26 / 04 / 2024

Türkiye'nin yeşil bina danışmanı: Hırant Kalataş

Türkiye'nin yeşil bina danışmanı: Hırant Kalataş

Alarko Carrier'ın Genel Müdür Yardımcısı Hırant Kalataş, Türkiye'de yeşil bina sertifikası danışmanlığına hak kazanan ilk kişi oldu.



Amerikan Yeşil Bina Konseyi'nin (USGBC) verdiği yeşil bina sertifikası danışmanlığını Türkiye'den alan ilk kişi Alarko Carrier'ın Genel Müdür Yardımcısı Hırant Kalataş oldu. Enerji ve Çevre Tasarımı Liderliği (Leadership in Energy and Environmental Design-LEED) programını tamamlayan Kalataş, ilk etapta ticari binalara danışmanlık yapacak. Dünyada 45 bini Amerika'da olmak üzere toplam 50 binin üzerinde Enerji ve Çevre Tasarımı Liderliği Afredite Profesyoneli (LEED AP) var. Amerikan Yeşil Bina Konseyi, binaları iç ortam kalitesi, enerji ve atmosfer, malzeme ve kaynak kullanımı, sürdürülebilir yerleşim ve su kullanımında verimlilik olmak üzere beş ana kriterde puanlandırıyor. Ardından da gümüş, altın ve platin sertifikası veriyor.

Alarko Carrier Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Hırant Kalataş, yeşil bina sertifikası alma sürecinde koordinasyon ve yol göstericilik işlevini LEED AP'lerin yaptığını belirterek, "Yeşil bina olabilmek için başta bina sahibi olmak üzere mimar, mekanik sistemlerin tasarımcısı, peyzaj mimarisi, müteahhit gibi o binanın yapımındaki tüm disiplinlerin bir araya gelerek, sertifikasyon programına uygun davranmaları gerekiyor" dedi.

2 BİN 300 YEŞİL BİNA VAR
Dubai'de yeni binalarda zorunlu hale getirilen yeşil bina sertifikasyonunun Amerika ve Avrupa'da çok hızlı yayıldığını dile getiren Kalataş, "2 Ağustos itibariyle yaklaşık 2 bin 300 sertifikalı bina var. Sertifika için başvurusu olan bina sayısı ise 25 bin. Sertifikalı binaların 1585'i ticari bina, 734'ü de konut. Sertifika başvurusu yapmış binaların ise 12 bin 707'sinin ticari bina, 12 bin 464'ünün de konuttan oluşuyor" diye konuştu.

DEĞERİNİ YÜZDE 64 ARTIRIYOR
Sertifika alarak yeşil bina statüsü kazanan binaların normal binalara göre satış bedelleri yüzde 64, kira bedelleri ise yüzde 36 artıyor. Bu nedenle yeşil bina konsepti Amerika'dan Avrupa'ya, Çin'e, Dubai'ye hızla yayılıyor. Hırant Kalataş, yeşil bir binanın maliyetinin yeşil olmayan bir binaya göre yüzde 2-7 oranında daha yüksek olduğunu kaydederek, şunları söyledi: "Bu sertifikayı alma sürecinde Amerikan Yeşil Bina Konseyi'ne 4-5 bin dolar civarında bir para ödeniyor. Ancak yeşil bir bina ile normal bina arasındaki fiyat farkı da sertifika ile kazandığı prestije bağlı olarak artırıyor. Yeşil binaların normal binalara göre satış bedelleri yüzde 64, kira bedelleri ise yüzde 36 daha yüksek oluyor."

İlk yeşil bina Siemens olacak

TÜRKİYE'de Siemens'in Gebze Organize Sanayi Bölgesi'nde yapılan idari binası Enerji ve Çevre Tasarımı Liderliği (Leadership in Energy and Environmental Design-LEED) sertifikası alma çalışmaları yapıyor. Hırant Kalataş, Pekin 2008 Olimpiyatları için yapılan Olimpiyat Köyü'ndeki binaların yeşil bina sertifikasyonuna göre yapıldığını aktararak "Deutsche Bank, Siemens ve Carrier yeni yapılacak tüm binalarında LEED sertifikası olmasını istiyor" dedi..

Mehtap ÖZCAN / hurriyetemlak.com


Geri Dön