26 / 04 / 2024

ÖTV ile KDV rafa kalkıyor

ÖTV ile KDV rafa kalkıyor

Başbakan, otomotiv, beyaz eşya ve konut sektörlerine müjdeyi üç aylık vergi indirimleriyle verdi



Uluslararası ekonomik krizle ilgili bugüne kadar üç tedbir paketi açıklayan hükümet dün 4. ekonomi paketini açıkladı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Eskişehir'de yaptığı parti mitinginde 8 maddelik paketi açıklayarak, müjde verdi. Erdoğan, konuttaki yüzde 18'lik KDV'yi 3 ay süreyle yüzde 8'e indirdiklerini bildirdi. Sıfır otomobilden alınan ÖTV'de de indirime gittiklerini açıklayan Başbakan Erdoğan, beyaz eşyada da ÖTV indirimine gittiklerini açıkladı.
YIPRATMA POLİTİKASI İÇİNDELER

Erdoğan, Türkiye'nin 2008 ortalarında ABD'de başlayan ekonomik krizden en az etkilenen ülkelerden biri olduğunu belirterek, “Kimse, 'Bu krizin sorumlusu hükümettir' diyemez. Gereken tedbirleri aldık. Krizden rant devşirmeye çalışanlar olduğu gibi oy devşirmeye çalışanlar var. Yandaş medyalarına da pirim vermediğimiz için, menfaat sağlamadığımız için şimdi onlar el ele vermişler, 'AK Parti'yi nasıl yıpratırız' arayışı içindeler. Kriz çıktı diye adeta bayram ediyorlar. Türkiye büyümeye, kalkınmaya devam edecek” diye konuştu.

'ACELE EDİN' TAVSİYESİ

Muhalefetin, 'tedbir almadı' diye suçladığını söyleyen Erdoğan, bu paketle iç talebi artırmayı, kredi akışını sağlamayı ve maliyetleri düşürmeyi amaçladıklarını söyledi. Erdoğan, konut alacaklara, “Acele edin” uyarısında bulundu. Erdoğan, “finans ile reel arasındaki kredi akışını iyileştirmek için adımlar atacağız” diyerek, önlemlerin devam edeceği mesajını verdi.


İŞTE TEDBİR PAKETİNDE YER ALAN ÖNLEMLER


Eximbank'ın sermayesi, 2008 yılında yapılan 500 milyon liralık arttırıma ek olarak 500 milyon daha arttırılıyor.

İç talepteki durgunluğu arttırmaya yönelik olarak Kaynak Kullanımını Destekleme Fonu, 5 puan düşürülecek; yani yüzde 33 azaltılacak.

KOBİ'lerin düşük faizli kredi kullanmasını sağlamak amacıyla bütçeden KOSGEB için öngörülen ödeneğe 75 milyon TL ilave yapılıyor. Böylece ödenek, 275 milyon TL'ye çıkarılıyor.

Beyaz eşyada uygulanan ÖTV'de de 3 ay süreyle indirime gidiliyor.

Tarım Destekleme Fiyat İstikrar Fonu'na bütçeden ayırlan paya 75 milyon TL kaynak aktarılarak, 575 milyon TL'ye çıkarılıyor.

Konut sektörüne yüzde 18'lik KDV, 3 ay süreyle yüzde 8'e indiriliyor.

Otomotiv sektörünün iç talebini canlandırarak stokları eritmek için 3 ay süreyle ÖTV indirimine gidilecek.

Bu yıla mahsus olmak üzere sanayide uygulanan elektrikte indirimli gece tarifesini hafta sonları ve diğer resmi tatil günlerinde kapsayacak şekilde yaygınlaştırılıyor.

Dünya dediğimiz noktaya geldi

Başbakan Recep Tayip Erdoğan Eskişehir'de çok önemli açıklamalarda bulundu. Erdoğan, "Yatırımlarından vazgeçmeyeceğiz. Kemer sıkılacaksa sıkılacak yatırımlar durmayacak. Dünya bizim 6 yıl önce dediğimiz noktaya geldi. Altyapı yatırımları diyorduk. ABD Başkanı Obama dün altyapı yatırımlarını açıkladı" dedi. Hızlı tren maliyetlerinin Avrupa'ya göre daha maliyetli olduğunu anlatan Erdoğan dün açılışını yaptığı Ulukışla Pozantı yolunu örnek gösterdi. Erdoğan "Onların arazisi ova bizim ki öyle değil. Dağları deliyoruz. Torosları aşmak için viyadük ve tünel yaptık" dedi. Başbakan Erdoğan IMF ile ilgili olarak "IMF'nin yeni teklifi bizim arkadaşlara ulaşmadı, siz daha evvel duydunuz" dedi. Erdoğan bütçede büyük revizyona karşı olduğunu belirten Erdoğan "IMF bize kalıcı gelir göster diyor. Gelirler her zaman kalıcı olmayabilir. Ben seruma benzetiyorum. Bazen kalıcı olur bazen olmaz" dedi. Başbakan Erdoğan vergilerin arttırılıp arttırılmayacağı konusunda şunları söyledi: "Olağanüstü durum olmadıkça vergi artışı yok. Bugüne kadar vergi artışına gitmedim bundan sonra da gitmem" dedi.

Yenişafak


Geri Dön