24 / 04 / 2024

Türkiye’de emlakta Bitcoin fırtınası!

Türkiye’de emlakta Bitcoin fırtınası!

Dünya genelinde Bitcoin kullanımı da giderek artıyor. Türkiye’de milyonlarca liralık ev satışlarında bitcoin kullanılıyor.



 

Dünya genelinde kurumlar kripto paralara nasıl adapte olacağına karar veremezken bireyler arasında Bitcoin kullanımı da giderek artıyor. Türkiye’de milyonlarca liralık emlak ve araba satışlarında ödemeler Bitcoin’le kabul ediliyor.  


Bitcoın, Ethereum gibi kripto paraların popülaritesi değerleriyle beraber de hızla yükseliyor. Akşam gazetesinde yer alan habere göre, Kripto paraların değerini belirleyen en önemli unsurlardan birisi de kullanım alanının ne kadar yaygın olduğu. Bu sebeple forekse yatırım yapanlar ağırlıklı olarak dünyadaki ekonomik ve siyasi gelişmeleri takip ederken Bitcoine yatırım yapanları daha spesifik bir haber akışı ilgilendiriyor. Örneğin Amazon gibi büyük bir e-ticaret sitesinin ödemelerde Bitcoin kabul edeceğini açıklaması kripto paranın değerinin bir anda uçuşa geçmesini sağlıyor. Bu tarz olumlu haberler dünyada nasıl bir siyasi kriz yaşanırsa yaşansın gölgelenemiyor. Bunun yanında finans kurum ve portallarında kripto paraların işleme alınması da fiyatları etkiliyor. Örneğin son olarak dünyanın en büyük vadeli işlemler borsası işletmecisi CME Group, 11 Aralık’ta Bitcoin işlemlerine başlayacağını açıklamıştı.

 

‘Yeşil ışıkla’ fiyatta artış

 

Bu duyuruyla beraber Bitcoin 8 bin 200 doların üzerine çıktı. Ancak kurumun daha sonra 11 Aralık tarihinin ‘doğru olmadığını’  açıklamasıyla fiyatlar kısa süreliğine de olsa 8 bin doların altına geriledi. Fiyatları etkileyen bir diğer etken ise kamu kurumlarının attığı adımlar. Bitcoin’e yatırım yapmayı düşünenlerin en büyük çekincesi düşük de olsa bir anda yasaklanma ihtimalinin olması. Bu sebeple kripto paralara resmi mercilerden gelen her ‘yeşil ışık’ talebi artıracağı beklentisiyle fiyatları yukarı çekiyor. Bunlar kripto paraların değerini etkileyen haberler. Yine de birçok yatırım aracı gibi asıl fiyatı talep ve yani yatırımcıların kripto paraların geleceğine duyduğu inanç belirliyor. Son dönemde dünyada ve Türkiye’de ‘sade vatandaşların’ arasındaki alım-satımlarda Bitcoin kullanımının artması, kripto para devriminin kamu ve özel kuruluşların hantallığını dikkate almadığını ortaya çıkarıyor. 

 

Kiralarda bile kullanılıyor

 

Dünya genelinde otoriteler kripto paraları nasıl regüle edeceklerini çözmeye çalışırken kullanımı da artıyor. Türkiye’de de bu durum aynı. Birçok çok ilan sitesinde satıcı Bitcoin’le ödemeyi kabul ediyor. Bitcoin’le milyonlarca TL değerinde ev ve arsalar satılabiliyor. Ayrıca ev sahipleri de artık kiracılardan kira bedelini Bitcoin olarak kabul ediyor.


Geri Dön