19 / 04 / 2024

Türkmenbaşı Limanı New York’ta “ENR Best Project Ödülü” kazandı!

Türkmenbaşı Limanı New York’ta “ENR Best Project Ödülü” kazandı!

Türkmenistan’ı dünya ticaretinde lojistik merkez haline getirecek Uluslararası Türkmenbaşı Limanı; mühendislik, müteahhitlik ve mimari alanda dünyanın en prestijli ödülü olarak gösterilen “Global Best Project” ödülünü almaya hak kazandı. 



Doğu’dan Batı’ya uzanan enerji nakil hatlarıyla enerjide stratejik konuma sahip Türkmenistan, liman projesinin devreye girmesiyle lojistikte de iddialı hale geldi. Liman, Asya ve Avrupa arasındaki kargo teslimat süresi 45 günden 15 güne indirirken, ‘Modern İpek Yolu’nun Batı’ya açılan en hızlı kapısı oldu.

Hazar denizi etrafındaki en büyük liman olma özelliği taşıyan Uluslararası Türkmenbaşı Limanı aynı zamanda eksi 27 metre kod seviyesi ile ‘dünyanın en derinine kurulan liman’ olma özelliğini taşıyor. Uluslararası Türkmenbaşı Limanı, ENR “Best of Best” kategorisinde de dünyanın en iyi ilk üç projesinden biri seçilerek finale kaldı...

Türkmenbaşı Limanı New York’ta “ENR Best Project Ödülü” kazandı!

Modern İpek Yolu’nun en stratejik yatırımlarından biri olan Türkmenistan devleti tarafından Gap İnşaat’a yaptırılan Hazar Denizi kıyısındaki Uluslararası Türkmenbaşı Limanı’na Amerika’dan dünyanın en prestijli ödülü geldi.

Ödül töreninde açıklamalar yapan Çalık Holding Yönetim Kurulu Üyesi Ertuğrul Gürler, geçtiğimiz mayıs ayında hizmete açılan Uluslararası Türkmenbaşı Limanı’nın dünya ticaretinde Modern İpek Yolu’nun ‘kalbi’ olarak kabul gördüğünü belirterek “Türkmenistan’ı dünya ticaretinde çok önemli bir lojistik merkez haline getirecek olan liman, Türkmenistan Cumhurbaşkanı Gurbanguly Berdimuhamedov’un öncülük ettiği kalkınma vizyonunun bir parçası. Bu vizyon çerçevesinde altyapı, üstyapı, sağlık ve endüstriyel tesislerin yatırımına hız veren Türkmenistan, dünya ticaret lojistiğinde çok önemli bir merkez olacak” diye açıkalama yaptı. 

Türkmenbaşı şehrinde ve Awaza Milli Turizm Bölgesi’nin karşısında yer alan limanın tüm bölümleri, Berdimuhamedov’un çevreye verdiği özel önem dikkate alınarak inşaa edildi. 

Türkmenbaşı Limanı New York’ta “ENR Best Project Ödülü” kazandı!

Birçok rekora sahip olan Uluslararası Türkmenbaşı Limanı kapsamında feribot ve yolcu terminali, konteyner terminali, genel kargo limanı, dökme yük limanı ve bir tersane inşaa edildi, polipropilen terminali de genişletildi. Liman, Türkmenistan devletinin ve Cumhurbaşkanı Berdimuhamedov’un inovasyona verdiği önemin de bir simgesi olarak gösteriliyor. Türkmenistan’da hayata geçirilen diğer projelerde olduğu gibi Uluslararası Türkmenbaşı Limanı’nın inşaası da bu inovatif yaklaşımla hayata geçirildi.

Uluslararası Türkmenbaşı Limanı, mühendislik ve çevre bakımından dünya rekorları kırmaya hak kazanan bir proje özelliği taşıyor. Dünyanın ‘en’lerini kayıt altına alıp ilan eden İngiltere merkezli Guinness Kurumu, Uluslararası Türkmenbaşı Limanı’nın bu yönde yaptığı iki ayrı rekor başvurusunu kabul etti.

1 milyon 434 bin 149 metrekarelik bir alana sahip limanda, dünya standartlarında çevre düzenlemeleri yapmak, denizin ekolojik temizliğini sağlamak ve mevcut doğal bölgeyi dış etkenlerden korumak amacıyla 8 milyon 993 bin 788 metreküp derinleştirme çalışması ve 5 milyon metreküp deniz yüzeyi doldurma çalışmaları yapıldı. Limanın 3 bin 800 metre olan uzunluğu, yük ve yolcu gemilerinin yanaşması, yükleme ve boşaltma çalışmalarını da daha rahat ve hızlı yapmasını sağlıyor. Doğu-batı ve kuzey-güney yönlü yük çeşitlerini daha elverişli şartlarda taşımak ve ihracat ve ithalat kapasitelerini arttırmak amacıyla 3 bin 915 metrelik otoyol ve 29 bin 890 metre demiryolu da yapıldı. Asya’nın merkezinde önemli bir lojistik üssü işlevi görecek olan Uluslararası Türkmenbaşı Limanı, 2 bin 500 kişiye istihdam sağlıyor.


Geri Dön