16 / 04 / 2024

Kuzey Makedonya'dan Türk yatırımcılar için özel avantajlı bölge tahsisi!

Kuzey Makedonya'dan Türk yatırımcılar için özel avantajlı bölge tahsisi!

Kuzey Makedonya, Türk yatırımcılar için özel bölge tahsis edeceğini açıkladı ve yatırımcıları bölgeye davet etti.



İstanbul Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Şekip Avdagiç, Avrupa Birliği (AB) ve Avrupa Serbest Ticaret Birliği (EFTA) ile serbest ticaret anlaşması olan Kuzey Makedonya’nın yatırım için avantajlara sahip olduğunu dile getirdi.

Dünya Gazetesi'nden Hüsniye Güngör'ün haberine göre; Şekip Avdagiç, konuya ilişkin açıklamasında “Bu ülke ile ticaret hacmimizi ilk aşamada 1 milyar dolara, yatırımlarımızı 500 milyon dolara çıkarmalıyız” diye konuştu.

İTO’nun Kuzey Makedonya Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosluğu işbirliğiyle Çarşamba günü düzenlediği “Kuzey Makedonya ile Ticaret ve Yatırım Fırsatları” konulu webinar kapsamında açıklamalar yapan Şekip Avdagiç, Türkiye’nin, 1991 yılında bağımsızlığını ilan eden Makedonya’yı ilk tanıyan ve büyük elçi yollayan ülkelerden olduğuna dikkat çekti. Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) ve Yunus Emre Enstitüsü’nün alandaki icraatlarına ve önemli firmaların yatırımlarına vurgu yapan Avdagiç “1999’da imzalanan Serbest Ticaret Anlaşması (STA) ile ikili ticaret hacmini 20 yıl önceki 90 milyon dolar seviyelerinden 550 milyon dolara çıkardık. Üç satıp bir alıyoruz, Türkiye lehine bir dengesizlik var” dedi. 

Kuzey Makedonya Merkez Bankası 2019 yılının sonu verilerine göre, Türk yatırımcıların ülkede doğrudan gerçekleştirdiği yatırımların tutarı 344.5 milyon Euro olarak belirtildi. Toplam yatırımlar içinde Türkiye’nin payının yalnızca yüzde 6 olduğunu belirten ve Yunanistan’ın gerisinde kaldığına vurgu yapan Avdagiç “Üsküp bizim ikinci adresimiz olacak mesafede. İTO olarak her türlü katkıya hazırız” diye konuştu.

Kuzey Makedonya dan Türk yatırımcılar için özel avantajlı bölge tahsisi!

Türklere özel teknoloji bölgesi

Kuzey Makedonya Teknolojik Sanayi Geliştirme Bölgeleri Genel Müdürü Jovan Despotovski, son 6 ayda Kuzey Makedonya’da faaliyette bulunmak veya mevcut yatırımını genişletmek amacıyla birçok Türk şirketin kendilerine başvuru yaptığını dile getirdi. Despotovski yatırımcılara sağlanan imkanlara ilişkin konuştu: 

“Serbest ticaret bölgeleri odak ve irtibat görevi görüyor. 14 bölge var. Bu bölgelerde Amerika’dan, Kanada’ya, Çin’den Almanya’ya, İtalya’dan Türkiye’ye 34 yabancı yatırımcı var. Bu şirketler 2020’de 3.3 milyar Euro ile ülke ihracatının yüzde 47’sini gerçekleştirdi. Bu serbest bölgelerdeki ekonomi 2021’in ilk çeyreğinde son dört yılın rekorunu kırarak 2019’un aynı dönemine göre % 30 büyüdü. Potansiyel yatırımcılar için ücretsiz ön pazar analizi hizmeti veriyoruz. Yatırım masraflarının yüzde 10’una kadar destekler var. Yunanistan sınırındaki Gevgeli’deki 50 hektarlık bölgemizi 120 hektara genişleterek Türkiye’den gelecek yatırımcılara rezerve ediyoruz. İTO ile görüşmelerimiz devam ediyor. Sağlık yatırımları için de özel bir bölge oluşturacağız.”

Türk yatırımcılar gayrimenkulde İngiltere'yi tercih etti!


Geri Dön