19 / 04 / 2024

UNESCO Buluşmaları'nın ilki Hanlar Bölgesi temasıyla yapıldı!

UNESCO Buluşmaları'nın ilki Hanlar Bölgesi temasıyla yapıldı!

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Hanlar Bölgesi, Sultan Külliyeleri ve Cumalıkızık Köyü’nün UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne girmesiyle Bursa’nın değerlerinin evrensel olarak tescillendiğini söyleyerek, “Dünyanın gözü Bursa’da” dedi.



Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan çalışmalarla özgün kimliği daha da öne çıkan tarih başkenti Bursa’nın değerleri, ‘Bursa ve Cumalıkızık: Osmanlı İmparatorluğu’nun Doğuşu’ Dünya Miras Alanı, Orhangazi Külliyesi ve çevresini içine alan Hanlar Bölgesi, Hüdavendigar (I. Murad) Külliyesi, Yıldırım (I. Bayezid) Külliyesi, Yeşil (I. Mehmed) Külliyesi, Muradiye (II. Murad) Külliyesi ve Cumalıkızık Köyü olarak UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne girdi. Bu kapsamda, kente değer katan çalışmaların sürekliliğinin sağlanması ve bundan sonraki süreçte neler yapılacağı ile ilgili görüşlerin değerlendirilmesi hedefiyle düzenlenen ‘UNESCO Buluşmaları’ toplantılarının ilki ‘Hanlar Bölgesi’ temasıyla Kayıhan Hamamı Sosyal Tesisleri’nde yapıldı.


“Hanlar Bölgesi, Bursa’nın kalbi”

Bursa’ya marka kent kimliği kazandıran çalışmalara imza atan Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Bursa’nın değerlerinin UNESCO Dünya Miras Listesi’ne girmesinin kente önemli kazançlar sağladığına dikkati çekti. Başkan Altepe, Hanlar Bölgesi ve tarihi çarşının Bursa’nın kalbi olduğunu vurgulayarak, “Bursa’nın merkezi, kalbi ve atardamarı olan çarşı ve Hanlar Bölgesi’nin ecdada ve Bursa’ya yakışır hale gelmesi konusunda üzerimize düşen ne varsa yapmaya hazırız” dedi.

Bursa’da tarihi bir dönem yaşandığını belirten Başkan Altepe, “Bursa’da yaşam bir şans, bu kente hizmet etmek bizler için onur. Bursa’nın dünya gündemine taşınması, ecdadımızın emaneti olan bu kentin güzelliklerinin ve değerlerinin tüm dünya tarafından kabul edilmesi çok önemli. Bursa, özellikli, nimeti bol, altyapısı güçlü bir şehir. Ticaret ve sanayi anlamında da güçlü bir kent olan Bursa’da turizm de öne çıkıyor. Osmanlı başkenti Bursa’nın tarih kenti kimliğini ön plana çıkarmak için ise yoğun çalışmalar gerçekleştirdik. Bursa’da harabe eser kalmadı artık, var olanlar restore edildi, işlevlendirildi, kente kazandırıldı” diye konuştu.

Bursa’nın yer altındaki eserlerinin de gün yüzüne çıkarılacağına işaret eden Altepe, Bey Sarayı’nı da Orduevi’ni yeni yerine taşıyarak yeniden yeryüzüne çıkaracaklarını hatırlattı. Başkan Altepe, “Daha yapacak çok işimiz var” diyerek, Bursa’da Kültür Bakanlığı ve Vakıflar’dan alınan yetkilerle külliyelerin yenilendiğini de sözlerine ekledi.


“UNESCO markasını geleceğe taşıyacağız”

Bursa’nın değerlerinin UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne girmesi ile kentin özel bir markanın sahibi olduğunu dile getiren Başkan Altepe, “Bursa, ecdat mirasının yanı sıra evrensel bir değer. Artık elimizde UNESCO markası var ve bundan sonra bu markayı daha da ileriye taşımalı ve sürekliliğini sağlamalıyız. Bursa 26 dalda örnek oldu. Bursa’daki örnek uygulamalarının daha çok tanınması için gerekeni yapacağız. Bundan sonra UNESCO ile birlikte çalışacağız. UNESCO, Bursa ile ilgili aylık denetim raporlarını sunacak. Artık yalnız değiliz, dünyanın gözü Bursa’da” diyerek, Bursa’nın sağladığı avantaja dikkati çekti.


“Dünyayı tanıyanlar Bursa’ya da gelsin” 

Başkan Altepe, UNESCO’nun değerlerini dikkate alarak dünyayı gezen insanların var olduğunu da ifade ederek, “Dünyayı tanıyan insanlar Bursa’ya da gelsin istiyoruz, hedefimiz bu. UNESCO dünya mirası markasını en güzel şekilde değerlendirelim. Bursa’yı fiziki olarak güzelleştiriyoruz, bundan sonra üzerine katarak, hem yerel yöneticilerin, hem de esnafın ve vatandaşların değerlerine sahip çıkmasıyla Bursa için daha güzel adımlar atacağız, hep birlikte başaracağız. Her geçen gün kentimizin kalitesini daha da artıracağız” şeklinde konuştu.

UNESCO markasını en güzel şekilde geleceğe taşımayı hedeflediklerini anlatan Başkan Altepe, bugüne kadar işinin ehli ekiplerle güzel çalışmalar yapıldığını ve bundan sonra da aynı güzellikte hizmetlerin devam edeceğini belirterek, “Tek derdimiz, Bursa markasını korumaktır. Kazanan Bursa olacak, bizler de güzel bir iz bırakmış olacağız” dedi. Başkan Altepe, Bursa’ya hizmet etmenin onurunu yaşadığını da sözlerine ekledi.


Bursa zoru başardı

Dünyada 123 ülkedeki UNESCO Dünya miraslarını gezen Dünya Mirası Gezginleri Derneği Başkanı Atila Ege ise dünyanın en prestijli listesine giren Bursa’nın çok önemli bir başarıya imza attığını söyledi. Ege, pek çok kentte belediye başkanlarının bu listeye girmekten çekindiğini belirterek, Bursa’nın UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne girmesi konusunda cesaretli davranan Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe’yi tebrik etti. UNESCO ve dünya mirası listesindeki bölgelerle ilgili bir sunum yapan Ege, Alan Başkanı Prof. Dr. Neslihan Dostoğlu ile ekibinin de çok titiz çalışmalar gerçekleştirdiğini hatırlattı. Bursa Tarihi Çarşı ve Hanlar Birliği (BTÇH) Başkanı Muhsin Özyıldırım da Büyükşehir Belediyesi’nin çarşıyı gün yüzüne çıkararak Bursa’ya değer katan faaliyetlerinden dolayı Altepe’ye teşekkür etti. Özyıldırım, “Çarşımız, bizim sadece dükkanımızın olduğu yer değil aynı zamanda bizim yaşam alanımız. Sahip olduğumuz değerlerin farkındayız ve bu değerleri korumaya devam edeceğiz” diye konuştu.


BURSA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ


Geri Dön