24 / 04 / 2024

Urartu Müzesi'nin inşaat çalışmaları yıl sonuna kadar tamamlanacak!

Urartu Müzesi'nin inşaat çalışmaları yıl sonuna kadar tamamlanacak!

Van ve çevre illerde gün ışığına çıkarılan ancak sergilenemediği için depoda bekletilen Urartu dönemine ait 36 bin eser, Urartu Müzesinin tamamlanmasıyla görücüye çıkacak



Urartu Krallığı'nın hüküm sürdüğü Doğu Anadolu Bölgesi'nde çeşitli dönemlerde gün ışığına çıkarılan 36 bin eser, Van Kalesi yakınlarında yapımına başlanan Urartu Müzesinde sergilenmeyi bekliyor.


Kapasitesinin yetersiz olması nedeniyle yalnızca bin 500 eserin sergilendiği Van Müzesi, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Van Valiliğinin yaptığı çalışmayla Urartu Müzesi adı altında yeniden inşa ediliyor.


Van Kalesi yakınlarında, 12 bin 300 metrekaresi kapalı olmak üzere 52 bin metrekarelik alanda yapımı devam eden müzede, bölgede uzun yıllardır devam eden kazılarda ortaya çıkarılan Urartu dönemine ait 36 bin eserin sergilenmesi planlanıyor.


Müzedeki çalışmalarla ilgili firma yetkililerinden bilgi alan Vali Karaloğlu, gazetecilere yaptığı açıklamada, inşaatın yıl sonuna kadar tamamlanmasının amaçlandığını belirtti.



Karaloğlu, Van Müzesindeki yer sıkıntısı nedeniyle gün ışığına çıkarılan eserlerin büyük bölümünün depolarda bekletildiğini vurgulayarak, şöyle konuştu:


"Müzede sergi alanı ve depo sıkıntımız vardı. Elimizdeki çok sayıda tarihi eser, müzenin bodrumunda üst üsteydi. Bu yıl tescil edilememiş binlerce eserin tescili yapılıyor. İnşaatı devam eden müzemizde bu eserler için geniş depolar ve konservasyon atölyeleri olacak. Bundan sonra kazılardan çıkacak tarihi eserler de yine burada korunacak ve sergilenecek. Burası Urartu Medeniyeti için tek nokta olacak. Urartu'yu görmek, anlamak ve bilmek isteyen herkesin gelip görmek zorunda kalacağı bir müze inşa ediyoruz."


AA


Geri Dön