25 / 04 / 2024

Türkiye'deki konut projelerinde yeşil binaların sayısı artıyor!

Türkiye'deki konut projelerinde yeşil binaların sayısı artıyor!

Türkiye’de, enerji tasarrufu sağlaması, sera etkisi oluşturan yansımaları ve karbondioksit salınımını azaltmasıyla çevreye önemli katkılarda bulunan yeşil binaların sayısı artıyor



Çevre Dostu Yeşil Binalar Derneği Başkan Yardımcısı Duygu Erten, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yeşil binanın, enerji ve suyun az kullanılmasını sağlayan, doğaya saygılı bir inşaat türü olduğunu söyledi.

Bir binaya yeşil bina unvanını, yer seçimi, tasarım, inovasyon, yapı malzemelerinin özellikleri, su kullanımı, atık malzemelerin yeniden kullanımı konularındaki seçici yaklaşımların verdiğini anlatan Erten, bu binaların sayısının artmasının çevreye önemli katkı sağlayacağını belirtti.

Dünya Yeşil Binalar Konseyi altında 2007’de kurulan derneklerinin misyonunun da Türkiye’de inşaat sektörünün sürdürülebilir ilkeler ışığında gelişimine öncülük etmek olduğunu anlatan Erten, çevre dostu binaların yaygınlaşmasının yanında uluslararası yeşil bina standardı olan BREEAM’in Türkiye’ye adaptasyonu konusunda çalışmalar yaptıklarını ifade etti.

-TÜRKİYE’DEKİ YEŞİL BİNALAR-

Dünyada 110 bin binanın BREEAM sertifikası bulunduğunu vurgulayan Erten, yine 20 binden fazla binanın da çevre dostu bina sertifikası LEED sahibi olduğunu bildirdi.

Yeşil bina projelerinin dünyada hızla arttığına dikkati çeken Erten, Türkiye’de de çevre dostu binaların inşaat sektörünün ilgisini çekmeye başladığını söyledi.

Türkiye’de 6 sertifikalı yeşil bina bulunduğunu belirten Erten, şöyle devam etti:
"Redevco şirketinin Erzurum ve  Ankara  alışveriş merkezleri BREEAM, Siemens şirketinin üretim merkezi ile THY Teknik Uçak Motoru Bakım Merkezi LEED sertifikası sahibi. Ayrıca yeşil bina standartlarına uygun iç renovasyondan geçen bina bulunuyor. Ümraniye’deki bu binada Philips ve Unilever şirketlerinin bulunduğu katlar LEED sertifikası aldı."

Yaklaşık 20 projenin de sertifika almaya aday olduğunu anlatan Erten, "Şu anda Tuzla’da Piri Reis Denizcilik Üniversitesinin tüm kampüs binaları BREEAM sertifikası kriterlerine göre tasarlanıp yapılıyor. Tarsus ve Manisa’da devam eden 2 alışveriş merkezi, İstanbul’da 1 otel, 4 ofis binası, 2 rezidans projesi var. Sertifika alınması dışında da yeşil binalara ilgi her geçen gün artıyor" dedi.

-ARTAN MALİYET, KISA ZAMANDA GERİ DÖNÜYOR-

Erten, yapılan araştırmaların, yeşil binalarda maliyetin yüzde 1-10 arasında arttığını gösterdiğini bildirdi.

Çevre dostu binaların, yeşil çatı uygulamasıyla yağmur suyunun arındırılması, güneş enerjisi ve doğal ışıktan yararlanma, enerji tasarrufu, izolasyon sistemleriyle ısıtma ve soğutma maliyetinin azaltılması gibi avantajları olduğuna dikkati çeken Erten, böylece maliyet artışının, çok kısa zamanda yatırımcı ve bina sakinlerine geri döndüğünü sözlerine ekledi.
AA


Geri Dön