28 / 03 / 2024

Türk yatırımcılar Miami'ye demir attı!

Türk yatırımcılar Miami'ye demir attı!

Dünyaya açılan Türk yatırımcılarının son yıllardaki gözde yatırım yeri Miami. İş ve sanat dünyasının önde gelen isimleri Miami'ye demir atmış durumda...



 

Tüm sektörlerde olduğu gibi gayrimenkul sektöründe de ülkeler arası sınırlar kalkıyor, insanlar kendi ülkelerinin yanı sıra ilgi duydukları, kârlı gördükleri ülkelere ve şehirlere yatırım yapabiliyor.

 

Türk yatırımcılar da son 10 yılda İspanya'dan ABD'ye kadar dünyanın çeşitli ülkelerinde konut, AVM ve otel yatırımları yapıyor. Bu süreçte dünyanın en güzel tatil yerlerinden biri olarak anılan Miami, Türk yatırımcıların gözde yatırım merkezi haline geldi. İş ve sanat dünyasından çok sayıda isim Miami'de gayrimenkul yatırımı yapıyor ve yapmaya devam ediyor...

 

Türk yatırımcılar için Miami'yi cazip kılan nedenleri ve kimlerin bu bölgeye yatırım yaptığını Turyap Miami Realty Broker'ı Hilal Borque ile konuştuk:

 

Miami'nin tercih edilmesinin nedenleri sizce neler?

Miami, iklimi, doğal güzellikleri, denizi, sahili ile öne çıkan bir yer. Ayrıca insan ayırt etmeden herkesi kabul etmesi, her türlü milletten insanın rahatça gezip anlaşabildiği, kendi kültürlerinden restoranları bulabildiği bir yer. Sokaklarında gezerken film ya da reklam çekimlerinin yapıldığı; yemek yerken yan masada filmlerde gördüğünüz Hollywood yıldızlarının olduğu, hatta aynı bakkaldan alışveriş yaptığınız bir yer.

 

Yabancıya kredi imkanı sunan, hem ilk ev ya da yatırım amaçlı kredi fırsatlarının sunulduğu; yatırımın yüzde 30'u gibi para koyarak kredi alabileceğiniz firmalar bulunduğu için tercih ediliyor. Dünyanın en büyük limanlarından biri olması, en büyük işletmelerinin olduğu dünyanın tanıdığı, bildiği bir şehir olması cazibesini artırıyor.

 

ABD'de eyaletlere göre vergiler değişir, genelde Amerikalılar bile vergiler öbür eyaletlere göre az olduğu için Florida eyaletinde emekli olmayı seçiyor.

 

Miami'ye son bir yılda kaç Türk yatırımcıları ne kadarlık yatırım yaptı? Ne kadarlık alım yapıyorlar?

An itibariyle hiçbir sistemde, Miami Emlakçılar Odası da dahil olmak üzere kaç kişinin şehre ne kadarlık yatırım yaptığına dair bir veri tabanı oluşturulmamış ne yazık ki. Fiyatlar 40 bin ile 9 milyon dolar arasında değişiyor.

 

Turyap Miami olarak Real Deal ve Wall Street Joumal'a 2-3 kez çıktık. Türk yatırımcılar genellikle 200 ile 300 bin dolar aralığında yatırımlar yapıyor, yüksek meblağlar çok daha az.

 

Türk işadamlarından kimlerin bölgede yatırımları var? Hangi kesimden talep alıyorsunuz?

Eski dostlarımız, okul arkadaşlarım ilk alıcılarımız arasında yer alıyor. Bunun dışında Mehmet Bayraktar, Ferruh Yılmaz, Orhan Kılıç, Seda Sayan, Acun Ilıcalı, Sibel Can, Kenan Erçetingöz, Emre Dökmeci, irfan Şahin, Kaya Sabancı, Yılmaz Kalkavan, İhsan Kalkavan, Koç Grubu'nun, Süzer Grubu'nun, Acarlar'ın yatırımları var burada. Okan Grubu da Okan International University kampüsünü açtı.

 

Türkler arasında Miami ilgisinin artmasını neye bağlıyorsunuz?

Biz Turyap Miami Realty firmasını burada açtık, arifesinde Türk Konsolosluğu açıldı. Onun ardından THY'nin direkt uçuşları başladı. THY'nin hamlesiyle tek uçakla buraya ulaşılabilmesi ve yapılan haberlerin insanların buraya ilgisini artırdığını düşünüyorum.

 

Türkiye'de yaşayıp buradan gayrimenkul alanlar daha çok; bir evimiz de burada olsun, dolar gelsin kiradan ya da gelince kalacağımız bir yerimiz olsun, diye alım yapmışlar. Buraya yerleşip hayatlarını burada devam ettirenler de var.

 

Benim kişisel olarak buradaki lise hayatım, üniversite deneyimim derken 24 yıllık bir Amerika serüvenim var. Sigortaya hakim olmam, emlak lisanslarını alıp broker olmam sonrasında Turyap ofisini açtık. Burada yatırım yapmak isteyenler için kredi, vergi, göçmenlik bilgileri verebilecek uzman kişilerle paket programlar sunuyoruz.

 

 

Levent Gökmen Demirciler -Ekonomist

 

 


Geri Dön