29 / 03 / 2024

Türkiye'deki tarım arazilerinin yüzde 15’i ipotekli!

Türkiye'deki tarım arazilerinin yüzde 15’i ipotekli!

Türkiye’deki toplam 266 milyon 766 bin 913 dekar tarım arazisinin yüzde 15’lik kısmı, yani 39 milyon 474 bin 630 dekarı ipotek altında.



Türkiye’deki toplam tarım arazilerinin yaklaşık olarak yüzde 15’ini oluşturan 40 milyon dekar alanın “ipotekli olduğu” belirtilirken, en çok ipotekli arazinin tarımsal üretimin de yoğun olarak yapıldığı Aydın, Manisa ve İzmir’de bulunması dikkat çekiyor. Cumhuriyet'ten Mahmut Lıcalı'nın haberine göre, CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu, tarımsal üretimi fazla olan illerdeki çiftçilerin daha borçlu olduğunu söyleyerek, “Bu durum tarımın içinde bulunduğu çıkmazı gösteriyor” diye konuştu.

Türkiye deki tarım arazilerinin yüzde 15’i ipotekli!

CHP’li Bakırlıoğlu’nun ipotekli tarım alanlarına ilişkin hazırladığı çalışma, Türkiye’de tarım arazilerinin önemli bir kısmının ipotek altında olduğunu gösterdi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın güncel ve resmi verilerine göre çiftçinin borç batağında olduğu tapu kayıtlarında da ortaya çıktı.

Yapılan çalışmaya göre Türkiye’de var olan toplam 266 milyon 766 bin 913 dekar tarım alanının toplamda 39 milyon 474 bin 630 dekarı ipotek altında. Başka bir deyişle tarım arazilerinin yaklaşık olarak 15’i ipotekli durumda. 

2 MİLYON ÇİFTÇİ

Türkiye’de toplam tarım alanı parsel sayısı 36 milyon 905 bin 261 olurken; ipotekli parsel sayısı da 2 milyon 979 bin 261 şeklinde hesaplanıyor. Tarım arazisine ait tapusu üzerinde ipotek konulan çiftçi sayısı 1 milyon 964 bin 665 kişiyle adeta 2 milyon kişiye dayandı.

Türkiye genelinde tarımsal gayri safi katma değeri en yüksek olan şehirler arasında bulunan Konya,  İzmir  ve Manisa ve  Adana  Türkiye’deki tarım üretiminin tek başına yüzde 30’unu karşılarken, söz konusu kentlerdeki tarım arazilerini ipotek oranlarında da başı çekmeleri dikkat çekiyor. Tapu kayıtlarına göre ipotekli tarım arazilerinin şehirlere göre dağılımı incelendiğinde birinci sırada tarımsal üretimin de en fazla yapıldığı Aydın şehri geliyor. Aydın’daki tarım arazilerinin yüzde 27.69’u ipotekli durumdayken, Manisa ili yüzde 26.02 oranıyla ikinci sırada bulunuyor. Toplam tarım arazilerinin yüzde 24.28’i ipotekli olan Ege'nin incisi İzmir ise üçüncü sırada bulunuyor. 

Bakırlıoğlu, ipotekli tarım arazilerine ilişkin verilerin tarımsal üretimi fazla olan illerdeki çiftçilerin daha fazla borçlu olduğunu gösterdiğini söyleyerek, “Bu durum tarımın içinde bulunduğu çıkmazı gösteriyor” değerlendirmesini yaptı. Bakırlıoğlu, çiftçinin borçlarının yeniden yapılandırılması gerektiğini belirterek, “Çünkü üretmeden Türkiye’nin büyümesi, kalkınması mümkün değildir. Tüm dünyada ülkeler tarımı desteklerken, bizde tarım sektörüne üvey evlat muamelesi yapılması doğru değildir” dedi.


Geri Dön