20 / 04 / 2024

Türkiye'nin en uzun tüneli 1 yıl önce bitirilecek!

Türkiye'nin en uzun tüneli 1 yıl önce bitirilecek!

17 bin 185 metrelik uzunluğuyla Türkiye'nin en uzun tüneli olarak nitelendirilen Suruç Ovası Pompaj Sulama projesinin tamamlanma tarihi bir yıl erkene alındı. Planlara göre proje, çalışmaların hızlı ilerlemesi nedeniyle 2012'de bitirilecek



17 bin 185 metrelik uzunluğuyla Türkiye'nin en uzun tüneli olarak nitelendirilen Suruç Ovası Pompaj Sulama projesinin tamamlanma tarihi bir yıl erkene alındı. Planlara göre, 2013 yılında tamamlanması gereken proje, çalışmaların hızlı ilerlemesi nedeniyle 2012'de bitirilecek. Tünelin inşaatına Mart 2009 tarihinde başlanmıştı.
GAP Eylem Planı'nın 'Suruç Ovası Pompaj Sulaması Ana İletim Kanalı 2. Kısım İnşaatı' için düzenlenen gezi sırasında konuşan Devlet Su İşleri(DSİ) 15. Bölge Müdürü Sait Umucu, çalışmaların hızlı ve verimli ilerlediğini vurguladı.
Proje hayata geçirildiğinde Suruç Ovası"nın makÜ»s talihinin değişerek kuru tarımdan sulu tarıma geçileceğine dikkat çeken Umucu, 'Tabii bu da bu ovanın mutluluğu, halkın mutluluğu demektir. İnşallah 2012 yılının sonunda bu ovalar tamamıyla sulanacak' dedi.
Yedi metre çapındaki tünelde kazı çalışmalarının ve tünel kalıplarının 1.200 tonluk makineyle gerçekleştirildiğini dile getiren Umucu, GAP İdaresi Başkanı Sadrettin Karahocagil'in de katıldığı gezi sırasında tünel hakkında detay bilgiler verdi.
Umucu, şöyle konuştu: 'Atatürk Baraj Gölü'nden su pompalanarak Suruç ilçe ve köylerine ait 94 bin 814 hektar tarım arazisinin 'yağmurlama ve damlama' sistemiyle sulanmasını amaçlayan proje, 2 safhadan oluşuyor. Tünel, projenin 29 kilometrelik açık kanaldan sonraki ikinci kısmını oluşturuyor. Su, tünelin ardından depolama alanına ve kanallarla sulama alanlarına ulaştırılacak. Bu arada 29 kilometrelik kanalın şu anda yüzde 65'i tamamlanmış durumda. Kanal 2011 sonunda tamamlanacak.'


Geri Dön