26 / 04 / 2024

Türkiye Aşı ve Biyoteknoloji Üssü'nün ilk etabını YDA İnşaat yapacak!

Türkiye Aşı ve Biyoteknoloji Üssü'nün ilk etabını YDA İnşaat yapacak!

Yerli aşı üretimi amacıyla hayata geçirilecek olan "Türkiye Aşı ve Biyoteknoloji Üssü"nün 1. etabının ihalesini, YDA İnşaat kazandı. Ankara'da Esenboğa'ya yakın konumda yükselecek merkezin inşasının 1 sene sürmesi planlanıyor. 



Tartışmalara neden olan bir kararla 2011'de kapatılan aşı üretim merkezi Refik Saydam Hıfzıssıhha Enstitüsü'nün yerinde yeni bir aşı üretim merkezinin inşa edilmesi planlanıyor. 

Sağlık Bakanlığı tarafından Turkovac’ın ardından biyolojik ürünlerin ve yerli aşıların geliştirilmesi amacıyla öngörülen merkez için yapım işi ihalesi gerçekleştirildi.

Sözcü'den Yusuf Demir'in haberine göre; 175 milyon 767 bin 857 TL şeklinde maliyete sahip olacak “Türkiye Aşı ve Biyoteknolojik Ürün Araştırma ve Üretim Merkezi 1. Etap Yapımı”nın ihalesi Kamu İhale Kanunu’ndaki 21-b Pazarlık usulüne göre gerçekleştirildi. İhalenin 19 Ocak tarihinde gerçekleştirildiği ve toplam 3 şirket tarafından teklif verildiği belirtildi.

Türkiye Aşı ve Biyoteknoloji Üssü nün ilk etabını YDA İnşaat yapacak!

İhalenin kazananı 149 milyon 800 bin Türk Lirası bedelle YDA İnşaat oldu ve 16 Şubat tarihinde sözleşme imzalandı. İmzalanan sözleşme kapsamında, proje inşaatına 25 Şubat tarihinde başlaması öngörülürken, 365 gün devam etmesi, böylece 24 Şubat 2023 tarihinde bitirilmesi planlandı. 

50 BİN METREKARE KAPALI ALAN

Cumhuriyetin ilk senelerinde ilk Sağlık Bakanı Doktor Refik Saydam'ın kurduğu Refik Saydam Hıfzıssıhha Enstitüsü'nde yapılan aşı üretiminin 1998’de durdurulmasına karar verilmişti. 2011'de tamamıyla kapatılan Enstitü, Kovid-19 pandemisiyle tekrar gündeme geldi ve tartışmaların odağında yer aldı.  

Sağlık Bakanlığı'nın konuyla ilgili bilgilendirmelerinde, yeni üretim merkezinin  Ankara  Esenboğa Havalimanı'na yakın konumda, 50 bin metrekare büyükükteki kapalı alanda hizmette bulunacağı belirtilmişti.

Bakanlık kaynakları, “Hıfzıssıhha-Türkiye Aşı ve Biyoteknolojik Ürün Araştırma ve Üretim Merkezi” adıyla faaliyette bulunması öngörülen merkez kapsamında, aşı ve biyoteknolojik ürünlerin geliştirileceğini ve üretileceğini dile getirdi.  

YDA İnşaat, YDA Havalimanı hisselerini 140 milyon Euro'ya Ferrovial Airports International SE'ye devrediyor!

YDA, Arnavutluk'ta havalimanı yapacak!


Geri Dön