29 / 03 / 2024

UNESCO listesindeki medreseler hala hizmet veriyor!

UNESCO listesindeki medreseler hala hizmet veriyor!

Kayseri' de, 8 asırdır ayakta kalan ve UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi'ne giren Selçuklu medreseleri, müze, kültür sanat merkezi ve kitapçılar çarşısı olarak hizmet veriyor



UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi'ne giren, Selçuklu'nun kadın sultanlarının adını taşıyan Gevher Nesibe ve Hunat Hatun medresesi ile Sahabiye Medresesi, "kadim kent" olarak adlandırılan Kayseri'nin simgelerinin başında geliyor.


Kent merkezindeki Mimar Sinan Park içinde yer alan, Selçuklu Sultanı 1. Gıyaseddin Keyhüsrev'in kız kardeşi Gevher Nesibe'nin vasiyeti üzerine yaptırılan Gevher Nesibe Tıp Medresesi, bir dönem tıp öğrencilerini ağırlamış, aynı zamanda bimarhane (akıl hastanesi) olarak kullanılmış.


Büyükşehir Belediyesi'nin restore ettirdiği medrese, Selçuklu Uygarlığı Müzesi olarak hizmet veriyor.


- 800 yıllık medrese, kültür sanat merkezi oldu


Sultan I. Alaaddin Keykubat'ın eşinin adını taşıyan 800 yıllık Hunat Hatun Külliyesi, Büyükşehir Belediyesi'nin çalışmaları ile kültür ve sanat merkezine dönüştürüldü. Taş işçiliğinin inceliklerini yansıtan medresede, ebru, ney, çini, cam, ahşap işleme, halı dokumacılığı gibi sanatların eğitimi veriliyor.


Ön yüzü kervansaray görünümünde olan İstasyon Caddesi'ndeki Sahabiye Medresesi ise taç kapısı ile dikkat çekiyor. Taş süslemeleri ile Anadolu'daki Selçuklu taş işçiliğinin önemli örneklerinden kabul edilen Sahabiye Medresesi, kitapseverlerin uğrak noktası durumunda.


- Medreseler dünya mirası oldu


İl Kültür ve Turizm Müdürü İsmet Taymuş, AA muhabirine, kentin sembolü olan üç medresenin, UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi'ne girdiğini söyledi.


Selçuklu medreselerinin geçici listeye girmesine sevindiklerini ifade eden Taymuş, eserlerin asıl listeye girmesi için de çalışmaya devam edeceklerini dile getirdi.


Kayseri'nin, Selçuklu eserleri açısından zengin il olduğuna dikkati çeken Taymuş, şunları kaydetti:


"Kayseri, kültürünü koruyan, kültürel değerler açısından zengin vizyon kenti. Kent merkezi başta olmak üzere pek çok noktada Selçuklu'nun izlerine rastlamak mümkün. Kentimizdeki görkemli 3 Selçuklu medresesi, UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi'ne girdi. Bu eserler Anadolu'nun bir varlığıydı ama UNESCO listesine alındıktan sonra dünya mirası haline geldi. Bütün dünya milletleri bu eserlerin korunmasına katkıda bulunuyor, biz de korumak için söz veriyoruz. Turizmin sermayesi tarihi değerler, kültürel varlıklar, coğrafi değerlerdir."


AA


Geri Dön