23 / 04 / 2024

Türkiye'nin UNESCO listesindeki varlık sayısı 62’ye yükseldi!

Türkiye'nin UNESCO listesindeki varlık sayısı 62’ye yükseldi!

Akdamar Kilisesi, Yıldız Sarayı, Aspendos Antik Kenti, Dağlık Frigya, Uzun Köprü ve İsmail Fakirullah Türbesi'nin de içinde bulunduğu 10 kültürel ve doğal varlığımız daha UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesine girdi.



Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, son eklenenlerle birlikte ülkemizin Dünya Miras Geçici Listesindeki varlık sayısının 62’ye yükseldiğini belirtti.


Bakan Çelik, şu açıklamalarda bulundu: “Geçici listedeki eserlerden her sene biri 'doğal sit' biri 'kültürel' alan olmak üzere 2 alanı asıl liste için önerebiliyoruz. Bunun dışında geçici listeden ana miras listesine geçmek için başka dosya veremiyorsunuz bir yılda. Akdamar biliyorsunuz hükümetimizin izniyle Ermenilerin ayinine açılmıştı. Hatta dün de bir ayin izni verdik orada. Dünya barışı için dua eden bir topluluğa.


Özellikle Akdamar'ın geçici listeye alınması bugünlerde başlatılan Ermeni diasporasının kampanyasının etkisinde kalan yabancı parlamentolara örnek ve mesaj olması gereken bir şey. Yabancı parlamentolar bizim tarihi ve ortak geçmişimiz olan bir kadim halkla aramızda yaşanmış birtakım üzücü olayları siyasi malzeme konusu yapıyorlar.


Geçici listeye 10 eserin girmesi beni çok sevindirdi ama Akdamar'ın girmesi de benim açımdan daha sevindirici oldu. Kültürel varlığımızın zenginliğini ve kültürel coğrafyamızın genişliğini göstermesi bakımından önemli bir aşama kaydettik.


Biz dünyanın öbür ucundan gelerek topraklarımıza saldırmış olanlarla birlikte barış mesajı verebiliyorsak Anadolu'da ortak kaderi paylaştığımız Ermeniler ile aramıza yabancı parlamentoların girmesine müsaade etmeyiz ve bunu normal bulmayız.”


TOKİ Haber


Geri Dön