25 / 04 / 2024

Umman’da fabrikaları Türkler inşa edecek!

Umman’da fabrikaları Türkler inşa edecek!

Umman ile protokol anlaşması imzalayan Gebze OSB ülkede 11 milyar dolar yatırımla sanayi bölgesi inşa edecek. 



Gebze OSB, yurtdışında sanayi bölgesi inşa etmeye hazırlanıyor. Sabah'tan Feride Cem'in haberine göre; Türkiye'nin en büyük OSB'si konumuna sahip olan Gebze OSB (GOSB) yönetimi Hint Okyanusu kıyısında, otonom bir yönetim sistemine sahip Umman Sultanlığı ile sanayi bölgesi inşası için protokol imzası attı. 

Protokol anlaşmasına göre; GOSB ülkede 10 milyon metrekare alan üzerine  11 milyar dolar değere sahip OSB ibşa edecek. Temmuz'da temeli atılacak proje, dünyanın sayılı OSB'lerinden biri olmaya aday olacak. OSB, 29 Ekim 2023'te faaliyete başlayacak.

Devlet protokolü tarafından Umman'da karşılandıklarını dile getiren  GOSB Yönetim kurulu Başkanı Vahit Yıldırım, "Duqm Özel Ekonomi Bölgesi sınırları içinde kurulacak OSB için protokol imzaladık. Her iki ülke için de büyük ekonomik kazanımlar söz konusu olacak. Yatırımı Umman Sultanlığı Yatırımı Umman Sultanlığı finanse edecek. Burada toplam 250 fabrika olacak" dedi. Umman'ın yatırımcılara ciddi avantajlar sunan bir ülke olduğunu anlatan Yıldırım, şunları kaydetti: "Umman'ın birçok ülke ile Serbest Ticaret Anlaşması var. Ayrıca Türkleri seven ve değer veren bir ülke. Bu sanayi bölgesi ile, Türk ve yabancı yatırımcıların, ülkenin halihazırda bulunan ticaret anlaşmalarını kullanarak farklı pazarlara açılmaları sağlanacak. OSB konusundaki tecrübemizi buraya taşımaktan dolayı son derece gururluyuz" dedi.

Umman’da fabrikaları Türkler inşa edecek!

Çok sayıda ülkede tecrübesi var

Türkiye'de en büyük sanayi kümelenmesi niteliğinde yer alan GOSB kurulduğu günden bu yana Sırbistan, Özbekistan, Kazakistan, Tataristan, Bulgaristan gibi ülkelerde yatırım yapmıştı. En büyük yatırımın Umman'da olacağını söyleyen Vahit Yıldırım, "Sırbistan yatırımımız 5 milyar dolarlıktı. Umman'da dev bir yatırımdan söz ediyoruz. Buraya ülkemizin sanayide elde ettiği büyük tecrübeyi taşıyacağız" açıklamasında bulundu. 

Umman'ın en değer verdiği proje

Umman söz konusu bölgeyi üretimde üs haline getirmek istemesi nedeniyle projeye oldukça önem veriyor. Bu projede ülke bürokrasisinin önde gelen isimleri etkin rol oynadı. Organize Sanayi Bölgesi ile ilgili, Umman 2040 Vizyonu Uygulama Takip Birimi Başkanı Dr. Khamis Bin Saif Al Jabri, Özel Ekonomik Bölgeler ve Serbest Bölgeler Kamu Kurumu Başkanı Dr. Ali Bin Masoud Al Sunaidy, Devlet Bakanı ve Maskat Valisi Sayyid Saud Bin Hilal Bin Hamad Al-Busaidi ve Sanayi, Ticaret ve Yatırımlar Bakanı Qais Mohammed Al-Yousef ile buluştu. İmza törenine Türkiye Cumhuriyeti Muskat Büyükelçisi Ayşe Sözen Usluer ile Umman Sultanlığı  Ankara  Büyükelçisi Qasım Mohamad Salim Al Salhi katılım sağladı.

Gebze Özbekistan’a ikinci OSB’yi kuracak!


Geri Dön