29 / 03 / 2024

Türkiye mermer sektörü İtalya ile rekabet edebilir konumda!

Türkiye mermer sektörü İtalya ile rekabet edebilir konumda!

MADSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Erol Efendioğlu,"Otomasyona yöneliyoruz çünkü hızlanan rekabet ortamında artık fiyat bakımından da rekabet var. Türkiye mermer sektörü İtalya ile rekabet edebilir konuma ulaştı" diye konuştu.



Son dönemde Çin'de yaşanan daralmayı Hindistan pazarı ile telafi eden mermer sektörü, 2016 yılında 1.8 milyar dolarlık ihracat yaptı. Bu yıl 2.2 milyar dolarlık ihracat hedefleyen sektör, ihracatı artırmak için katma değerli üretime yöneliyor. Mermer üreticilerinin yatırımlarında yarı otomasyona yöneldiğine dikkat çeken Maden Mermer Üreticileri ve Sanayici İş Adamları Derneği (MADSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Erol Efendioğlu, "Otomasyona yöneliyoruz çünkü hızlanan rekabet ortamında artık fiyat bakımından da rekabet var. Yapılan yatırımlar, sonucu ürün değer kazanıyor. Türkiye mermer sektörü İtalya ile rekabet edebilir konuma ulaştı" dedi. 


Türkiye'nin, bugün itibarıyla 650 renk, desen ve kalitede mermer rezervi ile global pazarda 14 milyar tonluk paya sahip olduğunu bildiren Erol Efendioğlu, sektörün yatırımlarla, işlenmiş mermerde İtalya'yı yakaladığını belirtti. Efendioğlu, Türk yatırımcıların son yıllarda önem verdiği teknolojik makine yatırımlarıyla mermere katma değer kattığını söyledi. Efendioğlu, " Çin, Türkiye, İspanya hatta İran da rekabete dahil oldu. Orta ve uzun vadede İran'ı da ciddiye almak zorunda kalacağız" dedi. Sektörün Çin'deki daralmayı 2016'da Hindistan pazarı ile telafi ettiğini belirten Efendioğlu, ''2016'da 1.8 milyar dolarlık ihracat yaptık. Bunun 860 milyon dolarını blok, geri kalanını ise kesilmiş mermer oluşturdu. Bu yıl da 2.2 milyar dolarlık ihracat hedefliyoruz. Kesilmiş mermer blok mermerden dalıa fazla ihraç ediliyor. Sektörün 2023 ihracat hedefi ise 7 milyar dolar" şeklinde konuştu. 


Türkiye'nin blok mermer ihraç etmesinin doğru bir adım olduğunu vurgulayan Erol Efendioğlu, "Türkiye'de 6 milyon tonun üzerinde mermer blok üretiliyor. Cumhuriyet tarihi boyunca kurduğumuz fabrikalarda bunun ancak 2 milyon tonu işlenebiliyor. 4 milyon tonu da ihraç ediliyor. Blok mermerler bazen kesilmiş üründen daha yüksek fiyatlara satılabiliyor. Ayrıca, İtalya ile blok mermer pazarını ellerinden alabilmek için 15 yıl rekabet ettik. Bunu sonunda başardık" diye konuştu. 


Dünya Sektörel


Geri Dön