27 / 04 / 2024

Türk yatırımcılardan Filistin'e solar panel fabrikası!

Türk yatırımcılardan Filistin'e solar panel fabrikası!

Türkiye- Filistin İş Konseyi organizasyonu gerçekleşti. Organizasyonda Filistin'in yaşadığı enerji problemine çözüm getirmesi planlanan solar panel fabrikası ile ilgili ilk görüşmeler gerçekleştirildi.



Türk ve Filistinli iş adamları DEİK Türkiye- Filistin İş Konseyi organizasyonunda bir araya geldi. İkili görüşmelerde farklı sektörlerde işbirliği konusunda mutabakat sağlandı. 


DEİK Türkiye-Filistin İş Konseyi tarafından Ram ali ah, Kudüs ve Nablus şehirlerinde gerçekleştirilen ikili görüşmeler ve Türkiye-Filistin CEO Yuvarlak Masa Toplantısı, 29-30 Mayıs 2016 tarihlerinde Filistin'de gerçekleşti. Toplantıya, gayrimenkul, finans, tekstil, turizm, organizasyon, enerji, inşaat malzemeleri, gıda, tarım ve lojistik sektörlerinde faaliyet gösteren 11 Türk iş adamı ile Filistin İş Dernekleri Federasyonu ve Filistin eski Ekonomi Bakanı Mazen Sinokrot, Filistin Kudüs İşleri Bakanı ve Kudüs Valisi Adnan Hüseyni ve Filistin'den tekstil, enerji, gıda ve mühendislik sektörlerinde faaliyet gösteren 20 firma temsilcisi katıldı.

 

Kerim: Filistin'e gerçek ihracat 15 milyar ABD Dolan DEİK Türkiye-Filistin İş Konseyi Başkanı Cemalettin Kerim, 20 yıl önce kurulan DEİK Türkiye-Filistin İş Konseyi'nin bu ölçekte ilk defa bir faaliyet gerçekleştirdiğini söyledi. Resmi rakamların iki ülke arasındaki ticareti yansıtmadığını belirten Kerim, "Türkiye'nin Filistin'e ihracatı 80 milyon ABD Doları olarak gözüküyor; ancak kendi tecrübelerime dayanarak rahatlıkla 1,5 milyar ABD Dolarlık bir ihracatın var olduğunu söyleyebilirim. Sadece demir-çelik sektöründe 90 milyon ABD Dolarlık bir ihracatın olduğunu biliyorum" dedi. 


Heyet ziyareti kapsamında Filistin Eski Ekonomi Bakanı Mazen Sinokrot ile Filistin Kudüs İşleri Bakanı ve Kudüs Valisi Adnan Hüseyni tarafından DEİK heyeti için Kudüs'te bir resepsiyon verildi. Kudüs Başkonsolusu Mustafa Sarnıç'da katıldığı davette Sinokrot, 2 ay önce başlattıkları girişimin büyüyerek devam ettiğini belirtti. Filistin Kudüs İşleri Bakam ve Kudüs Valisi Adnan Hüseyni ise, Filistin'in altyapı, ticaret ve tarım konularında desteğe ihtiyacı olduğunu söylerken, Kudüs Başkonsolosu Mustafa Sarnıç ise konuşmasında, Filistin'e Türkiye'den sivil toplum kamu özelinde 400 milyon ABD Doları yardım yapıldığını belirtti. 


İkili görüşmelere Filistinli 30 işadamı katıldı 

Ziyaret kapsamında 30 Mayıs 2016 tarihinde Nablus Ticaret Odası ve Filistin İş Dernekleri Federasyonumun ev sahipliğinde Nablus'ta gerçekleştirilen toplantıya, 30 Filistinli iş adamı ile birlikte Nablus Vali Yardımcısı Anan Al Attiri de katıldı. İkili iş görüşmeleri gerçekleştiren firmalar arasında gıda, tekstil ve mobilya sektörlerinde mutabakat sağlandı. Toplantıda Filistin'de, Türk ve Filistinli firmaların ortaklığı ile kurulması ve Filistin'in yaşadığı enerji problemine çözüm getirmesi planlanan solar panel fabrikası ile ilgili ilk görüşmeler gerçekleştirildi. solar panel fabrikası ile ilgili gerekli izinlerin alındığı ve Türk firmalarının yatırım gerçekleştireceği bilgisi teyit edildi. 


Dünya


Geri Dön