24 / 04 / 2024

unesco geçici listesi türkiye

unesco geçici listesi türkiye

Akdamar Kilisesi, Aspendos Antik Kenti, Dağlık Frigya Bölgesi, İsmail Fakirullah Türbesi ve diğerleri... İşte bu yıl UNESCO Dünya Kültür Mirası Geçici Listesi'ne alınan, Anadolu'nun kültür ve doğal mirasından günümüze gelen 10 kültürel ve doğal varlık...

Türkiye'nin UNESCO listesindeki varlık sayısı 62’ye yükseldi!

Akdamar Kilisesi, Yıldız Sarayı, Aspendos Antik Kenti, Dağlık Frigya, Uzun Köprü ve İsmail Fakirullah Türbesi'nin de içinde bulunduğu 10 kültürel ve doğal varlığımız daha UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesine girdi.

Giresun’da 200 yıllık tarihi evler UNESCO’ya aday!

Giresun'un Zeytinlik Mahallesi'nde bulunan 200 yıllık tarihi evler; Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Dünya Mirası Geçici Listesi'ne aday oldu. 

Giresun Adası UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi'ne aday oldu!

Mitolojide efsanelere konu olan Giresun Adası, UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi'ne girmeye aday oldu.

UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'ne 10 yeni alan ekledi!

UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'ne Türkiye'den 10 yeni alan eklendi. Yeni eklenen alanlarla birlikte Türkiye'den UNESCO'nun Dünya Mirası Geçici Listesi'nde 70 yer bulunuyor.

Beçin Kalesi UNESCO yolunda!

UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'nde bulunan tarihi Beçin şehri ve kalesinin kalıcı listeye girebilmesi için çalışma yürütülüyor. Geçici Listeye 2012 yılında giren Beçin şehri ve kalesinin kalıcı listeye girmesi için alan yönetimi çalışması başlatıldı.

Türkiye'deki UNESCO Listesi'ne giren tarihi yerler!

Akdamar Kilisesi, Aspendos Antik Kenti, Dağlık Frigya Bölgesi, İsmail Fakirullah Türbesi ve diğerleri... İşte bu yıl UNESCO Dünya Kültür Mirası Geçici Listesi'ne alınan, Anadolu'nun kültür ve doğal mirasından günümüze gelen 10 kültürel ve doğal varlık...

Beçin Kalesi UNESCO kalıcı listesine girmeye hazırlanıyor!

UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'ne 2012 yılında giren Beçin şehri ve kalesinin kalıcı listeye girmesi için alan yönetimi çalışması başlatıldı.

Aspendos Antik Kenti UNESCO Kalıcı Listesi'ne girmeye hazır!

UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ne alınan Aspendos Antik Kenti’nin kalıcı listeye girmesi için yürütülen çalışmalar devam ediyor. Aspendos Antik Kenti Kazı Başkanı Doç. Dr. Veli Köse, konuyla ilgili açıklama yaptı..

Van Akdamar Kilisesi'nin UNESCO Listesi'ne girmesi için çalışılıyor!

Van'ın en önemli tarihi ve turistik değerlerinden olan Akdamar Kilisesi'nin UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'ne girmesi, kenti turizmde hedeflenen noktaya taşıması bekleniyor.

Türkiye'den 10 varlık Dünya Mirası Geçici Listesi'nde!

Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, aralarında Akdamar Kilisesi, Yıldız Sarayı, Aspendos Antik Kenti, Dağlık Frigya, Uzun Köprü ve ismail Fakirullah Türbesi'nin de bulunduğu 10 kültürel ve doğal varlığın, Dünya Mirası Geçici Listesi'ne girdiğini söyledi.

Bolu Mudurnu UNESCO Dünya Mirası Geçici Liste'sinde!

Mudurnu Kaymakamlığı, Mudurnu Belediye Başkanlığı, Kültür Turizm ve Dayanışma Derneği ve Kent Konseyi'nin ortaklaşa yürüttüğü çalışmanın ardından başvurduğu UNESCO Dünya Mirası Geçici Liste'sine girdi.

UNESCO listesine giren Eshab-ı Kehf turizmi geliştirecek!

Kahramanmaraş'ın Afşin ilçesindeki Eshab-ı Kehf Külliyesi'nin UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'ne alınmasıyla, bölgede inanç turizminin daha da canlanması bekleniyor. Külliyenin UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne girmesi hedefleniyor.

UNESCO listesine giren Kızkalesi, Mersin'deki turizmi geliştirecek!

UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'nde yer alan Kızkalesi'nde daha çok turistin ağırlanması hedefleniyor. Turistler, kentin turizmdeki "amiral gemisi" Kızkalesi'ne gelmeye başladı.

Akdamar Kilisesi UNESCO Dünya Mirası listesine girdi!

Van'ın tarihi ve turistik değerlerinden biri olan Akdamar Kilisesi'nin UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'ne girmesi ile, kenti turizmde hedeflenen noktaya taşıması bekleniyor.

unesco geçici listesi türkiye Haberi

unesco geçici listesi türkiye

GEÇMİŞTEN günümüze miras kalan yapılar, doğal ve kültürel varlıklar o kadar fazla ki saymakla bitmez... Türkiye'nin de dört bir yanı bu varlıklarla dolu. Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) de her yıl bu varlıklar arasında korunması gerekenleri açıklıyor. Türkiye'de aralarında Nemrut Dağı'nın ve Selimiye Camii'nin yer aldığı 13 nokta UNESCO Dünya Miras Listesi'nde bulunuyor. Ayrıca geçtiğimiz aya kadar 52 doğal ve kültürel mirasımız örgütün geçici listesinde yer alıyordu. Bu sayı UNESCO'nun son açıklanan raporuyla 62'ye yükseldi. İşte geçen ay UNESCO'nun geçici listesine eklenen 10 yeni yer. 


1. Van'daki Akdamar Kilisesi: 

Van Gölü'ndeki Akdamar Adası'nda bulunan kilise M.S 915-1921 yıllarında Ermeni Vaspuran Kralı I. Gagik Ardsruni tarafından saray kilisesi olarak yaptırılan bir yapı. Hem mimarisi hem de süslemelerinden dolayı dünya...