26 / 04 / 2024

Çanakkale'de kullanılmayan soğuk hava tesislerinin yenilenmesi isteniyor

Çanakkale'de kullanılmayan soğuk hava tesislerinin yenilenmesi isteniyor

Çanakkale'nin Eceabat ilçesinde bulunan soğuk hava deposu ve buz üretim tesisi, maliyetlerin yüksek olması nedeniyle kullanılamıyor



Kabatepe Limanı mevkisinde 1986 yılında kurulan ve S.S. Anafarta ve Çevre Köyleri Su Ürünleri Üretim ve Değerlendirme Kooperatifi tarafından işletilen, içerisinde balıkçı lokali, soğuk hava deposu, buz üretim ünitesi, çekek yeri ile balık teknelerinin bağlı olduğu basen yeri bulunan tesis, 10 yıldan fazla bir süredir yeterli ölçüde kullanılamıyor. Yaklaşık 40 ton kapasiteli soğuk hava deposunda, günlük 150 adet 20 kiloluk buz kalıbı üretimine sahip makineler bulunmasına rağmen üretim yapılamaması, kooperatifi ve balıkçıları olumsuz etkiliyor.

S.S Anafarta ve Çevre Köyleri Su Ürünleri Üretim ve Değerlendirme Kooperatifi Başkanı Halil Tuzcuoğlu,  içerisindeki makinelerin faal olduğu buz üretim ünitesini yıllardan beri kullanamadıklarını belirterek, bunun nedeni olarak üretimdeki maliyetlerin yüksekliğini gösterdi.

Tuzcuoğlu, tam otomatik, şebeke suyu ile el değmeden, soğuk hava depolarında saklanabilen yaprak buzları üreten kaliteli, verimli, az elektrik kullanımlı makinelerin, mevcut eski makinelerle değiştirilmesi çalışmalarının yapılması gerektiğine dikkat çekti. Balıkçıların, Çanakkale ve Eceabat'tan getirilen kalıp buzları kırdırarak, ihtiyaçlarını karşıladıklarını dile getiren Tuzcuoğlu, tesisin kullanılamamasının zaman kaybına ve maddi zarara sebep olduğuna işaret ederek, şunları söyledi: "Tesislerde bu yıl tuvaletler, çevre düzenlemesi, binanın genel yapısında restore çalışmaları ve kullanılamayan çekek yerinin bakım çalışmaları yapıldı. Kooperatifin bütçesi yeterli olmadığı için soğuk hava deposunun ve buz üretim ünitelerinin kooperatif tarafından yenilenmesi mümkün değil. Bu yüzden yetkililerden bu konuya gereken hassasiyeti göstermelerini istiyoruz." CHP Çanakkale İl Genel Meclis Üyesi Halil Duymaz ise soğuk hava deposu ve buz üretim tesisinin, yeniden yapılandırılması gerektiğini ifade ederek, tesisin kendi kaderine bırakılmaması gerektiğini söyledi.
AA


Geri Dön