29 / 03 / 2024

Önemli yapı firmaları 5 yıl içinde Türkiye'ye girecek!

Önemli yapı firmaları 5 yıl içinde Türkiye'ye girecek!

Martin Langen, Avrupa'nın birçok önemli yapı firmasının, önümüzdeki 5 yılda Türkiye'ye girmenin yollarını arayacağını söyledi



Avrupa'nın yapı ve konut üretimi ile ilişkili sektörler konusunda pazar araştırması firmalarından B L Markdaten'in kurucusu ve ortağı Martin Langen, Avrupa'nın birçok önemli yapı firmasının, önümüzdeki 5 yılda Türkiye'ye girmenin yollarını arayacağını söyledi. Yapı-Endüstri Merkezince, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) işbirliğiyle "Yapı Sektöründe Uluslararası Pazarlar ve Fırsatlar; Rusya, Doğu Avrupa ve Orta Doğu" başlıklı bir toplantı düzenlendi. Langen, toplantıda gazetecilerin sorularını yanıtlarken, Avrupa yapı sektörünün en fazla ilgilendiği ülkelerden birinin Türkiye olduğunu belirterek, bunun nedenini Türkiye'deki hızlı büyümeye bağladı. Önümüzde 5-10 yıl içinde Türkiye'de ihtiyaçların fazlalaşacağına işaret eden Langen, "Avrupa'nın birçok önemli yapı firması önümüzdeki 5 yılda Türkiye'ye girme yolları arayacak. Bunun için önemli 2 faktör var. İş fırsatları ve artan nüfus" dedi. Langen, 5-10 yıl içinde Türkiye'de 400 bin konut yapılacağını kaydederek, özellikle Ankara, İstanbul gibi kozmopolit şehirlerde konutların istenilen yerde bulunmadığını dile getirdi. Bu konuda Türkiye'nin, Çin'in karşılaştığı zorluklarla karşılaşabileceğini ve bu zorlukların en önemlisinin altyapı olduğunu vurgulayan Langen, "Türkiye'deki büyümenin kontrollü ve altyapı geliştirilerek yapılması lazım. Diğer ülkelerle kıyasladığımda, yapı sektörü açısından Türkiye bu bölgede en çok büyüyecek ülkelerden birisi" diye konuştu.

MÜTEAHHİTLİK SEKTÖRÜ AÇISINDAN ÜLKELER
DEİK Türk-Afgan İş Konseyi Başkanı ve Yüksel İnşaat A.Ş Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Üyesi Cihan Candemir, Türk müteahhitlik sektörünün ilk kez 1972 yılında yurt dışına açıldığını ve şu anda 81 ülkede faaliyet gösterdiğini hatırlattı. Türk müteahhitlik sektörünün yurt dışındaki iş hacminin, 1972-2009 döneminde 155 milyar dolara ulaştığını kaydeden Candemir, iş yapılan ülkelerin yüzdesel dağılımında Rusya Federasyonu'nun yüzde 20, Libya'nın yüzde 15, Türkmenistan yüzde 13'lük paya sahip olduğunu anlattı. Candemir, Rusya Federasyonu'nun 1990'lı yıllarda yüzde 35-40'lık pay aldığı dönemler olduğunu, Libya'nın da başlangıçta payının fazla olduğunu dile getirerek, müteahhitlik hizmetlerinin yurt dışı proje hacminde 2002-2008
döneminde hızlı artış gözlendiğini, ancak krizle birlikte birçok ülkede işlerin durduğunu belirtti. Türk müteahhitlik sektörünün yurt dışı iş hacminde 2010'da çok fazla düşme beklemediklerini, 2009'daki seviyenin devam edeceğini düşündüklerini ifade eden Candemir, geçen yıl Türk müteahhitlik sektörünün yurt dışındaki faaliyetlerinin dağılımında, Libya'nın yüzde 21'lik pay ile en büyük pazar olduğunu söyledi. Candemir, ülkelere ilişkin şu bilgileri verdi: "Şu anda Libya, bizim sektörümüz için en büyük pazar. Türkmenistan yüzde 13'lük payını koruyor. Türkmenistan, girmek ve iş yapmak açısından kendine has zorlukları olan bir ülke. Libya da zor bir ülke ama bizim açımızdan bu zorluk katsayısı standart. 100 üstünden sınıflarsak bu zorluk katsayısını, Libya için 70 dersek, dönemsel olarak bu çok değişmiyor. Şartlarına adapte olduktan sonra Libya'da sürekli olarak kalabiliyorsunuz. Diğer ülkeler için aynı şeyi söylemek mümkün değil. Avrasya coğrafyasında zorluk katsayısının 20'ye düştüğü de oluyor, 100'e çıktığı da. Büyük ümitlerle gidip büyük hüsrana uğrayabilirsiniz. Kısa vadeli olarak bu ülkelerin cazibesine kapılmamak lazım. Cezayir, son 5 yıl içerisinde büyük bir açılım içerisinde. Müteahhitlik sektörünün iş yapmak için yöneldiği ülkelerden biri. Cezayir'in müteahhitler açısından zorluğu, bütün resmi yazışmaların Fransızca olması. Katar, 2000'li yıllarda başlayan yatırım hamlesini muhafaza eden ülkelerden biri. Rusya pazarı bizim sektörümüz için hızla zorlaşan bir pazar. Rusya'da kendi müteahhitlik sektörlerini oluşturdular. Artık, kendi müteahhitleriyle iş yapmayı tercih ediyorlar. Rusya'da Türk müteahhitlerinin iş alma şansının kalmadığını düşünüyorum. Irak pazarı yüzde 7'lik orana sahip iş payına sahip. Irak'ta ciddi yatırım yapılmasını bekliyorum. Umman, dışarı açılan bir pazar. Oralarda da iş almaya başladık. Suudi Arabistan pazarı, standart yapısını devam ettiriyor. Yerli firmaların çok düşük fiyatlar verdiğini ve zor rekabet koşullarının oluştuğunu söyleyebilirim. Polonya, AB'ye girdikten sonra zor bir ülke haline geldi."

"YAPILAN İŞLERİN ÇEŞİTLİLİĞİ ARTTI"
Cihan Candemir, Türk müteahhitlik sektörünün yurt dışında yaptığı işlerde yapı alanının, 1990'lı yıllar ile 2000'li yılların başında işin ağırlığını oluştururken, 2009 itibariyle işlerin çeşitliliğinin artığını, ulaşım sektöründe metro, karayolu, havaalanı gibi inşaatların yüzde 36'lık boyuta ulaştığını, yapının yüzde 31, enerjinin yüzde 11, su işlerinin yüzde 6,9'luk paya sahip olduğunu anlattı. Sektörün yaşadığı sorunlara değinen Candemir, bunlardan bazılarını, "teminat mektubu sorununun halen sürmesi", "Türkiye'den götürülen işçi maliyetinin yüksekliği" şeklinde sıraladı.
AA

Konu ile ilgili basında yer alan diğer haberler

‘Avrupalı, Türkiye'ye girme yolunu arayacak'
Yapı-Endüstri Merkezi'nin ‘Yapı Sektöründe Uluslararası Pazarlar ve Fırsatlar; Rusya, Doğu Avrupa ve Ortadoğu' toplantısında konuşan B L Markdaten'in kurucu ve ortağı Martin Langen, Avrupa'nın birçok önemli yapı firmasının önümüzdeki 5 yıldaTürkiye'ye girmenin yollarını arayacağını söyledi.  5-10 yıl içinde Türkiye'de 400 bin konut yapılacağını kaydeden Langen, “Türkiye bu bölgede en çok büyüyecek ülkelerden biri” dedi.
DEİK Türk-Afgan İş Konseyi Başkanı ve Yüksel İnşaat A.Ş Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Üyesi Cihan Candemir ise Türk müteahhitlerinin şu anda 81 ülkede faaliyet gösterdiğini belirterek, 155 milyar dolarlık iş hacmine ulaşan yurtdışı müteahhitlikten Rusya'nın yüzde 20, Libya'nın yüzde 15 ve Türkmenistan'ın yüzde 13 paya sahip olduğunu belirtti.
 Öte yandan geçen yıl toplam iş hacminden yüzde 21 pay alan Libya'yı zor ama, bu zorluklara adapte olunduktan sonra sürekli kalınabilecek pazarlardan biri olarak nitelendiren Candemir, daha kolay bir pazar olan Avrasya coğrafyasında ise hüsrana uğranabileceği uyarısını yaptı.
Tebernüş Kireçci

AB'li yapı marketler Türkiye'ye geliyor 
Avrupa'nın yapı ve konut üretimi ile ilişkili sektörler konusunda pazar araştırması firmalarından B L Markdaten'in kurucusu ve ortağı Martin Langen, Avrupa'nın birçok önemli yapı firmasının, önümüzdeki 5 yılda Türkiye'ye girmenin yollarını arayacağını söyledi.

Yapı-Endüstri Merkezi ve DEİK işbirliğiyle yapılan Langen, Avrupa yapı sektörünün en fazla ilgilendiği ülkelerden birinin Türkiye olduğunu belirtti. Langen,  özellikle Ankara, İstanbul gibi şehirlerde konutların istenilen kalitede olmadığını söyledi. Langen “Diğerleriyle kıyasladığımda, yapı sektörü açısından Türkiye bu bölgede en çok büyüyecek ülkelerden” dedi.
Star


Geri Dön