25 / 04 / 2024

Türkiye‘de konutta balon ihtimali yok!

Türkiye‘de konutta balon ihtimali yok!

MÜSİAD'ın hazırladığı rapora göre Türkiye'de konutta balon ihtimali yok. Burhan Özdemir yaptığı açıklamada "17-25 Aralık girişimleri olmasaydı 2014 konut satışında yeni bir rekor yılı olacaktı" dedi.




MÜSİAD'ın hazırladığı rapora göre Türkiye'de konutta balon ihtimali yok. Burhan Özdemir "17-25 Aralık girişimleri olmasaydı 2014 konut satışında yeni bir rekor yılı olacaktı" dedi.


Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği MÜSİAD, İnşaat ve Çevre Sektör Kurulu tarafından hazırlanan "İnşaat Sektöründe Türkiye’nin Dünyadaki Konumu ve Gelecek Projeksiyonu" konulu rapora göre Türkiye'de konut sektöründe balon olma ihtimali yok. MÜSİAD İnşaat ve Çevre Sektör Kurulu Başkanı Burhan Özdemir Avrupa’da bankaların tüketicilere, konut almaları için peşinat almadan kredi sağladığını belirterek, "Konut balonu bu oran yüzde 80’lere yükselince patladı. Türkiye'de ise bu oran yüzde 40'larda. Bizde balon olmaz, çünkü konutta krediye endeksli alımı haddinden fazla yapmıyoruz.  Bu 40’lık alım 2014'ün ilk yarısında yüzde 28’e geriledi" dedi. 


REKOR KIRACAKTIK  


2014'ün ilk çeyreğinde konut satışında yaşanan artışın, 2013 yılını aşamadığını vurgulayan Özdemir, "2013 rekor yılıydı. 2014'ün ilk çeyreğinde ise rakamlar düştü. Bunun nedeni 17-25 Aralık girişimleridir. 17-25 Aralık süreçleri yaşanmasaydı. 2014 konutta rekor yılı olacaktı" şeklinde konuştu. 


İpotekli satış arttı


Artan faiz oranları nedeniyle de tüketicinin kredili konut almak istemediğini vurgulayan Özdemir, 30 Mart seçimlerinden sonra rakamların olumlu yönde değiştiğini belirterek, "Ocak- nisan arasında ipotekli satışlar yüzde 28’e düşmüşken, Ekimde tekrar yüzde 40’ları yakaladı" dedi.        


Afrika'ya devlet eliyle açılmalıyız


2023'te 500 milyar dolar ihracata ulaşmak için 30 milyar dolarlık müteahhitlik hasılatının 100 milyar dolara çıkarılması gerektiğini ifade eden Özdemir, "Bunun olması için çalışacağımız alanlar özellikle Ortadoğu ve Kuzey Afrika’dır.  TOKİ  eliyle buralara açılırsak firmalarımıza ciddi bir alan açmış oluruz. Oralara devlet eliyle açılmamız gerekiyor” dedi. 


Akşam


Geri Dön