27 / 04 / 2024

Türkiye yatırımcılar için güvenli bir liman olacak!

Türkiye yatırımcılar için güvenli bir liman olacak!

RE/MAX Analiz Gayrimenkul Danışmanı Ayla CAN seçimlerden sonra konut sektöründeki beklentiler hakkında açıklamalarda bulundu. 7 Haziran seçimlerinden sonra konut sektöründe bir belirsizlik ve durgunluk hakimdi. Peki şimdi ne olacak?



 7 Haziran seçimlerinden sonra konut sektöründe bir  belirsizlik ve durgunluk hakimdi. Altı aylık süreçten sonra 1 Kasım seçimleri ile İnşaat ve konut sektörünün yukarı doğru bir ivme yakalayacağını düşünüyorum.  Çünkü bir yıl içerisinde gerçekleşen iki seçim sadece inşaat sektörünü değil, tüm sektörleri ve sosyolojik yaşantımızı da olumsuz etkiledi diyebilirim. Bu durgun süreç tek partili iktidar ile toparlanacaktır diye düşünüyorum. Yatırımcılar, konut projeleri üreten şirketler, evini satmak isteyen veya yeni bir ev almak isteyen konut alıcıları da belirsizlikten dolayı harekete geçmemişlerdi. Şimdi 1 Kasım seçimlerinden sonra istikrarın yakalanmasıyla bir güven geldi. Bu güven Türkiye’deki inşaat alanındaki projelerin hızlanması, çoğalması ve yatırımcıların bu tarafa yönelmesi anlamına geliyor. Özellikle yabancı yatırımcıların da Orta doğu ve Körfez ülkelerindeki yatırımcının tekrardan Türkiye’yi güvenli bir liman olarak göreceğini düşünüyorum. İlerleyen dönemlerde yukarı bir ivme kazanan inşaat ve konut sektörü ile konut satışlarının artacağını, yabancı yatırımcının tekrardan ülkemize döneceğini, faizlerin düşeceğini öngörmekteyim.

 

Mega projelerde hız kazanacak

Bu istikrar ve güven ortamında yapımına devam edilen 3. Köprü, 3. Havalimanı, Avrasya Tüneli,  raylı sistem hatları projeleri gibi bir çok mega ulaşım projesinin de hızla tamamlanacağı kanaatindeyim. Bu mega projeler bulundukları yerler, geçtikleri güzergahlarıdaki bölgelerin değerlerine değer katacak nitelikte.

 

Faiz oranları aşağı çekilecek

Seçimlerden sonra bazı katılım bankalarında konut kredisi faiz oranları aşağı çekilmişti. Bundan sonraki süreçte faiz oranlarının düşüş eylimine gireceği kanatindeyiz. 

 

Konut fiyatlarında artış olabilir 

İnşatt sektörü biliyorsunuz ki maliyeti çok yüsek olan sektörlerden birtanesi.  Maliyetlerin artmasıyla konut fiyatlarının artması olağan bir durum. Fakat  satışı devam eden projeler ve gelecek yeni projelerde gerek bankaların kredi faiz oranlarını düşürmesi, dövizin belli bir düzeyde hareket etmesi, gerekse firmaların kendi bünyelerindeki alternatif ödeme seçenekleriyle fiyat artış oranları belli bir dengede seyredecektir.  

 

Konut alacaklar amortisman sürelerine dikkat

Konut alıcılarına bu noktada; alacakları konut nereden olursa olsun kira çarpanına yani amortisman süresine dikkat etmelerini, kredi kullanma durumunda kendilerini zorlamayacak kadar az miktarda kredi kullanmalarını, doğru ve güvenli yatırım için mutlaka gayrimenkul danışmanlarından veya alanında uzman kişilerden destek almaları tavsiye ederim.

 

Ayla Can

RE/MAX Gayrimenkul Danışmanı


Geri Dön