29 / 03 / 2024

Türk tersaneleri 5.5 milyar dolarlık gemi yapım işi aldı!

Türk tersaneleri 5.5 milyar dolarlık gemi yapım işi aldı!

Bu yıl 13'üncüsü düzenlenen Uluslararası Denizcilik Fuarının ilk iki gününde Türk tersaneleri, 5.5 milyar dolarlık sipariş aldı. En büyük siparis 12 gemi ile Norveç Kraliyet Ailesi'nden geldi. Norveç'i Hollanda ve ABD takip etti.



EXPOSHIPPING Europort İstanbul 13. Uluslararası Denizcilik Fuarı, İME AK Deniz Ticaret Odası adına, UBMveAHOY ROTTERDAM işbirliğiyle denizcilik sektörünü bir araya getirdi. Türkdenizrileri, 37 ülkeden 300 ulusal ve uluslararası katılımcı, 35 ülkeden 5 binden fazla ziyaretçiyi bir araya getiren fuarın ilk iki gününde 5.5 milyar dolar yeni gemi siparişi ve gemi geri dönüşüm siparişi alarak rekora imza attı. Norveç Kraliyet Elçisi'nin ekibiyle birlikte özel olarak katıldığı fuarda en büyük sipariş Norveç'ten geldi. 12 gemi siparişi veren Norveç'in ardından Meksika, Hollanda ve ABD'den gelen siparişlerle denizcilik sektörü büyük moral topladı. 


Çin'i alt ettik 5.5 milyar doları bulan yeni gemi ve gemi geri dönüşüm siparişleri ile 2016'ya kadar sektöre en az 12 bin istihdam katılacak. Türkiye'nin yeni gemi siparişlerini Çin'e kaptırdığını söyleyen Deniz Ticaret Odası Başkanı Metin Kalkavan, yeni pazarlar için çok büyük şanslarının olduğunu belirtti. Türk tersanelerinin krizde hızlı davranarak gemi, tamir, bakım ve onarımına yöneldiğini, sadece tamir yapan tersane sayısının hızla arttığım beürten Kalkavan "Dünyada, üretilenin 3 katı, bakım geçirmek zorunda olan gemi var, her gemi Çin'e gidemez. Özellilde Avrupa'da 80 milyar Euro'luk pazar var. Yeni gemi siparişlerinde Çin'le rekabet edemiyoruz ama gemi tamir ve bakımda Çin'i alt ettik" dedi. 


DAHA COK TURİST İÇİN... 


TÜRKİYE'NİN kruvazlyer turizmden pay alması icln sektörün birlikte hareket ederek daha cok turist getirmesi konusunda gorüs birliğine varıldığı Europort istanbul Fuarı'nda devletin de kruvazlyer turizmde uygulanan tarifeleri gözden geçirmesi istendi. Hopa'dan iskenderun'a kadar her limanımızın turistlere essiz ve keşfedilmemiş güzellikler sunduğunun altını çizen UBM Fuarcılık Türkiye Başkanı Serkan Tıglıoğlu "Avrupa'da görecegl yer kalmayan kruvazlyer yolcusu icln Türkiye limanların her biri hazine" dedi. Buna paralel olarak da Türkiye'deki pek cok limanın Ulaştırma. Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'nın desteği İle ciddi çalışmalar yaptığını belirten Serkan Tıglıoğlu, sûyle konuştu: "Bunun sonucunda son yılda ülkemizin de İçinde bulunduğu Akdeniz bölgesinde doluluk oranı yüzde 160 artarken biz de bundan pay aldık, 2004'te Türkiye genelinde sadece 912 gemi seferi İle 818 bin yolcumuz varken, 2014 yılı sonunda bin 398 sefer İle 1.8 milyon yolcuya ulaştık." 


Star


Geri Dön