25 / 04 / 2024

Türkiye'de inşaat sektörünün milli gelirdeki payı yüzde 5,9!

Türkiye'de inşaat sektörünün milli gelirdeki payı yüzde 5,9!

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, NTVde katıldığı programda gündeme ilişkin sorulan yanıtladı. İnşaat sektörüne yönelik eleştirileri de yanıtlayan Şimşek, Türkiye’de inşaat sektörünün milli gelir içindeki payının yüzde 5,9 olduğunu bildirdi.



Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, NTVde katıldığı programda gündeme ilişkin sorulan yanıtladı. İnşaat sektörüne yönelik eleştirileri de yanıtlayan Şimşek, Türkiye’de inşaat sektörünün milli gelir içindeki payının yüzde 5,9 olduğunu bildirdi. Bu oranın Avrupa’da yüzde 6. Polonya’da yüzde 7 olduğuna işaret eden Şimşek, şunları kaydetti: ‘Bu inşaat meselesine ilişkin tamamen bir algı operasyonu var. Türkiye, AK Parti hükümetten doneminde özellikle altyapı anlamında büyük bir atılım içerisine girdi O altyapıyı, yani 3 Havalimanını, köprüyü vesaire hedef alan bir algı operasyonu ve bati, bunu çok iyi işledi.


Tekrar ediyorum inşaat sektörünün milli gelir içindeki payı yüzde 5.9 dur Bilmiyorlarsa, tavsiye ediyorum TÜİK’in rakamlarım baksınlar. Dolayısıyla bu inşaata ilişkin algı yanlış Türkiye’nin ciddi bir darboğazı vardı. İstanbul bir ülke olsa Avrupa’nın en büyük ülkelerinden biri olurdu.


Şimdi siz İstanbul’un trafik sorununu çözmeden verimliliği artırabilir mısınız, tasarruf yapabilir misiniz? Onun için Marmarayı yaptık. O nedenle 3. köprü yapılıyor, o nedenle şimdi araçlar için tüp geçit yapılıyor. Havalimanı ihtiyaçlarımızı görmüyor. 32 milyon İçin yapılmış, geçen yıl 57 milyon yolcuyu misafir etti Bu projelere karşı çıkıldığı için inşaat sektörüne saldırı var


REFORMLAR YAPACAĞIZ

Seçim sonrasında Maliye Bakanlığının temel önceliklerinin ne olması gerektiği sorusunu da Şimşek, şöyle yanıtladı “Bizim açımızdan 3 temel öncelik var Birincisi biz kamu maliyesinde reforma devam edeceğiz bunlardan biri gelir vergisi reformudur, Medis’te bekliyor inşallah onu tekrar gözden geçirip, en güçtü şekilde çıkaracağız, ikincisi, mükellef haklarını güçlendirmemiz lazım Mükellefi idareye karşı daha güçlü konumlandırmamız lazım çok önemli ve 1960 yılında yazılan Vergi Usul Kanunu var Onu da sıfırdan yazdık, taslak bitti Onu da artık uygun bir zamanda Meclis e sevk edeceğiz, tabu önce tartışmaya açacağız. Üçüncü olarak, kamu harcama reformu yapacağız. Özellikle taşıt ve gayrimenkul yönetimini çok daha etkin hale getirecek çok önemli reformlar yapıldı. Önemli bir kısmı da çalışıldı hazırlandı, son noktada.”


Şu an en çok konuşulan konuların başında taşıt ve bina masraflarının geldiğini belirten Şimşek, tüm taşıt masraflarının 2014 yılında 3.3 milyar lira olarak gerçekleştiğini bildirdi .Biz yine de burada varsa, verimliliği etkinliği artıracak reformları yapacağız diyen Şimşek geçen yıl öğrenci yurtları dahil olmak üzere devletin ödediği tüm kira bedelinin 450 milyon Lira civarında okluğunu söyledi Şimşek bu konuda çok ciddi algı operasyonu yapıldığını kaydetti


EN HIZLISI GAZİANTEP’TE OLACAK

Seçim bölgesi Gazlantep'e ilişkin de açıklamalarda bulunan Şimşek, sözlerini şöyle tamamladı ‘Gaziantep beni çok iyi karşıladı, benim için çok buyuk bir gurur. Gaziantep, buğun Türkiye’nin önemli bir can damarıdır ve Türkiye’nin en büyük, en dinamik buyume motoru haline gelecek Bakın iddialı konuşuyorum Avrasya’nın en büyük üretim üslerinden birisi haline gelecek 4-5 alan belirledim Bir, Gaziantep’teki en buyuk sıkıntı pahalı konuttur. 5 milyon metrekareyi Organize Sanayi Bölgesinin orada bütün işçilerimize ucuz konut üretecek şekilde Hazineden TOKİ’ye devrettim konut yapacağız.


Ulaştırma..


Belki herkes metroyu konuşuyor ama biz Türkiye’nin en hızlı metrosunu Gaziantep’te yapacağız. 25 kilometre. 17 istasyondan oluşan çok ucuza Türkiye’nin en hızlı metrolanndan birini yapacağız Sağlıkta ve eğitimde büyük bir atılım içindeyiz ama daha da önemlisi, Gaziantep’te üretilen malların İskenderun Limanına hızlı ulaştırılabilmesi için Amanos Dağlanın deleceğiz, tünel yapacağız, yolu 163 kilometre kısaltacağız Gaziantep şu anda dünyanın en rekabetçi yedi kentinden böldü Dünyanın en rekabetçi kent konumunu koruyacak bunu güçlendirecek yatırımlar yapacağız.


Gaziantep Güneş


Geri Dön