25 / 04 / 2024

Türkiye’de konut ve kira krizi ürkütücü boyutlara ulaştı!

Türkiye’de konut ve kira krizi ürkütücü boyutlara ulaştı!

Türkiye’de konut ve kira krizi giderek büyümeye devam ediyor. 2020’de başlayan pandemi süreci ile beraber başlayan daha sonra kur artışının da etkisiyle yükselişi hızlanan konut kiralarındaki artış artık kontrolden çıktı.



Peki, Türkiye’de kaç yabancı yaşıyor? Konut kiralarına etkisi ne? Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği (TÜGEM) Başkanı Hakan Akdoğan, genel kanının yabancılara konut kiralanmasının gösterildiğini ancak kira artışlarının yalnızca yabancılara bağlanmasının yanlış olduğunu söylüyor.

İSTANBUL’DA ORTALAMA KİRA 13 BİN LİRAYI AŞTI

İstanbul’da konut kira artışı hız kesmeden devam ediyor. Bu kapsamda, ortalama kira 13 bin TL’yi aştı. paraanaliz.com'un haberine göre, bir gayrimenkul platformunun yaptığı araştırma kapsamında, kiralar martta aylık yüzde 11 artış yaşadı. Yükseliş 2022’nin aynı ayına göre yüzde 140’ı geçti. Kiralık konut değeri metrekare başına 130 TL olarak kayıtlara geçti.

Türkiye’de konut ve kira krizi ürkütücü boyutlara ulaştı!

KONUT KİRALARININ EN YÜKSEK OLDUĞU İLÇE SARIYER

İstanbul Sarıyer’de 10 bin TL ile yalnızca 36 metrekarelik bir dairede oturulabiliyor. Beşiktaş’ta ise aynı ücrete 39 metrekarelik daire kiralanabiliyor. Beşiktaş’ı 52 metrekareyle Beyoğlu, 53 metrekare ile Kadıköy ve 55 metrekare ile Şişli’nin izlediği ifade ediliyor. Kiraların en düşük olduğu ilçe ise Silivri olarak kayıtlara geçerken, 10 bin TL 167 metrekarelik bir dairenin kirasını karşılıyor. Daha sonra, 152 metrekare ile Arnavutköy, 145 metrekare ile Çatalca, 139 metrekare ile Sultanbeyli ve 130 metrekare ile Sultangazi takip ediyor.

İşte detaylar...


Geri Dön