25 / 04 / 2024

Ümraniye kentsel dönüşümünde harç ücreti mi alıyor?

Ümraniye kentsel dönüşümünde harç ücreti mi alıyor?

Kentsel Dönüşüm kapsamında harç muafiyeti söz konusu. Ancak Ümraniye Belediyesi’nin ‘Teknik elaman ücreti’ altında harç parası aldığı iddia ediliyor.



Bilindiği gibi afet riski altındaki alanların dönüştürülmesi hakkındaki kanuna göre: ‘İlgili kurum veya gerçek ve özel hukuk tüzel kişilerince yapılacak olan işlem, sözleşme, devir ve tesciller ile uygulamalar, noter harcı, tapu harcı, belediyelerce alman harçlar, damga vergisi, veraset ve intikal vergisi, döner sermaye ücreti ve diğer ücretlerden; kullandırılan krediler sebebiyle lehe alınacak paralar ise banka ve sigorta muameleleri vergisinden muaftır.’ Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın bu konuda belediyelere harç parası alınmaması hususunda kesin talimatı var. 


Ümraniye Belediyesi’nin ‘Teknik elaman ücreti’ adı altında vatandaş ve müteahhitlerden ücret aldığı iddiaları var. Ümraniye’de bir vatandaş harç muafiyeti ile ilgili başından geçenleri şöyle anlatıyor: 


“Ümraniye Belediyesi net bilgi vermiyor”

“Eski binamızı kentsel dönüşüm kapsamında yenilemek maksatlı, yetkili bir firma ile anlaşarak Kentsel Dönüşüm için Ümraniye Belediyesi’ne başvurduk. Başvurumuz değerlendirildiği sırada, Ümraniye Belediyesi'nin artık harç muafiyeti uygulamayacağı ve bütün harçları tahsil edeceğine dair duyumlar almaya başladık. Bunun üzerine Kentsel Dönüşüm birimi ile temasa geçtim. Fakat onlar da tam olarak ne olacağını bilmiyorlar, net bir bilgi veremediler. Bizim başvurumuzdan günler sonra bir yasa çıktığını, bundan sonra harç alınacağını söylediler. Kentsel Dönüşüm işlemine bu çıktığı söylenen yasadan önce başvurmuş olmamıza rağmen, teknik eleman ücreti adı altında harç kesildi biz de doğal olarak ödedik. Şu an proje işlemlerimiz devam ediyor ve hala harçlar ile ilgili net bir bilgi alamıyoruz. Binamız ruhsatlı. Ümraniye Belediyesi yetkililerden bu konuda net bir bilgi vermelerini rica ediyoruz.” 


Flashaber


Geri Dön