29 / 03 / 2024

Türkiye turizmde kısa zamanda zoru başardı!

Türkiye turizmde kısa zamanda zoru başardı!

Türkiye, 1982' de turizm alanında başlattığı yatırım hamlelerini 2000' li yıllarda arttırarak dünya turizminde söz sahibi ülkeler arasına girmeyi başardı.Türkiye turizmde kısa zamanda zoru başardı...



Türkiye, 1982'de turizm alanında başlattığı yatırım hamlelerini 2000'li yıllarda arttırarak dünya turizminde söz sahibi ülkeler arasına girmeyi başardı.


AA muhabirinin derlediği verilere göre, 2000'de gelen turist sayısı bakımından dünyada 20. sırada yer alan Türkiye,14 yılda 6. sıraya kadar ilerledi. 


Turizm endüstrisinin başladığı doksanlı yıllarda Türkiye'ye turistik amaçlı gelen ziyaretçilerin sayısı 4,4 milyon iken 2000'li yıllarda bu rakam 10 milyonu geçti. 2010'a gelindiğinde ise Türkiye, artık dünya pazarında önemli bir yer elde etmiş ve 30 milyon turisti aşmış oldu.


Türkiye son gelinen noktada ise turistlerin destinasyon olarak tercih ettikleri ülkeler kategorisinde dünya sıralamasında 6. sıraya yerleşti. 


-3. havalimanı bölgede üstünlük sağlayacak


Denizi, güneşi, kumu, tarihi ve doğal zenginlikleriyle ünlü Türkiye'nin yatırımlarıyla ve alternatif turizm kaynaklarını değerlendirmesiyle 2020'de ziyaretçi sayısıyla ilk 5 ülke arasında yer alması planlanıyor.


Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. yılında 2023 hedeflerinde 50 milyon turist 50 milyar dolar turizm geliri hedefiyle ilerleyen ve Avrupa, Asya ile Afrika gibi üç kıtanın tam ortasında kalan bir konuma sahip Türkiye, 5 saatlik uçuş mesafesiyle bu üç kıtaya da hakim durumda.


Bu avantajın fırsata çevrilmesi ve gelecek yıllarda 3. havalimanıyla diğer yatırımların sonuçlanması Türkiye'yi rakiplerine göre daha avantajlı bir konuma yükseltecek. 


-Antalya pastanın yüzde 75'ine sahip


Kültür ve Turizm Bakanlığı verilerine göre, Türkiye 8 aylık dönemi yüzde 7 artışla tamamladı. Bu dönemde en çok Ruslar gelirken, Antalya da yabancı ziyaretçilerin en fazla tercih ettiği tatil bölgesi oldu. 


Türkiye'deki turizm pastasının yüzde 75'lik dilimine sahip olan Antalya, İstanbul ve Muğla geçen yıla oranla 8 ayda önemli artışlar kaydetti. Bu yıl yüzde 13 dolayında büyüyerek 3 milyon 506 kişiye ulaşan Rusya, ilk sırada yerini alırken, onu yüzde 3,1 gelişme ile 3 milyon 339 bine ulaşan Almanya takip etti. Üçüncü sırada yüzde 4,4 büyüyen İngiltere yer aldı. Bu ülkeden gelenlerin sayısı 1 milyon 742 binden 1 milyon 819 bine yükseldi.


-Avrupalı turist azalırken Ortadoğu'dan gelen sayısı arttı


Öte yandan son yıllardaki Ortadoğu'daki gelişmeler turizm endüstrisini de etkiledi. Arap Baharı sonrası Ortadoğu ve Arap ülkelerinden gelen turistlerin sayısında sürekli artış gözlendi. Bu yılın yarısında, Körfez ve Arap ülkelerinden gelen ziyaretçilerin oranı 2013'e göre yüzde 20'nin üzerinde arttı. 


Geçen yılla karşılaştırıldığında bu yılın ilk yarısında Almanya, İtalya, Fransa, Avusturya, İsviçre gibi Avrupa ülkelerinden gelenlerin oranında az da olsa düşüş yaşandı. Ayrıca Japonya ve Mısır'dan gelen ziyaretçi sayısında da yüzde 20'lik bir azalma oldu. 


Buna karşın yine aynı yıllar kıyaslandığında İran'dan gelen turistte ise yüzde 52'lik artış gerçekleşti. Güney Kore yüzde 33'lük, İsrail yüzde 40, Çin yüzde 38, Libya ve Irak yüzde 22, Suriye yüzde 58, Cezayir yüzde 29, Suudi Arabistan yüzde 22 büyüme gösterdi. Böylece Avrupa pazarında görülen azalmanın etkisi Ortadoğu ve Arap pazarının gelişmesi ile kapandı. 



AA


Geri Dön