23 / 04 / 2024

Ümit Leblebici: Faiz indirimi için müsait trend var!

Ümit Leblebici: Faiz indirimi için müsait trend var!

Merkez Bankası'nın (MB) Para Politikası Kurulu öncesinde faiz indirimi mesajı veren TEB Genel Müdürü Ümit Leblebici, "MB'nin faiz indirimine gitmesine müsait bir trend var mıdır? Altını çizerek 'vardır' diyorum." dedi..



Merkez Bankası'nın (MB) Para Politikası Kurulu öncesinde faiz indirimi mesajı veren TEB Genel Müdürü Ümit Leblebici, "MB'nin faiz indirimine gitmesine müsait bir trend var mıdır? Altını çizerek 'vardır' diyorum. Ancak Merkez'in elindeki veri setiyle benim elimdekiler aynı değil" dedi. Leblebici, "Fed'in yüksek bir faiz artırımını, öne çekerek yapacağına dair bir ihtimal varsa bunun reaksiyonu farklı olabilir" diye konuştu. 


DALGALI KUR ŞOKU ABSORBE EDER 

Dövizin yükselmesi nedeniyle şirketler için sıkıntılı bir durum görmediklerini belirten Leblebici, şöyle konuştu: "Dolar 2.64 TL'ye çıkarsa, 5'e gidecek diye düşünülüyor. Ama öyle olmuyor. 2001 krizinde de böyle oldu. Kriz başladı 2'ye çıktı sonra geri geldi. Böyle bakınca dalgalı kur sistemi zaman içinde ilk geçen şoku absorbe etmenize yardımcı oluyor." Dövize endeksli konut kredisi verilmediği için de sıkıntı olmadığını hatırlatan Leblebici, "Hanehalkının döviz borcu yok. İhracat yapan şirketler için de ciddi problem yok. Büyük yatırım kredilerinde döviz borcu olanlar var. Onlarla konuşup hedge ettiriyoruz" dedi. 


HER ŞEYİ BİR GÜNE SIKIŞTIRDIK 

Türkiye'de sürekli Fed'in faiz artırıp artırmayacağının konuşulduğunu belirten Leblebici, "Dolar yukarı gidiyorsa ekonomi kötü, aşağı gidiyorsa iyi. Bir güne sıkıştırdık her şeyi. Fed 10 yıl önce faiz artırdı. Ben bankacılığa başladığımda Fed'in faizi 8'di. Sıfırı da gördüm. Artış tek başına önemli değil adamın verdiği likiditeyi geri çekmesi önemlidir" diye konuştu. Kredi talebinde bir miktar düşüş olduğunu ancak şiddetli olmadığını söyleyen Leblebici, sanayi üretiminin düşme nedeninin dış pazarlardaki daralma olduğunu, Avrupa ve ABD'de toparlanmanın hızlanması durumunda sıkıntı olmayacağını belirtti. 


TEB'in 'Benim Yeni Nesil Bankam' projesini tanıtan Ümit Leblebici, yakın zamanda sunulacak hizmetle, şubeden yapılabilen, ıslak imza ve fiziksel alışveriş gerektiren birçok işlemin şubesiz yapılabileceğini belirtti.


Sabah


Geri Dön