25 / 04 / 2024

Ürdünlülere satış yapmak için bilinmesi gerekenler!

 Ürdünlülere satış yapmak için bilinmesi gerekenler!

Ürdün IMF’den borç alan, AB ile ortaklık, ABD ile Serbest Ticaret Anlaşması imzalamış (Kanada, Meksika ve İsrail’den sonra ABD ile STA yapan 4. ülke olmuştur), dış ticaret açığı veren bir ülkedir




Ürdün  IMF’den borç alan, AB ile ortaklık, ABD ile Serbest Ticaret Anlaşması imzalamış (Kanada, Meksika ve İsrail’den sonra ABD ile STA yapan 4. ülke olmuştur), dış ticaret açığı veren bir ülkedir. Böyle parasız bir ülkenin vatandaşları Türkiye’den konut alır mı derseniz, evet alacaklar derim… 


İnsanlığın ilk yerleşim yerlerinden biri olan Ürdün, bir çok uygarlığa ev sahipliği yapmış ve 11 Nisan 1921 tarihinde “Transjordan” adıyla İngiliz mandası olarak kurulmuştur. 25 Mayıs 1946’da İngilizlerden bağımsızlığına kavuşmuştur…


Ürdün ile Türklerin tirajik bir tarihi bağı var. Bugünkü Ürdün kralı , meşhur İngiliz  casusu Lawrence ile işbirliği yaparak, Osmanlıya savaş açan Şerif Hüseyin’in torunudur. İngilizler, Şerif Hüseyin’e “Osmanlıyı Arap dünyasından kovalım, yerine seni tüm Arapların lideri, halife yapalım” diyor.. Ancak gerçek öyle olmuyor, Şerif Hüseyin, Osmanlıyı arkadan vurdu ama İngilizler Suud Ailesi ile anlaşarak, Şerif Hüseyin’e senle işimiz bitti deyip, Hicaz Emirliği elinden alınıp Kıbrıs’a sürüyor… 


Lawrence bile Şerif Hüseyin’in için “Evet, onları isyana ben kışkırttım. Ama böylesine vahşîce kan dökeceklerini hiç tahmin etmemiştim” diyor… Araplarla Türklerin arasını açan Şerif Hüseyin ölmeden önce Osmanlıya yaptığının büyük hata olduğunu itiraf edip “oyuna getirildim diyerek” pişmanlığını dile getiriyor… Şerif Hüseyin’in oğlu Abdullah, 1946 yılında İngilizler tarafından Ürdün Kralı olarak ilan “tayin” ediliyor… Diğer oğlu Faysal’da İngilizler tarafından Irak kralı olarak “atanıyor”…


Ürdün’de Amman’a yakın olan Salt şehrinde, Birinci dünya savaşında İngilizlerle mücadele eden ve şehit düşen askerlimizin şehitliği var... İsmi de “Salt Türk Şehitliği”dir. Osmanlı kalesi önünde bulunan şehitliğin yanında bir de müze yapılmış ve 2009 yılında Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı tarafından açılmıştır… 


Ürdün’ün Nüfusu 6.5 milyon, nüfusun yaklaşık %70’e yakını Filistin’den kaçan Filistinliler oluşturur.  Yaş ortalaması 22.1’dir. Yüz ölçümüm 89.213 km2’dir. Kişi başına milli gelir 5.759 Amerikan Dolarıdır. Akdeniz iklimine benzer bir iklimi var. Başkenti Amman’dır. Ürdün Kraliyet sarayının korumasını ve gizli servisi Çerkezler oluşturur. Ürdün’de en kritik noktalarda Çerkez kökenli vatandaşlar vardır… 


Ürdün’de Körfez ülkelerinde olduğu gibi gökdelenleşme henüz yok. Çünkü para yok. Ama gayrimenkul sektöründe özellikle ABD’nin Irak’ı işgalinden sonra bir canlanma oluyor. Irak’a iş yapmak isteyen yabancı firmalar Ürdün’de üstleniyor, ofis ve konuta olan talep artıyor.  Irak’tan kaçan Iraklılar da Ürdün’e yerleşiyorlar... Lübnan’dan kaçan, Irak işgali sonrasında Kuveyt’ten kaçanlar Ürdün’e geliyor… Arap ülkelerinin zengin yatırımcıları kısmen de olsa Ürdün’de konut sektörüne yatırım yapıyor ama bu bir Manama, Doha ve Dubai ile kıyaslanacak nitelikte değil… 


Ürdün’de çok fazla AVM yok... Olanlar da devasa büyük boyutlarda değil. Ama Mango ve Zara mağazaları Ürdün’de de var. Halk alışverişi lüks mağazalardan değil, Mahmutpaşa tarzındaki yerlerden yapar. Anadolu şehirlerindeki kapalı çarşı mantığı Ürdün’de yaygındır…  Ürdün’de kiralama şartları kiralama süresine göre ciddi değişimler gösterebilir.  Ülkenin ilk AVM’si olan Amman Mall’da yıllık m2 kiraları 100-200$ arasındayken,  City Mall ve Mecca Mall gibi AVM’lerde 250-500$’lar arasındadır. 


Ürdünlüleri, Gaziantep ve Urfalıların karışımı şeklinde düşünebilirsiniz. Ticareti iyi bilirler. Küçük esnaftırlar. Tüccar oldukları için paranın kıymetini de bilirler. Sözlerine ve randevularına sadıktırlar. İklim ve hayat şartlarının bir sonucu olarak daha sıkı ve disiplinli çalışmak zorundalar…


Ürdünlüler reklam, pazarlama ve satışı iyi bilirler. Bilgi Teknolojileri oldukça gelişmiştir. Karşınızda bir Ürdünlü varsa, satış tekniği uygularken, uyguladığınızın sadece bir “teknik” olduğu hissini vermeyiniz. Ürdünlüye satış yapmak için samimi, içten ve doğal olmanız yeterli. Ürdünlüler aile hayatını, sohbeti, muhabbeti bilirler. Satışa geçmeden önce mutlaka sohbet ediniz. Aile halini, çocuklarını ve işini sorunuz... Ürdünlü size gelmişse almaya gelmiştir. Laf olsun diye gezmeye gelmezler. Nüfusun büyük çoğunluğunun Filistinli olması nedeniyle, Ürdünlüler, Türkiye’ye değer verir ve severler.


Ürdünlüler, cadde üzeri kira getirisi olan dükkan, mağaza veya ofis peşindeler. Kiraya vermekten çok kendileri gelip iş yapmak istiyorlar. Ürdünlüler ev için 40 bin – 200 bin dolar  arası ödeme yapabilirler. Ama diğer Arap ülkelerinde olduğu gibi Ürdün’de de zengin küçük bir kitle var… Bu kitlenin alım özellikleri diğer Körfez ülkelerine benzer. Ürdünlüler ev için şehrin merkezi yerinden çok gelişime açık ve ucuz olan bölgeleri tercih ederler. İstanbul’da Kurtköy, Pendik, Tuzla, Beylikdüzü gibi bölgeler Ürdünlüler için uygun bölgelerdir…


Ürdünlüler Türkiye’den yaşamak, oturmak için ve iş yapmak için konut alıyorlar. Daha önce, Lübnan’dan, Irak’tan, Filistin’den kaçıp Ürdün’e sığınan ve parası olan Araplar, şimdi gözünü Türkiye’ye dikti. Hem güvenlik hem rahat ticaret ortamı nedeniyle gelecekler... 


Saygılarımla,


Abdullah Çiftçi


www.abdullahciftci.com



Geri Dön