19 / 04 / 2024

Türkiye için tarihi doğal gaz fırsatı: Avrupa Azerbaycan ile anlaştı

Türkiye için tarihi doğal gaz fırsatı: Avrupa Azerbaycan ile anlaştı

Rusya Ukrayna savaşı nedeniyle Rusya'nın Avrupa'dan doğal gaz parasını rubleyle istemesi krize neden olmuştu. Avrupa kış gelmeden Rusya'nın vanaları kestiği doğal gazı yeniden tedarik etmek için arayışlarını hızlandırdı. Türkiye için tarihi bir fırsat doğdu.



Avrupa, Rusya Ukrayna savaşı yüzünden doğal gaz başta enerji alanında yaşadığı krizi Hazar gazını Türkiye üzerinden Avrupa'ya taşıyan TANAP ile çözmeyi planlıyor. Avrupa Birliği ile Azerbaycan, yıllık 8 milyar metreküplük doğal gaz sevkiyatını, 2027 yılında 20 milyar metreküpe çıkarma konusunda anlaşmaya vardı. AB'nin krizin çözümü için TANAP'a yönelmesi, Türkiye'nin, Güneydoğu Avrupa ülkelerinin Rus gazına bağımlılıklarından kurtulabilmeleri için kilit öneme sahip olduğu gerçeğini bir kez daha gözler önüne serdi.

vrupa, aradığı çözümü Hazar gazını Türkiye üzerinden Avrupa'ya aktaran Güney Gaz Koridoru'nu genişletmekte buldu.

AB, Azerbaycan ile bağlayıcı olmayan bir gaz ithalat anlaşması imzalamaya hazırlanıyor.

Avrupa Birliği (AB) Enerji Komiseri Kadri Simson, AB'nin doğalgaz ithalatını artırma ve Güney Gaz Koridoru'nun genişletilmesini destekleme konulu bir anlaşma taslağını Azerbaycan hükümetiyle görüşmek üzere Temmuz ayı sonunda Bakü'yü ziyaret etmeyi planlıyor.

Bu ziyaretten önce her iki taraftan yetkililer 19 Temmuz'da Brüksel'de bir araya gelecek. AB sözcüsü, "Tedarikleri artırmak için yakın çalışıyoruz." dedi.

 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön