19 / 04 / 2024

Uluslararası doğrudan yatırımlarda konut sektörünün yeri!

Uluslararası doğrudan yatırımlarda konut sektörünün yeri!

Satış Çözümleri kurucusu, Motto Turkey Yönetim Kurulu üyesi Soner Keleş bugünkü yazısında, yabancıların Türkiye’den yaptıkları uluslararası doğrudan yatırımlarda gayrimenkul sektörünün payının yüzde 60 lara yükseldiğini kaleme aldı.



Ülkemize uluslar arası doğrudan yatırımlar içerisinde yabancıya gayrimenkul satışlarının payı sermayenin ve iç tasarruf birikimlerinin yetersiz olduğu özellikle son 3-4 yıldır cari açığı kapatan bir kaynak olarak değerlendirilmelidir. Yabancı gayrimenkul yatırımcılarının ülke ekonomisinin kalkınması ve döviz girdisi sağlaması açısından önemi her geçen yıl artmaktadır. Türkiye’de, bu yıl Ocak-Temmuz ayları arasında yabancı uyruklulara gayrimenkul satışı yoluyla 4 milyar doların üzerinde uluslararası doğrudan yatırım (UDY) girişi sağlandı. Gayrimenkul satışları, ilk yedi aydaki toplam UDY girişlerinin yüzde 62,0’sini oluşturdu. Özellikle son 5 yıldır UDY içerisindeki gayrimenkul yatırımlarının payları belirli bir seviyenin üzerinde gerçekleşmektedir. UDY içerisinde net gayrimenkul yatırımları oransal bazda artış eğilimi devam etmekte ve bu artış son 5 yılda hiç yüzde 20'nin altına düşmediği görüldü. Önümüzdeki dönemde ise yüzde 40-yüzde 50 seviyeleri arasında bir ortalamada kalacağı öngörülmektedir. Türkiye’nin bir yatırım ülkesi olması ve bu yatırımların sermaye yatırımından ziyade gayrimenkul alımı şeklinde gerçekleşmesi, ekonomiye direkt katılan bir etki yaratmaktadır.

Uluslararası doğrudan yatırımlarda konut sektörünün yeri!

Diğer ülkelere göre Türkiye’de konut fiyatlarının döviz nezdinde halen daha düşük seviyelerde olması, döviz kurlarında yaşanan dalgalanmalar, Türkiye’nin gelişmiş modern konsept projelere sahip olması, projelerin artan değeri ile yatırımcıyı kazandırması, yabancılara konut pazarlaması yapan aracı kurumların etkin çalışmaları, yabancı yatırımcının gayrimenkul alımında güvenilir ve ayrıntılı bilgi alabilmeleri sağlanarak Türkiye’de konut sektörüne olan ilgiyi arttırmaktadır. Uluslar arası kredi derecelendirme kuruluşlarının not düşürdüğü dönemlerde dahi Türkiye gayrimenkul sektörüne yatırım yapmak isteyen yabancı yatırımcılar tarafından konut sektörüne olan talebin azalmadığı görülmüştür. 

Türkiye’nin hızla artan nüfusa sahip olması, ekonomik yapısı, karşılıklılık esasının kaldırılmış olması, yasal düzenlemelerin yapılması, Türkiye’nin coğrafi ve stratejik konumu, turizm bölgelerinin çokluğu, doğal ve tarihi güzellikleri, birçok medeniyete ev sahipliği yapmış olması, sahip olduğu kültürel mirası yabancılar tarafından tercih edilmesine neden olmaktadır. Türkiye’de taşınmaz alan yabancılar; piyasanın genişlemesine, gayrimenkul ve inşaat sektörünün gelişmesine katkı sağlamaktadır.  

Rusların konut talebi zirve yaptı!

Konut sektörü nereye gidiyor?

İstanbul’da satılan her 2 yeni konuttan birini yabancılar aldı!


Geri Dön