26 / 04 / 2024

'Türkiye'de konut hala ucuz. Faizde yüzde 1'in altı psikolojik sınır'

'Türkiye'de konut hala ucuz. Faizde yüzde 1'in altı psikolojik sınır'

Akyapı Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Dinçel, konut fiyatlarının dolar bazında 2012 yılı seviyelerinde olduğunu belirterek, Türkiye'nin metrekare olarak hala ucuz olduğunu savundu.



Posta Gazetesi'nden Bilal Emin Turan'a açıklamalarda bulunan Akyapı Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Dinçel, inşaat sektöründe çimento ve demir gibi hammadde fiyatlarındaki artışın hız kesse de artmaya devam ettiğini belirtti.maliyet artışı nedeniyle sektöre yeni müteahhitlerin giremediğini belirten Dinçel, faaliyette olanların da yeni proje üretmediğini, arz ve talep dengesizliğinin fiyatların artmasına neden olduğunu kaydetti.

ELEMAN KRİZİ YAŞANIYOR

Sektörde personel krizi yaşandığını da belirten Dinçel, müteahhitlerin ekip kurmakta sıkıntı yaşadıklarını belirterek, kalifiye elemanların büyük bölümünün Türk müteahhitlerin yurtdışı projelerinde çalıştığını, döviz kazancı nedeniyle yurtdışı işlerin daha cazip olduğunu aktardı. Dinçel, "Burada 20 bin lira alan bir mühendis yurtdışında 5 bin dolar (yaklaşık 90 bin lira) kazanıyor. Betoncu, kalıpçı, demirci, boyacı bulmakta da zorlanıyoruz. Şu anda müteahhitlik sektöründe elaman krizi yaşanıyor. Alttan yeni ekip de gelmiyor” ifadesini kullandı. Eleman krizin nedeniyle sektörde yevmiyelerin de arttığını belirten Dinçel, demirci, betoncu, kalıpçının yevmiyesinin 450-500 liraya yükseldiğini, 1-2 saat mesai ile 1.5 yevmiye (750-800 lira) olduğunu ifade etti.

ARSA BEDELİ MALİYETİN YÜZDE 50’Sİ

Dinçel, merkezi konumlarda arsa kalmadığını belirterek arsa maliyetinin konutun maliyetinin yüzde 50'sini oluşturduğunu belirtti. Bu oranın yüzde 30'u geçmemesi gerektiğini dile getiren Dinçel, site tarzı projelerde arsa hariç metrekare maliyetinin 16 bin liraya geldiğini belirtti. Arsa maliyetiyle birlikte bu maliyetin 30-35 bin liraya çıktığını aktaran Dinçel, mahalle aralarında arsa artı inşaat maliyetinin ise metrekare başına 20 bin lira seviyelerinde olduğunu ifade etti. Dinçel, 100 metrekare evin maliyetinin 2 milyon lirayı bulduğunu öne sürerek İstanbul'da ortalama metrekare maliyetlerinin 25 bin lira civarında olduğunu belirtti.

YÜZDE 1'İN ALTI PSİKOLOJİK SINIR

Konut kredisinde psikolojik sınırın yüzde 1'in altı olduğunu dile getiren Dinçel, vadenin ise 240 aya çıkması durumunda satışların hızlanabileceğini söyledi. Konut fiyatlarının dolar basında 2012 seviyelerinde olduğunu belirten Dinçel, Türkiye'nin metrekare bazında hala çok ucuz olduğunu iddia etti.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön