16 / 04 / 2024

Umur Güven: Konut kredisi faizleri daha fazla düşmez

Umur Güven: Konut kredisi faizleri daha fazla düşmez

Garanti Mortgage Genel Müdür Yardımcısı Umur Güven, "Faizlerin siraz daha düşme potansiyeli olabilir ancak daha büyük düşüşler beklenmemeli" dedi



Faiz oranlarının rekor seviyelere indiğini kaydeden Garanti Mortgage Genel Müdür Yardımcısı Umur Güven, 'Daha büyük düşüş beklenmemeli. 2010'un ikinci yarısından itibaren de artış eğilimi bekliyoruz' dedi

Son dönemde sektörda yaşanan faiz indirimi yarışıyla, faiz oranlarının rekor düşük seviyelere geldiğini vurgulayan Garanti Mortgage Genel Müdür Yardımcısı Umur Güven, "Biraz daha düşme potansiyeli olabilir ancak daha büyük düşüşler beklenmemeli" dedi. Güven, 2010 yılının ikinci yarısından itibaren ise, faizlerin bir artış eğilimine girebileceğinin beklendiğini ifade etti.

Garanti Bankası'nın desteğiyle hazırlanan Reidin Emlakendeks'e göre, konut fiyatlarında dip noktanın görüldüğü Mart 2009 ile Eylül 2009 arasındaki Türkiye ortalamasında artışın yaklaşık yüzde 7 olduğunu belirten Güven, "Önümüzdeki üç aylık dönemde yüzde 5'e yakın bir artışın olmasını da normal karşılamak gerekiyor" dedi. Tabii ki, mikro pazar bazında, arz talep dengesine göre, bu oranın altında ve üstünde artışların olabileceğini kaydeden Güven, ancak mevcut ekonomik ve politik ortamda, önemli değişikliler olmaması halinde, fiyatlarda mutlaka yukarı doğru bir hareket bekleneceğini ifade etti.

Mortgage 40 milyar TL'ye yaklaştı

Geçen yılın son çeyreğinden başlayıp, bu yılın ilk aylarına kadar küçülmeye devam eden sektör rakamlarının ikinci çeyrek itibarıyla tekrar büyümeye başladığını kaydeden Güven, "2008 yılı son çeyreğini 37.538 milyar TL ile kapatan mortgage sektörü, mart ayı sonu itibarıyla 37.254 milyar TL'ye düşmesinin ardından, haziran sonunda 38.444 milyar TL'ye, eylül sonu itibarıyla da 39.452 milyar TL'ye ulaştı" diye konuştu. Umur Güven, en son yayınlanan Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu verilerine göre de, ekim ayının ilk haftası itibarıyla, bankacılık sektörünün toplam mortgage hacminin 220 milyon TL artışla 39.917 milyar TL seviyesine geldiğini ifade etti.

Mortgage kredisi kullananlara adet bazında bakıldığında ise, Türkiye Bankalar Birliği verilerine göre, 2008 yılının son üç ayında konut kredisi kullanan kişi sayısının 27 bine kadar düşmüşken, bu sayının 2009 yılının ilk üç ayında 41 bine, ikinci yarısında ise 64 bine yükseldiğini kaydetti.

 Talebe göre refinansman

Güven, refinansman için gelen yeni müşterileri ya da faiz güncellemesi için gelen mevcut müşterileri, talepleri doğrultusunda değerlendirmeye aldıklarını belirterek, "Eğer tüketici istediği talep doğrultusunda avantajlı konuma geçiyorsa, mortgage kullandırım kriterleri ve belirlenen mevcut faiz oranları doğrultusunda, tüketicinin ödeme gücü göz önüne alınarak yeniden yapılandırma ya da refinansman yapıyoruz" diye konuştu.

24 farklı mortgage seçeneği

Tüketicilerin farklı ihtiyaçları  ve risk algılarını dikkate alarak, çok geniş bir mortgage ürün yelpazesi oluşturduklarını kaydeden Güven, şunları  söyledi: "Şu anda 24 ürünümüzle farklı talepleri doğru ürünlere yönlendirebiliyor ve müşterilerimizin bütçelerine en uygun mortgage seçeneğini bulmalarını sağlıyoruz. İndirimli Mortgage, Sabit Faizli Mortgage, Düşen Faizli Mortgage, Azalan Taksitli Mortgage, Şimdi Al Sonra Öde Mortgage, Masrafsız Mortgage, Mortgage Sepeti, Kazan Kazan Mortgage gibi ürünlerin tamamını, tüketicilerin ihtiyaçlarına yönelik olarak tasarladığımız ürünlere örnek olarak gösterebiliriz. Örneğin Düşen Faizli Mortgage ürünümüzle müşterilerimizin yararlandığı kredi faiz oranı, yılda bir Sabit Faizli Mortgage faiz oranının kullandırım anındaki faiz oranından daha düşük olması durumunda, yeniden düzenlenir. Buna göre, faizler düştüğü takdirde faiz oranları ve taksitler, belirlenen dönemler itibarıyla düşer, faizler artmış ise faiz oranı ve taksitler değişmez."

Yüzde 0.67'den başlıyor

Vade (Ay) Faiz oranı (Yüzde)

3-12 0.67

13-24 0.82

25-36 0.87

37-48 0.90

49-60 0.92

61-84 1.03

85-120 1.05

120-240 1.11

Radikal Emlak&Kredi


Geri Dön