19 / 03 / 2024

Türkiye genelinde 10 caminin restorasyonu tamamlandı!

Türkiye genelinde 10 caminin restorasyonu tamamlandı!

Vakıflar Genel Müdürlüğü Türkiye'nin çeşitli illerinde bulunan 10 caminin restorasyonunu tamamladı. Restorasyon çalışmaları tamamlanan camiler kısa süre içerisinde ibadete açıldı.



Kültür ve Turizm Bakanlığı Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafında Ramazan ayı boyunca  Kayseri, Bursa, İstanbul, Kocaeli, Hatay, Kahramanmaraş ve Suriye Afrin'de toplam 10 adet camiyi restore etti. Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre; restorasyon çalışmaları tamamlanan camiler ibadete açıldı. 

15. yüzyıl eserlerinden Şemsi Paşa Camisi ibadete açıldı

İstanbul Vakıflar 2. Bölge Müdürlüğü tarafından restorasyonu yapılan Üsküdar Rumi Mehmet Paşa Camisi de 3 yıl sonra ibadete açıldı. Ramazan ayında İstanbul'da restore edilen bir diğer cami ise  Üsküdar Kaymak Mustafa Paşa Camisi oldu. 2018 yılında restore edilmeye başlanan cami Ramazan ayında ibadete açıldı.

Türkiye genelinde 10 caminin restorasyonu tamamlandı!

Kumrulu Mescit ziyaretçilerini ağırlamaya başladı

İstanbul Vakıflar I. Bölge Müdürlüğü tarafından restore edilen Mimar Atik Sinan'ın yaptığı Kumrulu Mescit Camisi de ibadete açıldı. Fatih Sultan Mehmet döneminin başta gelen mimarlarından Atik Sinan tarafından 1468'de inşa edilen İstanbul Fatih Kıztaşı Mahallesi'ndeki cami, geçmiş yüzyıllarda "Azadlı Sinan Mescidi" ve "Kıztaşı Mescidi" gibi isimlerle anıldı. Farklı zamanlarda pek çok yangın geçiren yapıda, yıllar içindeki tahribat nedeniyle özgün bir unsur bulunmadı. Fakat yapının, plan şeması, hacimsel oranları ve minare ana hatları, dönem yapılarındaki benzerliğe dayanarak korundu. Caminin restorasyon planında, orijinal haliyle yeniden ihya edilmesi önerildi. Bu kapsamda, özgün temel kotuna kadar sökülen yapı, yıllar içinde yapılan betonarme eklentilerinden kurtarıldı, restorasyon projesine uygun taş ve tuğla karışık duvar örgüsüyle yeniden düzenlendi.

Kötü bir halde olan minare de sökülerek yeniden inşa edildi. Ahşap çatı yeniden yapıldı ve kiremitleri yenilendi. Hazire kısmındaki betonarme eklentiler de kaldırılarak, mezar taşları temizlenip düzenlendi ve taş duvar set örüldü, dış çevre duvarı moloz taş olarak yeniden inşa edildi. Caminin, eski görsellerinde çevre duvarında olduğu görülen çeşmesi yeniden inşa edildi. Çeşme üzerindeki özgün kumru motifli taşı da yerine yerleştirildi.

İzmit Pertev Mehmet Paşa Camisi

"Yeni Cuma Camisi" olarak da bilinen külliye içindeki Kocaeli Pertev Mehmet Paşa Camisi'nin 2016'da başlayan restorasyonu tamamlanarak 21 Nisan'da ibadete açıldı. 

Türkiye genelinde 10 caminin restorasyonu tamamlandı!

Zeytin Dalı Harekat Bölgesi'ndeki camiler restore edildi 

Suriye Afrin'de bulunan, Genel Müdürlüğün vakıf kaydı belirledi. Şeyh Hadid kasabasının merkezindeki Ömer Bin Hattap Camisi ile Şerran bölgesindeki Nebi Huri Türbe ve Camisi'nin restorasyonları da sona erdi. Zeytin Dalı Harekat Bölgesi'ndeki caminin minaresi, gövdesine top mermisi nedeniyle hasara uğradı. Minare, oluşan statik sorun ve zayıflamadan dolayı yıkıldı.

Türkiye genelinde 10 caminin restorasyonu tamamlandı!

Vakıflar Genel Müdürlüğü Hatay Bölge Müdürlüğü tarafından yürütülen restorasyon ile caminin özgün cephesini kapatan ve camiyi çevreleyen niteliksiz yapılar ortadan kaldırıldı. Caminin son cemaat kemerlerini kapatan briket dolgu duvarlar da kaldırılarak, özgün sütunlar ve özgün taş doku ortaya çıkarıldı. Caminin gelirini korumak için dört dükkan, kadınlar mescidi ve imam odası yenilendi, avlu ortaya çıkarılarak peyzaj düzenlemesi de yapıldı.

Türkiye genelinde 10 caminin restorasyonu tamamlandı!

Restorasyonda Türkiye Cumhuriyeti'ni temsilen ve eğitim kültür misyonuna uygun şekilde mevcut yapının klasik ve özgün dokuların korunmasına dikkat edildi. Tarihi yapısı kente de örnek olan caminin cephe düzenlemesinin yapılmasında halk katkı gösterdi. Roma dönemine dayandığı ve 3 bin yıllık geçmişi olduğu bilinen Nebi Huri Türbesi ve Camisi de restorasyon kapsamında yenilendi. Mart 2021'de restorasyon çalışmaları tamamlandığı cami yakın zamanda ibadete açıldı. Sadece minaresi eski eser olan caminin ana mekanı betonarme olduğundan sökülerek yenilendi. İstanbul Balat'taki Ferruh Kethuda Camisi, bu ramazanda ibadete açılan tarihi camiler arasında bulunuyor. 

Anadolu ve Rumeli Hisarı'nda restorasyon çalışmaları başladı!


Geri Dön