19 / 03 / 2024

Türkiye İMSAD Ekim 2017 Sektör Raporu'nu açıkladı!

Türkiye İMSAD Ekim 2017 Sektör Raporu'nu açıkladı!

Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği tarafından yayınlanan İnşaat Malzemeleri Sanayi Bileşik Endeksi’nin, EKİM 2017 sonuçları yayınlandı.



Bileşik Endeks Ekim 2017’de, inşaat malzemeleri sanayisinde faaliyetlerin kendi dinamikleri ile kuvvetlenmeye devam ettiği vurgulandı. Sektörün dışında yaşanan gelişmelerin güven ve beklentilerde bozulmaya yol açtığı belirtilen Bileşik Endeks’te, bu iki alanda yeniden iyileşme sağlanması halinde sektörün dinamiklerinin daha da güçleneceğine dikkat çekildi. Ekim ayı ihracatının yine de yüksek gerçekleştiği belirtildi. 
 

İnşaat Malzemeleri Sanayi Bileşik Endeksi Ekim 2017 raporunda sektöre yönelik şu tespitler yer aldı:
 


İç satışlar, ihracat, üretim ve ciroların birlikte arttığı Ekim ayında, tahsilat hızındaki gerileme tek olumsuz gelişme oldu. İnşaat malzemeleri sanayisinde faaliyetler Ekim ayında yeniden önemli bir artış gösterdi. Ağustos ayında yavaşlayan, çalışma gün sayısındaki azalma ile Eylül’de gerileyen faaliyetler, Ekim ayında yeniden tüm göstergelere yayılan bir genişleme gösterdi.   Faaliyet Endeksi, Ekim ayında Eylül ayına göre 2,3 puan arttı. Buna bağlı olarak Ekim ayında faaliyet seviyesi, geçen yılın Ekim ayının 11,0 puan üzerine çıktı.

 

Güven artışı görülen tek alan ihracat pazarları oldu 


Güven Endeksinde yedi aydır süren artış sonrasında Eylül ayında yaşanan sınırlı gerileme Ekim ayında da devam etti. Ekim ayında güven üzerinde aşağı yönlü baskı yarattı. Güven seviyesi bir önceki aya göre 0,6 puan düştü 


Beklentiler, faaliyetlerin arttığı bir ortamda 9 ay sonra ilk kez geriledi

 

Beklenti Endeksinde, Ocak ayından itibaren yaşanan kademeli iyileşme Ekim ayında mola verdi ve beklentiler sınırlı ölçüde geriledi.  Beklenti Endeksi, Ekim ayında bir önceki aya göre 0,8 puan düştü ancak buna rağmen geçen yılın aynı dönemine göre 7,0 puan daha yüksek çıktı. Böylece beklentiler geçen yılın üzerinde kalmaya devam etti. 
 


Geri Dön