18 / 04 / 2024

Türkiye'den Çin'e yapılan doğal taş ihracatı azalıyor!

Türkiye'den Çin'e yapılan doğal taş ihracatı azalıyor!

Türkiye’de yapılan protesto ve saldırıların ardından Çin’den ilk tepkiler geliyor. Çinli mermer, maden alıcısı firmalar Türkiye’ye gelmekten vazgeçiyor.



Çin Halk Cumhuriyeti’nin Sincan Uygur Bölgesi’ndeki Uygur Türklerine yönelik tavırları nedeniyle son günlerde Türkiye’nin çeşitli illerinde gerçekleştirilen protesto eylemleri ve Çinli turistlere yapıldığı söylenen saldırı haberleri, ihracatı da olumsuz etkilemeye başladı. Çin hükümeti Türkiye’ye gelecek vatandaşlarını uyarırken, Çinli firmalar da gelişlerini iptal etmeye başladılar.


Demokrasilerde protestoların bir hak olduğunu belirten İstanbul Maden İhracatçıları Birliği (İMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kahyaoğlu, “Ancak bunun dozunun kaçırılması ve saldırı şeklini alması doğru değil” dedi.  Basındaki haberlerden Sultanahmet’teki eylemler de Çinli zannedilerek Koreli bir gruba saldırıda bulunulduğunu, Çin Restoranlarının taşlandığını ve insanlara saldırıldığını hatırlatan Ali Kahyaoğlu, “ Tepkiyi bu şekilde göstermek olumsuz sonuçlara da neden olabiliyor. Sağduyulu olmalıyız. Bu tür sorunlar devletlerarası görüşmelerle çözümlenebilir. Cumhurbaşkanımızın 28 Temmuz’da Çin’e gideceği belirtiliyor. Bu tür sorunlar orada masaya yatırılır ve çözüm yolları aranır. Hükümetimiz bu konuda gerekli girişimleri yapacaktır. Sokak eylemleri ve saldırıların oradaki insanlara faydası olmayacağı gibi, kendi ülkemize de zararı olacaktır. Ayrıca protesto için bir ülkenin bayrağını yakmayı da doğru bulmuyorum” diye konuştu.


Türk doğal taş sektörünün en çok ürün sattığı ülkelerin arasında Çin Halk Cumhuriyeti’nin ilk sırada geldiğini belirten Kahyaoğlu şunları söyledi:


“Son zamanlarda ihracatta yüzde 45’lere varan gerileme yaşanıyordu. Eylemlerin ve saldırıların başlamasının ardından, alım yapmak için Türkiye’ye gelecek olan Çinli firmalar da bir bir randevularını iptal etmeyle başladılar. İhracatçı firmalarımızdan sürekli bu konuda şikayetler geliyor. Bu şekilde devam ederse bu ülkeye yapılan ihracatın durma noktasına gelmesinden endişeliyiz. Sağduyulu ve dikkatli olmalıyız. Tepkimizi daha demokratik yöntemlerle ortaya koymalıyız”


Çin’e yapılan doğal taş ihracatı azalmaya devam ediyor


Doğal taş ihracatında Türkiye’nin en büyük pazarı konumunda olan Çin’e yapılan ihracat 2014 yılını yüzde -15,57 azalarak 981.5 milyon dolar olarak kapatırken, gerileme 2015 yılında da devam etti. Yılın ilk yarısında Çin’e yapılan doğal taş ihracatı değer bazında yüzde – 25,44 azalarak 435,9 milyon dolardan 325,0 milyon dolara indi. Çin’in sektör açısından öneminin büyük olduğunu belirten İMİB Başkanı Ali Kahyaoğlu, sektörün bu konudaki endişelerine kulak verilmesini istedi.


 


Geri Dön