29 / 03 / 2024

Türkiyede yılda ortalama 20 bin deprem oluyor!

Türkiyede yılda ortalama 20 bin deprem oluyor!

Büyük bölümü 1. ve 2. derece deprem kuşağında yer alan Türkiyede, AFAD verilerine göre, yapay sarsıntılar da dahil yılda 20 bin civarında deprem meydana geliyor



Büyük bölümü 1. ve 2. derece deprem kuşağında yer alan Türkiyede, yapay sarsıntılar da dahil yılda 20 bin civarında deprem meydana geliyor.

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) verilerinden derlenen bilgilere göre, Türkiyenin büyük bir bölümü 1. ve 2. derece deprem kuşağında yer alıyor, toprakların yüzde 96sı farklı oranlarda deprem tehlikesine sahip bölgeler içerisinde yer alıyor. Geniş deprem kuşağının yüzde 66sı aktif fay hatları ile kaplı.

GEÇEN YIL 18 BİN 875 KEZ SALLANDIK

Türkiyede meydana gelen doğal afetlerin yarattığı hasar ve can kaybı açısından değerlendirilmesinde yüzde 61 ile deprem ilk sırada yer alıyor. Bunu yüzde 15 ile  heyelan, yüzde 14 ile sel, yüzde 5 ile kaya düşmesi, yüzde 4 ile yangın, yüzde 1 ile de çığ ve diğer afetler izliyor.

AFAD Deprem Dairesi Başkanlığının Ulusal Sismolojik Gözlem Ağı tarafından kaydedilen verilere göre, Türkiyede 1 Ocak-31 Aralık 2010 tarihleri arasında yapay sarsıntılar dahil toplam 18 bin 875 adet deprem meydana geldi.

KONUTLARIN DÖRTTE BİRİ DEPREME KARŞI SİGORTALI

Bu arada, Marmara depremi sonrasında uygulamaya konan zorunlu deprem sigortasının daha çok yeni binalara uygulandığı ortaya çıktı. Doğal Afet Sigortalı Kurumunun Faaliyet Raporuna göre, 2009da Türkiyedeki 12 milyon 988 bin konuttan 3 milyon 435 bini sigortalı. En çok sigortalı konut 932 bin 408 adet ile İstanbulda yer alıyor. İstanbulu 509 bin konut ile  Ankara  takip ediyor.  İzmir  270 bin sigortalı konut ile üçüncü sırada. Bursa 119 bin konut ile dört ve Antalya da 112 bin sigortalı konut ile beşinci sırada.

VAN'DA SADECE 5 BİN BİNA SİGORTALI

Adrese dayalı nüfus kayıt sistemi verilerine göre Vanın nüfusu bir önceki yıla göre 13 bin kişi artarak, 2011 Ocak itibarıyla 1 milyon 35 bin kişiye ulaştı. 150 bin civarında binanın bulunduğu kentte, 7.2lik depremin ardından sigortalı bina sayısının sadece 5 bin 205 olduğu ortaya çıktı.

En az sigortalı konut ise Şırnakta. Şırnakta sigortalı konut sayısı 812 olarak gerçekleşirken, Şırnakı 941 sigortalı konut ile Hakkari, 906 konut ile Ardahan izliyor. Sigorta konusunda Marmara Bölgesi açık ara önde. Bölgede neredeyse iki konuttan biri sigortalı. Sigortalı konut oranı yüzde 51,7 olarak seyrederken, Marmarayı yüzde 22 ile İç Anadolu, yüzde 15,7 ile Ege bölgesi takip ediyor. Oran Akdenizde yüzde 9, Karadenizde 6,6 Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde sadece 2,4-2,5 arasında kalıyor.

50 YENİ YER HAREKET CİHAZI YERLEŞTİRİLECEK

AFAD, Ulusal Sismik Ağın Geliştirilmesi ve Deprem Araştırmaları Projesi çerçevesinde yılbaşına kadar 50 adet kuvvetli yer hareketi cihazını jeolojik hareketliliğin yüksek olduğu bölgelere yerleştirecek. Başkanlık, bu amaçla 18 adet broad band istasyonun alım ihalesini tamamladı. AFAD yönetimi, geçen mart ayında Japonyada meydana gelen deprem sonucunda arama kurtarma, teknik personel ve uzmandan oluşan 33 kişilik ekibi 5 gün süreyle Japonyaya gönderdi.

Türkiye Deprem Veri Merkezi oluşturma yönünde de çalışmalar yürüten AFAD, mevcut veri ağının kullanılması, verilerin korunması, verilerin depolanması ve yedeklenmesi konusunda TÜBİTAK-ULAKBİM ile protokol imzaladı. AFAD ayrıca, önümüzdeki aylarda "Deprem Erken Uyarı ve Ön Hasar Tahmin Sistemleri" kurmak için ihale yapmaya hazırlanıyor.

AFET BİLGİSİ SİSTEMİ KURULUYOR

Başkanlık ayrıca, Afet Bilgi Sistemi (ABİS) projesinin alt ayağı olan "Hasar Tespit Envanteri Oluşturulması ve Web Tabanlı Sorgulama Hizmetleri Projesi" için çalışmalarını sürdürüyor. Bu amaçla, "hasar tespit yazılımı" kurulacak.

Ayrıca, ABİS projesi kapsamında kullanılan donanımların bakım ve onarımları yapılacak. Avrupa–Akdeniz Afet Zararlarını Azaltma Açık Kısmı anlaşması gereğince afete karşı hazırlık, araştırma-eğitim hizmetleri projesi kapsamında eğitim çalışmalarına hız veren kurum, afete karşı hazırlık ve alınacak önlemlerle ilgili Türkiye genelinde seminerler, eğitimler ve konferanslar
 düzenleyecek. Kamu kurum ve kuruluşların talepleri üzerine çalışan personeline Afet ve Acil Durum Merkezinde afet ile ilgili eğitimler verilecek.
         AA


Geri Dön