19 / 04 / 2024

Türkiye'deki yapıların yüzde 50'den fazlası imara aykırı!

Türkiye'deki yapıların yüzde 50'den fazlası imara aykırı!

Esenler Kent Konseyi, 2019 yılı 1. Genel Kurul Toplantısı’nda imar barışı  masaya yatırıldı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İstanbul İl Müdür Yardımcısı Sezayi Köse, Türkiye'deki yapıların yüzde 50'den fazlasının imara aykırı olduğunu söyledi.



Kent vizyonunun geliştirilmesi, kentin hak ve hukukunun korunması için kurulan Esenler Kent Konseyi'nin 2019 Yılı 1. Genel Kurul Toplantısı, Esenler Kültür Merkezi'nde gerçekleştirildi. Esenler Belediyesi'nde yer alan habere göre, Esenler Belediye Başkan Yardımcısı Ömer Çetinkaya’nın başkanlığında gerçekleştirilen toplantıya; Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İstanbul İl Müdür Yardımcısı Sezayi Köse, Esenler Belediyesi Meclis Üyeleri, bazı siyasi partilerin temsilcileri, ilçedeki sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve mahalle muhtarları katılım gösterdi.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan toplantıda, Esenler Kent Konseyi Başkanı Ömer Çetinkaya, Kent Konseyi’nin işleyişi hakkında açıklamlar yaptı. Konseyin amacına vurgu yapan Çetinkaya, "Kent Konseyimizle şehir adına katılımcılığı sağlamayı, kentimizde demokrasi ve uzlaşma kültürünü geliştirmeyi amaçlıyoruz" diye konuştu.

YAPILARIN %50'DEN FAZLASI İMARA AYKIRI


Konseyde konuşan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İstanbul İl Müdür Yardımcısı Sezayi Köse, imar barışının vatandaşlara nasıl bir fayda sağlayacağı, yapılacak düzenlemelerin neler olacağı hakkında açıklamalar yaptı. İmara aykırı yapıların çok fazla olduğunu belirten Köse, "Ülkemizde imara aykırı %50'nin üzerinde yapı var. Bu da yaklaşık 13 milyon bağımsız yapıya tekabül ediyor. Bu durum imar barışını zorunlu hale getiriyor. Esenler'de yapıların %70'i imara aykırı ve 'İmar Kanunu' kapsamında yıkılması gereken yapı statüsünde. Bunların arasında kamu alanları da var. 1950-2000 yılları arasındaki yapıların %50'si imara aykırı yapılar" dedi.

Konuşmalardan sonra Konsey toplantısı üyelerin görüş ve önerileri ile sona erdi.

SON BAŞVURU TARİHİ 15 HAZİRAN

 

15 haziran 2019 tarihinde sona erecek "İmar Barışı" başvuruları için son ödeme tarihi ise 30 Haziran 2019 olarak belirlendi. Yetkililerin her türlü yönlendirmeyi yaptığı "İmar Barışı Ofisi"nde, "İmar Barışı" başvurusu yapacak olan vatandaşların, başvuru belgelerini eksiksiz getirmeleri gerekiyor. İmar Barışı imkanından faydalanabilmek için hak sahiplerinden birisinin başvurması yeterli oluyor. Kat mülkiyeti alma aşamasında ise konuttaki tüm hak sahiplerinin imzası gerekli.

İmar barışına en çok başvuru bu illerden geldi!

İmar barışı resmen uzatıldı!

41 soruda imar barışı!


Geri Dön