26 / 04 / 2024

Umut Durbakayım: 1+1'lere ilgi giderek artıyor

Umut Durbakayım: 1+1'lere ilgi giderek artıyor

Stüdyo ve 1+1 bir dairelere hem oturma hem de yatırım amaçlı ilgi giderek artıyor



Teknik Yapı Başkan Yardımcısı Umut Durbakayım, bu dairelerin tercih edilmesinde yatırım tercihlerinin değişmesi kadar bireysel yaşama isteklerinin artmasının da etkili olduğunu söyledi. Avrupa ve Amerika'da olduğu gibi Türkiye'de de büyük şehirlerdeki ekonomik özgürlüklerini kazanan gençlerin yalnız yaşama istekleri ve evlilik yaş ortalamasının yükselmesine bağlı olarak hane başına düşen kişi sayısının azalmasının, 1+1 ve stüdyo tipi küçük dairelere talebi artırdığını ifade eden Durbakayım, diğer taraftan ısıtma-soğutma tasarrufu, temizlik kolaylığı gibi nedenlerden dolayı da küçük dairelerin tercih edildiğini belirtti.

Umut Durbakayım, "Sonuç olarak satın alma gücünü optimum seviyede kullanmak isteyen tüketici, orta ve uzun vadede altından kalkamayacak bir borç yükünün altına girmektense katlanılabilir fiyatlı küçük daire sahibi olmayı tercih ediyor" dedi.

1998 yılında kısa dönem işletme programı almak ve eğitimini devam ettirmek için Amerika'ya gittiğini ve oradaki daire tiplerini yakından inceleme fırsatı bulduğunu anlatan Durbakayım, şunları kaydetti:
"Nüfus yoğunluğu belli bir alana sıkışmış metropollerdeki insanlar küçük dairelerin her metrekaresini kullanarak yaşamayı öğrenmişti. İstanbul'a döndüğümde benzeri daire tiplerinin yapılıp yapılmayacağı konusunda kararsızdım.

Ancak 2005 yılına kadar geçen süre içinde çığ gibi büyüyen konut talebi ve insanların Amerika'da olduğu gibi minimum metrekareden maksimum fayda sağlayan benzer hayat tarzını benimseyebileceğini gördüm. Gerçi bu zamana kadar İstanbul'da 1+1 daire yapılıyordu, fakat büyük çaplı projelerdeki ağırlığı fazla değildi. Projelerde sadece çeşit olsun diye az sayıda 1+1 tipi daireler vardı.

2004 yılında Uphill Court Ataşehir projesini hayata geçirirken, mevcut şartları da göz önünde bulundurarak 1+1 tipi daire sayısını artırdık. Daha sonra yaptığımız her projede ilk satılan ve en çok talep gören daire tipinin 1+1
olduğunu gördük. En son projemiz olan Uptwins Deluxe Residence projesini tamamen küçük dairelerden oluşturduk."

-"YATIRIM AMAÇLI DAİRE ALMAK İSTEYENLERİN DE İLGİ ODAĞI"-
2005 yılından sonra yapılan hemen hemen tüm projelerde küçük daire kavramının ağırlık kazandığını söyleyen Durbakayım, "Gerçekleştirilen projelerdeki 1+1 tipi daire oranı yüzde 50'lere kadar çıktı. Hatta şehir
dışındaki sanayi bölgelerinin yakınlarında yapılan 1+1 tipi ve stüdyo daireler, oralarda çalışan bekar veya genç çiftlerin akınına uğradı" dedi.

Durbakayım, tüm bu etkenler birleştiğinde stüdyo ve 1+1 tipi dairelerin daha küçük alanlarından dolayı fiyat olarak daha kolay erişilebilir olduğunu, kiralık olarak da ilgi gördüğünden, yatırım amaçlı olarak daire almak
isteyenlerin de ilgi odağı durumunda bulunduğunu söyledi.

-"DAİRELER GİDEREK KÜÇÜLÜYOR"-
Umut Durbakayım, "Dolayısıyla söz konusu daireler bekar, yalnız yaşayan çalışanlar tarafından olduğu kadar, son zamanlarda giderek yaygın bir şekilde yeni evli çiftler tarafından da tercih edilirken, yine bu hedef kitleye kiralama potansiyeli düşünülerek yatırım amaçlı olarak da talep görüyor" dedi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerinin de dairelerin giderek küçüldüğünü ortaya koyduğuna işaret eden Durbakayım, 2007 ile 2009 yılları arasındaki ilk altı aylık karşılaştırmaların, daire büyüklüklerinin (daire başına
düşen sosyal alanla birlikte) yaklaşık 13 metrekare azaldığını gösterdiğini belirtti.
AA

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

Krizde 1+1 dairelere talep arttı 
 
İnşaat şirketi Teknik Yapı'nın başkan yardımcısı Umut Durbakayım, ekonomik krizin etkili olduğu son bir yıldır 1+1 ve stüdyo tipi küçük dairelere ilginin arttığını söyledi.
 
Durbakayım'a göre ısıtma-soğutma masraflarının düşüklüğü ve temizlik kolaylığı gibi sebeplerle küçük daireler artık daha fazla talep ediliyor. Umut Durbakayım, "Tüketiciler artık, büyük bir borç yükünün altına girmektense katlanılabilir fiyatlı küçük bir daire sahibi olmayı tercih ediyor." diye konuştu.
Zaman

Yatırımcının gözdesi 1+1'ler yok satıyor

Çabuk kiraya verilmesi ve satılabilmesi, ısıtma tasarrufu ile temizlik kolaylığı konut alacakları 1+1 dairelere yönlendirdi

Konut sektöründe krizin etkilerinin kaybolmaya başlamasıyla konut yatırımcısı stüdyo ve küçük metrekareli 1+1 dairelere yöneldi. 39 bin lira ile 100 bin lira arasında değişen 1+1 dairelerin çabuk kiraya verilmesi ve satılabilmesi yatırımcıların ilgisini bu dairelere çevirdi. 35 metrakerelik stüdyo tipi daireleri satışa çıkardığı gün satan Dumankaya'nın elde ettiği satış hızı, 1+1'lere olan eğilimin göstergesi oldu. Dumankaya, 39 bin liradan satışa çıkardığı 284 adet stüdyo daireyi 1 haftada sattı. Dumankaya Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Dumankaya, Türk halkının ve yatırımcının artık 1+1 dairelere ilgisinin arttığını belirterek “Bunda hem hızlı kiralanması hem de iyi prim yapması etken oluyor” diye konuştu.

Teknik Yapı Başkan Yardımcısı Umut Durbakayım da, bu dairelerin tercih edilmesinde yatırım tercihlerinin değişmesi kadar bireysel yaşama isteklerinin artmasının da etkili olduğunu söyledi. Durbakayım, ısıtma-soğutma tasarrufu, temizlik kolaylığı gibi nedenlerden dolayı da küçük dairelerin tercih edildiğini belirtti. Durbakayım “Sonuç olarak satın alma gücünü optimum seviyede kullanmak isteyen tüketici, orta ve uzun vadede altından kalkamayacak bir borç yükünün altına girmektense katlanılabilir fiyatlı küçük daire sahibi olmayı tercih ediyor'' dedi.

2005'ten sonra yapılan hemen hemen tüm projelerde küçük daire kavramının ağırlık kazandığını söyleyen Durbakayım “Projelerdeki 1+1 tipi daire oranı yüzde 50'lere çıktı. Hatta şehir dışındaki sanayi bölgelerinin yakınlarında yapılan 1+1 tipi ve stüdyo daireler, çalışan bekar veya genç çiftlerin akınına uğradı” dedi.

39 bin liraya stüdyo daire var

Proje     Metrekare    Fiyat   (Bin TL)

Dumankaya    40    39

Armada City    64    55

Tulip Turkuaz    58    106

Fiyaka    77    77

NTepe    68    57

Ağaoğlu    65    101

Selective Kartal    67    142

Star

Stüdyo ve 1+1 dairelere ilgi her geçen yıl daha artıyor
  
Konut almak isteyenler, altından kalkamayacağı bir borç yerine fiyatı daha makul bir daireyi tercih ediyor. 1+1'lerin satışlarında büyük artış başladı...

Stüdyo ve 1+1 bir dairelere hem oturma hem de yatırım amaçlı ilgi giderek artıyor. Teknik Yapı Başkan Yardımcısı Umut Durbakayım, bu dairelerin tercih edilmesinde yatırım tercihlerinin değişmesi kadar bireysel yaşama isteklerinin artmasının da etkili olduğunu söyledi. Avrupa ve Amerika'da olduğu gibi Türkiye'de de büyük şehirlerdeki ekonomik özgürlüklerini kazanan gençlerin yalnız yaşama istekleri ve evlilik yaş ortalamasının yükselmesine bağlı olarak hane başına düşen kişi sayısının azalmasının, 1+1 ve stüdyo tipi küçük dairelere talebi artırdığını ifade eden Durbakayım, diğer taraftan ısıtma-soğutma tasarrufu, temizlik kolaylığı gibi nedenlerden dolayı da küçük dairelerin tercih edildiğini belirtti. Umut Durbakayım, 'Sonuç olarak satın alma gücünü optimum seviyede kullanmak isteyen tüketici, orta ve uzun vadede altından kalkamayacak bir borç yükünün altına girmektense katlanılabilir fiyatlı küçük daire sahibi olmayı tercih ediyor'' dedi.

Yeni evliler de küçük ev alıyor
2005'ten sonra yapılan tüm projelerde küçük daire kavramının ağırlık kazandığını söyleyen Durbakayım, 'Gerçekleştirilen projelerdeki 1+1 daire oranı % 50'lere kadar çıktı. Hatta şehir dışı bölgelerinin yakınlarında yapılan 1+1 tipi ve stüdyo daireler, oralarda çalışan bekar veya genç çiftlerin akınına uğradı' dedi. Durbakayım, dairelerin fiyat olarak daha kolay erişilebilir olduğunu, kiralık olarak da ilgi gördüğünden, yatırım amaçlı olarak daire almak isteyenlerin de ilgi odağı durumunda bulunduğunu söyledi. Durbakayım, 'Bekar, yalnız yaşayan çalışanlar kadar, son zamanlarda giderek yaygın bir şekilde yeni evli çiftler tarafından da tercih edilirken, yine bu hedef kitleye kiralama potansiyeli düşünülerek yatırım amaçlı olarak da talep görüyor'' dedi.
Akşam


Geri Dön