26 / 04 / 2024

Üçüncü Köprü'de finans kaygısına CED ayarı yapılıyor!

Üçüncü Köprü'de finans kaygısına CED ayarı yapılıyor!

ÇED muafiyeti nedeniyle Ilısu Barajı'nda yaşanan finansman sorununun benzerinin yaşanmaması için 6 milyar dolarlık 3. Köprü projesinde son anda ÇED raporu alınmasına karar verildi



ÇED muafiyeti nedeniyle Ilısu Barajı'nda yaşanan finansman sorununun benzerinin yaşanmaması için 6 milyar dolarlık 3. Köprü projesinde son anda ÇED raporu alınmasına karar verildi.

Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporundan muaf tutulan 3. Köprü'ye, zorunlu ÇED ayarı geldi. Son dönemde yaşanan küresel dalgalanma, 6 milyar dolarlık 3. Köprü için finansman bulamama korkusu yaratırken, projeye para bulunması için ÇED raporu alınmasına karar verildi. Karayolları Genel Müdürü Cahit Turhan, 'Ilısu Barajı'nda yaşanan sorunun bu kez yaşanmasını istemiyoruz' dedi. Turhan, son teklif verme tarihi Ağustos'tan 10 Ocak'a ertelenen 3. Köprü ihalesine ilişkin AKŞAM'ın sorularını yanıtladı.

- 3. Köprü için ne kadarlık kamulaştırma bedeli öngördünüz
3. Köprü, yani Kuzey Marmara otoyolunda öngördüğümüz kamulaştırma maliyeti 2 milyar TL civarında.  Ağırlıklı olarak kamu arazilerinden geçiyor. Çevreye en az etkisi olan güzergah üzerinde duruldu.  Burada 7 tane koridorumuz vardı. Bu koridorların hepsini teker teker puanlamaya tabi tuttuk. Kamulaştırma, çevre, tarihi doku, su alanlarının zarar görmemesi ile insanları yerlerinden etmeme gibi 5-6 tane kriterimiz vardı.  En ekonomik  projeyi ele almış olsaydık farklı koridorları tercih edebilirdik. Biz öncelikli olarak çevreye olan duyarlılığı öne çıkardık.

- ÇED raporundan muaf tutulması tartıma konusu olmuştu
Proje ÇED'den muaf ama biz yine de ÇED raporu alacağız. Bu, bir yap işlet devret projesi. Uluslararası finans kuruluşlarınca finanse edilecek proje. Bu kuruluşlar özellikler verdikleri paranın, proje bölgesinde yaşayan insanlar tarafından kabul görmüş olmasına çok dikkat ediyorlar.  Proje, o bölgede yaşayan insanlarca kabul görmüyorsa kredi vermiyorlar. Ilısu Barajı'nda bu hadise yaşanmıştı.Yörede yaşayan insanların görüşlerini almak ÇED'in en önemli ayağı.  Raporda, arazi yapısı, yapılaşma, yaşayan hayvan varlığı, bitki varlığı, her türlü canlıya ne kadar olumlu olumsuz etki olacak, ne kadar ağaç kesilecek, yerine yenisi dikilecek mi, akarsulara engel konulacak mı hepsine bakılacak.

- İhaleye girecek firmaların finansman sorunu yaşama riski bulunuyor mu
Finansman bulmada sorun olabilir. Bu projeye çok istekli var. 15 firma dosya aldı. Bilgi alan da bir çok firma var. Projenin cazibesi yüksek, taliplisi var. Ağustos ayında alınacak teklifin süresinin uzatılmasını özellikle yabancı firmalar talep etti. Finansman, firmalar için haklı bir kaygı. Finansman temini, yap işlet devret projesinde birinci kriterdir.

GÜNLÜK 100 BİN ARAÇ GARANTİSİ
- İhalede yüksek teklif almak için köprüden geçecek trafik için ne garanti vereceksiniz
İhalede teklif verme süresini uzatırken, Boğaz Köprüsü'ndeki garantiyi de yükselttik. Günlük 60 binden 100 bine çıkardık. Projenin maliyeti yüksek. Projede sadece köprüden ücret alınıyor, diğer yapılacak yollardan para alınmıyor. Ücretsiz kesim fazla. Onları teşvik amacıyla, hesaplarını iyi yapsınlar diye artırdık.
Deniz ÇİÇEK / Akşam


Geri Dön