19 / 04 / 2024

Ürdün Seraya Kalesi 450 yıldır varlığını koruyor!

Ürdün Seraya Kalesi 450 yıldır varlığını koruyor!

Kanuni Sultan Süleyman döneminde hacıların su ihtiyacının karşılanması ve güvenliğinin temini için inşa edilen Ürdün'deki Seraya Kalesi 450 yıldır varlığını koruyor. Kalenin 1566'da 530 metrekare üzerine inşa edildiği biliniyor.



Ürdün'de Kanuni Sultan Süleyman tarafından hac yolcularının güvenliğini temin etmek ve onlara su sağlamak için inşa ettirilen Seraya Kalesi 450 yıldır varlığını koruyor.


Kalenin taşlarla inşa edilen giriş kapısında, Arapça ve Osmanlıca olarak, "Kale Kanuni Sultan Süleyman döneminde inşa edilmiştir." ifadesi yer alırken, başka bir kitabede su testisi resmi bulunuyor.


Şam'dan, Mısır'dan gelen ve buradan Kudüs'e, Mekke ve Mediye'ye giden hac yolcularının güvenliğinin temini ve su ihtiyaçlarının karşılanması için kalenin 1566'da 530 metre kare üzerine inşa ettirildiği biliniyor.


Maan Turizm Müdürü Yasin Salah, "Kalenin çevresindeki 257 palmiye, kale inşa edildiğinden beri var. Kale bölgedeki insan tarihinin derinliğine işaret ediyor. Yerleşim yerinde bulunmasına rağmen kale hala eskisi gibi herhangi bir bozulma ve tahribata uğramadan varlığını sürdürüyor." dedi.


Kalenin Osmanlı hakimiyetini yansıttığını ve 8 bin Osmanlı askerinin karargahı olduğunu anlatan Salah, geçen yüzyıl boyunca ise buranın bir hapishane olarak kullanıldığını aktardı.

Salah, Maan'daki en eski tarihi yapı olan bu kalenin bir tarih müzesine dönüştürülmesi yönünde hükümetin bir eğilimi olduğunu ve bu amaçla incelemeler yapıldığını kaydetti.



Yeni Şafak


Geri Dön