29 / 03 / 2024

Adnan Menderes Müzesi’nin inşaatında sona gelindi!

Adnan Menderes Müzesi’nin inşaatında sona gelindi!

Aydın’a değer katması planlanan Adnan Menderes Müzesi'nde inşaat çalışmalarında sona geldi. Müzenin Aydınlıların yeni yaşam alanı olması planlanıyor.



Demokrasi Şehidi Adnan Menderes'in hatıralarını yaşatması planlan Adnan Menderes Müzesi'nde yapılan inşaat çalışmalarında sona yaklaşıldı. Yeni Asır'da yer alan habere göre; Adnan Menderes'e ait eserlerin sergileneceği müzenin etrafı ise Aydınlıların yeni yaşam merkezi olması planlanıyor. Koçarlı'nın Çakırbeyli Mahallesi Çine Çayı kenarında süren, Mart'ta tamamlanacak Adnan Menderes Müzesi'nde incelemeler yapan Vali Yavuz Selim Köşger, müze hakkında konuştu.

RESTORASYONU GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Müzenin Aydın'ın önemli değerlerinden biri olacağını söyleyen Vali Köşger, "Çakırbeyli'de rahmetli başvekilimiz Adnan Menderes'in çiftliğine yaklaşık 1 kilometre mesafede, 90 dönüm araziyi Adnan Menderes Müzesi yapmak üzere tahsisi gerçekleştirmiştik. İdamından önce Adnan Menderes'in 'Yassıada'dan bir kurtulursam Çakırbeyli'deki Çiftliğe gideceğim, Çine Çayı kenarındaki söğüt ağaçları kenarında oturacağım, Aydın tarafına bile geçmeyeceğim, bu işlerden elimi çekeceğim' dediği yerdir burası. Müzenin geçen yıl Mart ayında müzenin temelini attık. Temelini attıktan sonra SİT alanında yer alan bölgedeki yel değirmeninin restorasyonunu gerçekleştirdik. Adnan Menderes Müzesi'nin de kaba inşaatı bitmek üzere. Mart ayında müzeyi açmayı planlıyoruz" ifadelerini kullandı.

"YAŞAM ALANI OLACAK"

Alanın sadece müze olarak düşünülmemesden bahseden, Aydınlıların nefes alabileceği bir yaşam alanı olacağından bahseden Köşger, "Burası bir yaşam alanı olacak, sadece müze olmayacak. Hem bir müze hem de Aydın'da soluk alabileceğiniz bir yer. Çine Çayı'nın kenarındaki su değirmenlerine benzer değirmenler inşa ediyoruz. Çine Çayı ıslah edildi. Bittiğinde 90 dönüm Aydınlıların nefes alabileceği ve hikayesi olan bir yer olacak. Aydın'ın silüeti burada canlanacak. Vatandaşlarımızın pikniğini yapabileceği alanlarda olacak. Bu alan her yönüyle Aydın'ın yeni bir değeri olacak" şeklinde konuştu.

MENDERES'İN EŞYALARI SERGİLENECEK

Müzede sergilenmesi planlanan eşyaların toplanmaya devam ettiğinden bahseden Vali Köşger, "Adnan Menderes'in Başbakan ime kullandığı makam arabası Aydın'a geldi. Aynı zamanda diğer bir yönü olan çiftçiliğiyle ilgili traktörü de bize bağışlanmıştı. Buna benzer materyalleri toplamaya çalışıyoruz. Hemşehrilerimizin elinde Adnan Menderes'e ait küçük bir obje de olsa bir rozet, bayrak, kalem gibi şeyler varsa bize ulaştırırlarsa biz onların adıyla sergileyeceğiz. Adnan Menderes'le ilgili elinde eser olan vatandaşlarımıza bu eserleri müzeye bağışlamaları için çağrıda bulunmuştum. Vatandaşlar bu çağrıya duyarsız kalmadı. Türkiye'nin pek çok ilinden Menderes dönemine ait eserler müzede sergilenmek üzere valiliğimize gönderiliyor. Müzeyi gezenler, Adnan Menderes ile merak ettikleri herşeyi bulabilecek" açıklamasında bulundu.


Geri Dön