyle sektörün yurt dışındaki etkisinin giderek arttığına vurgu yaptı.


"Siyasi istikrar başarıyı artıracak"


Gelgin, tek parti hükümetinin zaten istikrarlı giden bankalar açısından pozitif bir katkı vereceğini belirterek, "Bu sayede müteahhitlerimiz daha güçlü şekilde ihalelere girebilecek. Bir ülkede proje üstlenmek için belli bir paraya ihtiyacınız var" dedi.


Ülke yönetimlerinin şirketlerinin arkasında durmasının yurt dışında girilen ihalelerde başarı sağladığını dile getiren Gelgin, bundan 20 yıl önce teminat mektubu almanın bile imkansız olduğunu anımsattı.


Gelgin, hükümetin yurt dışına açılan bütün şirketlerine çok ciddi destek verdiğini vurgulayarak, bu şekilde şirketlerin ülke dışına güçlü bir şekilde açıldığının altını çizdi.


"Müteahhitlerimiz, yurt dışına gitmeden projeler hakkında bilgi alabiliyor"


Her yıl yaptıkları uluslararası etkinliklerle yabancı teknik müşavirlerin dünyanın bütün bölgelerindeki projeleri anlatması için Türk müteahhitleri ile buluşturduklarını dile getiren Gelgin, "Bu sayede Türk müteahhitler farklı ülkelerdeki ayrı ayrı ihaleleri ülkelere tek tek gitmektense bir toplantıda öğreniyor. Müşavirler ülkelerdeki projeleri Türk müteahhitlere anlatıyor. Uygun olan firmamız da o ülkeye giderek ihaleye giriyor" ifadelerini kullandı.


Gelgin, bu sayede firmaların kendilerine en uygun projeleri üstlenebildiğini ve nokta atışı yapabildiğini aktardı.


Teknik müşavirliğinin yurt dışında olması sayesinde Türk müteahhitlerinin daha fazla ihale alabileceğini vurgulayan Gelgin, ilerde teknik müşavirlik sektörü ve Türk müteahhitlerinin daha başarılı olacağını söyledi.


Teknik Müşavirlik Forumu 27-28 Kasım'da

 

Gelgin, DEİK Uluslararası Teknik Müşavirlik İş Konseyi ile FCIC iş birliğinde, 27-28 Kasım tarihlerinde, "DEİK – FCIC International Engineering Forum" toplantısı düzenleneceği bilgisini verdi.


Her yıl geleneksel olarak düzenlenen ve Ekonomi Bakanlığı tarafından desteklenen toplantıda bilişim sistemleri, enerji, su yönetimi, katı atık yönetimi, smart cities gibi konu başlıklarının ele alınacağını anlatan Gelgin, toplantının Ceylan Intercontinental Otel'de gerçekleştirileceğini aktardı.


Gelgin, Türkiye'nin büyüyen teknik müşavirlik sektörünün uluslararası platformlarda tanıtılması ve Türk firmalarının yurt dışında daha etkin faaliyet gösterebilmesi amacıyla kurulan konseyin ev sahipliğinde gerçekleşecek toplantıya 28 farklı ülkeden 50'yi aşkın firmanın katılacağını, bu firmalarla network imkanının oluşturulacağını ve 2 gün süren bir platform olacağına dikkati çekti. 


Forum kapsamında uluslararası finansman kuruluşları potansiyel projelerden ve finansman koşullarından bahsedecek, işbirliği ve proje olanakları hakkında Orta Asya, Afrika ve Ortadoğu odaklı bölgesel sunumlar yapılacak. Ayrıca, inşaat sektöründe ciddi bir problem olan sözleşme yönetimi hususu “Client-Financer-Contractor” üçgeni dahilinde ele alınacak


AA



Haber Star Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEÎK) Uluslararası Teknik Müşavirlik İş Konseyi Başkan Yardımcısı Levent Gelgin, 2023 hedeflerine ulaşmada Türk müteahhitlerin yurt dışına açılması ve inşaat malzemecilerinin ürün ihraç etmesinin önemli olduğunu belirtti. 


İslam Ülkeleri Müşavirler Federasyonu (FCIC) Başkanı da olan Levent Gelgin, Türk müşavirlik sektörünün son dönemde hızla büyüdüğünü belirterek, Türkiye'de teknik müşavirliğin öneminin her geçen gün daha iyi anlaşıldığını söyledi. Teknik müşavirliğin genelde devlet ihalelerinde öne çıktığını ancak bütün ihalelerde önemli olduğunu dile getiren Gelgin, "Teknik müşavirler bir devletin açmış olduğu altyapı ihalelerine projeleriyle katılır, bu projelerin yapımından sonra çıkan inşaat maliyetleri, inşaat ihaleleri ve yapımın projeye uygun olup olmadığını inceler" diye konuştu. Levent Gelgin, teknik müşavirlerin farklı alanlarda faaliyet gösterdiğini belirterek, DEİK çatısı altında kurulan Uluslararası Teknik Müşavirlik (UTM) Konseyi sayesinde yurt dışında birçok yerde Türk teknik müşavirlik sektörünün girişimlerde bulunduğunu anlattı. 

DEİK'in sağladığı altyapının Türk teknik müşavirliğinin daha hızlı gelişmesini ve ilerlemesini sağladığmı dile getiren Gelgin, müteahhitlerin altyapı ihalelerinde ve malzeme üreticilerinin ürünlerini özellikle yurt dışına satmadaki en önemli etkenlerden birinin Türk teknik müşavirliği olduğunu vurguladı. Gelgin, Türk teknik müşavirliğinin, müteahhitlerin yurt dışında aldığı ihalelerde kendilerinin hazırladığı projeleri hayata geçirdiğini kaydederek, projenin hayata geçirilmesi sırasında da kontrolleri kendilerinin yaptığını vurguladı. 


2023 HEDEFLERİNE TEKNİK MÜŞAVİRLİĞİN KATKISI

Levent Gelgin, "Türk teknik müşavirlik sektörü projelerini yaparken Türkiye'deki müteahhitlerin sahip olduğu teknik imkanlara göre yaparsa yurt dışında müteahhitlerimizin başarılı olma imkanı artıyor. 

Aynı şekilde malzemelerle ilgili yaptığımız kontrollerde Türk standartlarına uygun benzer ürünleri baz aldığımızda Türk malzeme üreticilerinin malzeme satması söz konusu oluyor. Müteahhitlerimizin yurt dışı başarısı teknik müşavirlik sayesinde artacak" ifadelerini kullandı. Türkiye'nin 2023 programındaki 500 milyar dolarlık ihracat hedefinin büyük kısmının inşaatla alakalı olduğunu anımsatan Gelgin, inşaat şirketlerinin yurt dışında etkin olması ve malzemecilerin ürün satmasının bu anlamda önemli olduğunu, burada Türk teknik müşavirlik sektörünün öneminin de ortaya çıktığım vurguladı. Levent Gelgin, Ekonomi Bakanlığının bu konuyu çok iyi anladığını ve son 3-4 yıldır Türk teknik müşavirlik sektörüne büyük destek verdiğini belirterek, "Bu sayede yurt dışına açıldık" dedi. "Türk teknik müşavirliğinin son 2-3 yıl içerisinde yurt dışında aldığı ihaleler öncesine göre 2 kat arttı" diyen Gelgin, bu desteklerin Türk müteahhitliğinin yurt dışına daha kolay gitmesi ve orada başarılı olması için çok doğru olduğunu söyledi. Levent Gelgin, DEİK'in desteğiyle sektörün yurt dışındaki etkisinin giderek arttığına vurgu yaptı. 


"SİYASİ İSTİKRAR BAŞARIYI ARTTIRACAK"

Levent Gelgin, tek parti hükümetinin zaten istikrarlı giden bankalar açısından pozitif bir katkı vereceğini belirterek, "Bu sayede müteahhitlerimiz daha güçlü şekilde ihalelere girebilecek. Bir ülkede proje üstlenmek için belli bir paraya ihtiyacınız var" dedi. Ülke yönetimlerinin şirketlerinin arkasında durmasının yurt dışında girilen ihalelerde başarı sağladığını dile getiren Levent Gelgin, bundan 20 yıl önce teminat mektubu almanın bile imkansız olduğunu anımsattı. Levent Gelgin, hükümetin yurt dışına açılan bütün şirketlerine çok ciddi destek verdiğini vurgulayarak, bu şekilde şirketlerin ülke dışına güçlü bir şekilde açıldığının altını çizdi.


Star 


Geri Dön